En etkili yöntemlerden biri yağ lekesine tuz serpmektir. Biraz bekledikten sonra bulaşık deterjanıyla yıkayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise karbonat dökerek diş fırçası ile fırçalamanız olacaktır. Sonrasında lekenin üzerine leke çıkarıcı uygulayın ve 1-2 dakika kadar bekletin.
Kıyafet ve benzeri gibi birçok eşyanın üzerine yağ döküldüğü zaman, genelde karbonat kullanımı öne çıkar. Aynı zamanda bu konuda imdada bulaşık deterjanı yetişir. Bir miktar bulaşık deterjanı döktükten sonra 5 dakika kadar bekletmek ve sonra durulamak yeterlidir.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Yağ lekesi oluşan tencerenize veya tavanıza su koyun. Ardından 1 su bardağı da sirke ilave edip kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra karbonatla güzelce temizleyice leke ve yanık kalıntılarının kaybolduğunu görebilirsiniz.
Sıcak su kullanmak inatçı lekeleri çözmeye yardımcı oluyor
Sıcak suda beklettiğiniz parçaları daha sonra Cif Power & Shine Sprey Temizleyici yardımıyla kolayca arındırabilirsiniz. Yağ sökücüyü temizlemek istediğiniz parçaların üzerinde bir müddet bekletebilir, ardından sünger ya da bez yardımıyla ovalayabilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Bulaşık deterjanları, doğrudan yemek yağlarını çözmek üzere üretildikleri için yağ lekesi üzerinde de oldukça etkilidir. Leke üzerine tuz veya karbonat döküp bekledikten sonra yıkamak da etkili bir yöntem olabilir. Ancak lekeye sebebiyet veren tek yağ, yemek yağı değildir.
Ilık suyun içerisine 1 bardak beyaz sirke ve 1 tatlı kaşığı sıvı kastil sabununu ekleyin. Daha sonra sprey şişesine koyarak iyice çalkaladıktan sonra yağ çözücünüz kullanıma hazır olacak. Sirke kokusundan rahatsız olanlar içerisine bir miktar dilediği esansta yağ ekleyerek sirke kokusunu bastırabilir.
Kızarma sonrası biriken yağlardan kurtulmak için tavanın içine bol miktarda karbonat serpin ve üstünü 1 parmak boşluk kalacak şekilde su ile doldurun. Tavayı 1 gece boyunca bekletin. Ertesi gün tavayı sünger yardımıyla yıkayarak karbonat kalıntılarından arındırın.
Boş bir sprey şişesine üç yemek kaşığı karbonat koyun, ardından üzerini suyla doldurun ve tüm karbonat eriyene kadar güzelce karıştırın. Fırının kapalı ve soğuk olduğundan emin olun. Donmuş yağı çıkarmak için, fırının üst ve yan tarafındaki birikmiş bölgelere püskürtün. Gece boyunca işlemesi için bırakın.
Kabartma tozu ile yağ lekelerini temizlemek
Kabartma tozunu nemli bir sünger veya aşındırıcı olmayan bir ovucu bez üzerine serpiştirin. Tüm yağlanmış yüzeyleri silin. Yüzey üzerinde kalan kabartma tozu kalıntılarını temiz ve nemli bir bezle silin.
Diğer bir yöntem ise yağ lekesinin bulaştığı alana limon suyu sürmektir ve ardından lekenin üzerinde limon bekletilir. Eğer yağ lekesi eskiden kalmaysa, leke olan yere 2 gün boyunca limon suyu uygulanmalıdır. 2 günün sonunda leke kolaylıkla çıkacaktır.
Motor yağı lekesini çıkarmak için öncelikle kumaştan kazıma işlemi yapılması gerekmektedir. Sonrasında ise biraz vazelin ile leke olan alana ovalama yapılmalıdır. Ardından ortalama 15 dakika boyunca vazelin ile ol bölge bekletilmelidir. Sonrasında ise deterjanlı bir su ile güzelce yıkanmalıdır.
En etkili yağ çözücü olarak sodyum hidroksit potasyum hidroksit gibi çeşitlendirilebilir. Asidik yağ çözücü kimyasal ise genellikle kaplama sektörü ve çok ağır yağlarda kullanılan yağ pas sökücü üründür.
Bulaşık deterjanını (Limonsuz) yağ lekesi olan bölgeye döktükten sonra 5 dakika bekleyin. 5 dakika kadar bekledikten sonra lekeli bölgeyi ılık bir bez yardımıyla silin ve ardından düşük derecede makineye atın. Bulaşık deterjanı, tabaklardaki yağı kaldırdığı gibi kumaşlardaki yemek yağını da temizleyecektir.
Sıra geldi doğal malzemelere: Mısır nişastası, tuz, un veya bebek pudrası kullanabilirsiniz. Elinizde olan malzeme hangisi ise lekenin üzerine dökün ve en az 10-15 dakika lekeye hiç dokunmayın.
Temizlik alanında daima etkili olan sirke, yağdanlık temizleme konusunda da oldukça iyi bir yardımcı. Sıcak su ile karıştırdığınız bir miktar sirkenin içine bir parça pirinç atıp yağdanlık içerisine doldurun. Bu su ile yağdanlığı iyice çalkalayıp tüm yağ kalıntılarından kurtulabilirsiniz.
Yanmış tavanın içine su doldurduktan sonra sirkeyi ilave etmelisiniz. Kapağını kapatıp sirke ve su kaynayana kadar ocakta bırakmalısınız. Ardından ocaktan aldığınız tavaya karbonat eklemelisiniz. Tava ılıdıktan sonra sünger yardımıyla lekelerden kolayca kurtulabilirsiniz.
Çelik tencereniz içerisindeki yağı arıtamıyorsanız yemeğinizi yaptıktan sonra tencerenize musluk suyu doldurup ocakta kaynatın. Kaynadıktan sonra suyu döküp bulaşık deterjanı ile temizlemeniz yeterli olacaktır. Tencereleri ovalama işlemini bulaşık fırçalarıyla yapmak işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Bunun yerine yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve üzerini hafifçe ıslayın. 1-2 saat bekledikten sonra silin. Yağ lekesinden eser kalmayacaktır. Zira suyla birleşen karbonat yağları söküp atan doğal bir sabun haline gelir.
Pas, oksit ve yağları temizlemek için formüle edilmiş güçlü konsantre kimyasaldır.
Sabun, kir ve leke tutan yağları çözme işlevinden ötürü etkili bir temizlik aracı. Sert kimyasallara veya ovalamaya gerek duymadan Arap sabunu kullanarak ruj, kahve, kurumuş kan ve yağ gibi zorlu lekeleri çıkarabilirsiniz.
Yağlı lekelere bolca bebek pudrası serpin ve ardından yumuşak hareketlerle ovalayın. Pudrayı yağı emmesi için lekenin üzerinde en az on dakika kadar bekletin; sonra lekenin üzerini fırçalayın. Son olarak, kıyafetinizin yıkama talimatlarını izleyerek çamaşır makinesinde yıkayın, sonucuna şaşıracaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri