Hukukumuzda yabancı kapsamına vatansızlar, mülteciler, şartlı mülteciler, ikincil koruma statüsünden yararlananlar, geçici korumadan yararlananlar ve göçmenler girmektedir. b) Vatansızlar: Hiçbir devlete vatandaşlık bağıyla bağlı bulunmayan kişilerdir.
Türkiye'deki Suriyelilerin çoğu "geçici koruma" denen bir statüyle ülkede bulunuyor. Bu statü, onlara ya da çocuklarına vatandaş olma hakkı tanımıyor.
Türkiye'de Suriyeliler de dahil olmak üzere ikamet izniyle yaşayan yabancılara belli koşulları sağlamaları halinde 5 yılın sonunda vatandaşlık veriliyor, böylece bu kişiler arasında reşit olanların oy kullanma hakkı doğuyor. Bunun dışında, Cumhurbaşkanı kararıyla istisnai hallerde de vatandaşlık verilebiliyor.
İçişleri Bakanı tarafından 15 Nisan 2023 tarihinde bir televizyon programında yapılan açıklamada 230 bin 998 Suriyeliye Türk Vatandaşlığı verildiği belirtilmiştir. Bu kişilerin 130 bin 914'ü reşit, 100 bin 84'ü ise çocuktur.
Mülkiye Göç Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Erdoğan, saha çalışmalarından edindikleri bilgilere göre Mart 2022 itibariyle Türkiye'de 750 bin mülteci bebek bulunduğunu söyledi.
İlgili 20 soru bulundu
Haymatlos Nedir? Haymatlos; hukuksal açıdan vatanı olmayan ve hiçbir ülkenin vatandaşı olmayan kişileri ifade eden bir kavramdır. Herhangi bir devlete uyrukluk bağıyla bağlı olmayan ve vatansız statüsüne sahip kişiler yasal açıdan haymatlos olarak tanımlanır.
Mart 2021 rakamlarına göre Almanya'da yaklaşık 800 bin Suriyeli bulunuyor. Bu rakam Suriyelileri, Türkler ve Polonyalılardan sonra Almanya'daki en büyük üçüncü yabancı topluluğu yapıyor. Almanya'daki Suriyeli nüfusunun çok büyük çoğunluğu 2010'dan sonra ülkeye göç eden kişilerden oluşuyor.
Vatandaşlığa kabul edilenlerin dörtte birinden fazlasını Suriyeliler oluşturdu. Almanya'da Federal İstatistik Ofisi'ne göre 2022'de 168 bin 500 kişiye vatandaşlık verildi. Bu rakam 2002'den beri gerçekleşen en yüksek sayı. Bunların 48 bin 300'ü yani yüzde 29'u Suriyeliydi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) Cenevre'deki merkezinden bugün yapılan açıklamaya göre, Türkiye bu yıl da dünya çapında en çok sığınmacı barındıran ülke sıralamasında birinci oldu. Bu yılki sıralamayla Türkiye dokuz yıldır en çok sığınmacı alan ülke sıralamasında başı çekiyor.
Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ'ın iddialarına göre Türkiyedeki Suriyeli sayısı Temmuz 2022 itibarıyla kayıtsız olanlarla birlikte 5,3 milyon kişi olup, bunların 1 milyon 476 bin 368 kişisi Türk vatandaşlığı almıştır.
Geçici koruma altında olanlar Göç İdaresinin Yol İzin Belgesi olmadan Türkiye'ye giriş-çıkış yapamazlar. Herhangi bir izin almadan Türkiye'den diğer bir ülkeye (Suriye ya da herhangi üçüncü bir ülkeye) seyahat ederseniz geçici koruma kimliğiniz iptal edilir ve bu hakkı kaybetmiş olursunuz.
Aynı anda iki vatandaşlığa sahip olmak ve iki devletin vatandaşlık kanunundan faydalanıp bunlara tabi olmak, uluslararası hukukta vatandaşlık edinimi ile ilgili bir kural birliği olmaması sebebiyle mümkündür.
Amerika'ya iltica ettim. Kendi geldiğim ülkemdeki vatandaşlığımı kaybeder miyim? Türkiye hükümetinin sizin burada iltica başvurusu yaptığınıza dair herhangi bir bilgisi olmuyor. Yani Amerika'da ilticaya başvuran kişinin iltica başvurusu, Türkiye ya da kendi ülkesinin vatandaşlığına herhangi bir olumsuz etkisi olmuyor.
Türkiye'de 10 milyon Suriyeli olduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor.
Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda (TVK) düzenlenmiştir. Bu Kanun uyarınca Türkiye'de kesintisiz olarak en az beş yıl ikamet eden yabancı uyruklu kişiler, mevzuatta aranan diğer koşulları da yerine getirmeleri halinde Türk vatandaşlığı alabilmektedir.
Türkiye, yaklaşık 3,6 milyon kayıtlı Suriyeli mültecinin yanı sıra 320.000 kadar diğer uyruklardan UNHCR'nin ilgi alanına giren kişiye de ev sahipliği yapmaktadır.
Almanya'da 530 bin Suriyeli mülteci olduğu bildiriliyor. İsveç'te 110 bin, Avusturya'da ise 50 bin mülteci var. 2015 ile 2016 yıllarında Avrupa'da sığınmaya başvuran hemen hemen tüm Suriyelilerin sığınma başvuruları ya kabul edilmiş ya da sonuçlanması bekleniyor.
Türkiye artık kara ve deniz yoluyla Avrupa'ya geçmek isteyen mültecileri durdurmuyor. Göçmenler de zorlu şartlarda kara ve deniz yoluyla Avrupa'ya geçebilmek için uğraş veriyor. Resmi rakamlara göre Türkiye 3,7 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Türkiye dünyada en fazla mülteci ağırlayan ülke konumunda.
Vatandaşlıkla ilgili yasalar tüm ülkelerin vatandaşları için geçerli, ancak mevcut durumda Türk vatandaşlığından vazgeçmeden Alman vatandaşlığına geçmek mümkün olmuyor. Yani Türk vatandaşları Almanya çifte vatandaşlık hakkından faydalanamıyor.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
Buna göre, 16 yaşını doldurmuş bir yabancı aşağıdaki koşulları yerine getiriyorsa yazılı başvuruda bulunması halinde Alman vatandaşlığını kazanabilir: - Almanya'da en az 8 yıl yasal olarak oturmuş olmak.
Türkiye kökenliler 2019 yılında vatandaşlık kazanan yabancılar arasında ilk sırada yer almıştı. 2020 yılında İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması olarak bilinen Brexit nedeniyle en fazla Alman vatandaşlığına geçen toplum İngilizler olmuş, Türkler ikinci, Suriyeliler ise üçüncü sırada yer almıştı.
Almanya'daki Türkler, Kuzey Ren-Vestfalya, Baden-Württemberg ve Bavyera'da bulunan en yüksek oranlarla birkaç eyalette yoğunlaşmıştır. Örneğin, Kuzey Ren-Vestfalya'da, eyalet nüfusunun yaklaşık %6,2'sini oluşturan yaklaşık 1,1 milyon Türk kökenli insan bulunmaktadır.
Almanya. Almanya Federal İstatistik Dairesi'nin açıkladığı resmî veriye göre 2020 yılı itibarıyla Almanya'da 3 milyon ilâ 3.5 milyon civarı Türk vatandaşı yaşamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri