Yağ pompası tıkanırsa yağ basıncı oluşmadığından dolayı yağlanma tam olarak gerçekleşmez. Yani, aşınma artar ve partiküller pompayı daha çok tıkar. Motor yağ seviyesinin sürekli olarak yeterli düzeyde olması gereklidir. Aksinin yaşandığı durumlarda pompa sürtünmesi artacak ve aşınma sürecini hızlandıracaktır.
İyi süzülmeyen motor yağı içerisindeki parçacıklar motor bloğunu ve hareketli motor parçalarını çizebilir. Kir partikülleri ve büyük toz taneleri pistonlar ve segmanlar arasına sıkışabilir. Bu da motorun kilitlenmesine neden olabilir. Tıkanmış yağ filtresi motorun performansını ve verimini sürekli olarak düşürür.
Motor marş bastıktan ve çalışmaya başladıktan sonra bile hala yağ ışığı sönmüyorsa motor yağ basıncının düşük olduğu anlamına gelir. motorda yağ kalmamıştır yada yağ pompası çalışmıyordur.
Aracın Çekişi Azalır
Aracın çekişinde azalma olması araçta yağ filtresi arızası olduğu anlamına gelebilir. Buna ek olarak araçta yağ pompası arızası da meydana gelmiş olabilir. Çekicin azaldığını hissettiğiniz zaman aracınızı en kısa sürede teknik servise götürmelisiniz.
Yağ pompası, bir aracın motorunun yağlanmasını sağlayan kritik bir bileşendir. Yağ pompası arızası, motorun düzgün bir şekilde yağlanmasını engeller ve motorun zarar görmesine neden olabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Aracınızın motoru sorunsuz çalıştığında iticiler de sessiz şekilde çalışmaktadır. Ancak yağ pompasında herhangi bir sorun oluşup da motora yağ akışı sağlanamadığında iticiler aşınmaya ve ses çıkarmaya başlayacaktır. Özellikle devir düştükçe motordan gıcırdama veya sürtünme tarzı sesler gelecektir.
Yağ pompası söküldükten sonra iç aksamı açılıp temizlenir. Pompada fiziksel bir hasar oluşmuşsa yenisiyle değiştirilir.
Yağ pompasının arızalanması halinde aracınızın motoruna ve motor bloğundaki metal aksamlara yağ ulaşamayacak ve bu aksamlar aşınacaktır. İtici ya da fincan olarak da adlandırılan lifterler aracınızın motorunun çalışmasında önemli bir görev üstlenmektedir.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Yağ müşürü bozulduğunda yenisi ile değişimi gereklidir. Yağ müşüründe arıza olması halinde genel olarak yağ kaçırma durumu söz konusu olacaktır. Yağ müşürü yağ kaçırmaya başladığında uyarı lambaları yanar. Ancak bu uyarı lambaları sürücünün aracı durdurması ve kontrol etmesi durumları içindir.
Yağ pompasında meydana gelebilecek arıza, motordaki yağın eksilmesine neden olur. Yağ pompası arızası, yağ debisinin artmasına yol açar ve bu durum yağın yanma odasına ulaşarak yanması ile sonuçlanır.
Yağ uyarı ışığı yanıyorsa veya yanıp sönüyorsa ve motorunuzdan bir tık sesi geliyorsa, arabanızdaki yağın hemen doldurulması gerekebilir. Yağ Işığı açıkken aracı sürmemelisiniz, bu motorunuza zarar verebilir.
işe yarar?) basıncını ölçerek EKÜ ye bildirir. yakın ve yağ filtresinin yanında bulunur.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Yağ Pompası Nerede Bulunur? Yağ pompası yedek parça araçlara göre farklı yerlere konumlandırılabilir. Bazı araçlarda yağ pompası motor bloğunun içinde yer alıyor. Bazı araçlarda ise motor bloğunun dışında yer alabilir.
Filtre çok küçük delikleri olan bir yapı olduğu için belli bir müddet sonra tıkanır ve işlevini gerçekleştirememeye başlar. Böyle durumlarda değiştirilmezse filtre zarar görebilir ve delinebilir.
Yakıt pompası gerekli yakıtı ve basıncı motora iletmezse motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı, çalıştırmada, hatalı ateşlemede, rölantide, hatalı ateşlemede ve durmada zorluklara neden olur.
Yakıt pompası; yakıtı depodan emen ve motora ileten parçadır. Motorlu araçlar için kritik olan bu parça, dizel motorun kullanıldığı araçlarda mazot pompası olarak geçer. Mazot ya da benzin pompaları, depo ile motor arasında yer alırlar ve motor çalıştığı zaman devreye girerler.
Araç alıştığınızın dışında bir ses çıkarıyorsa ya da sarsıntı ile çalışıyorsa mazot filtresi tıkalı olabilir. Bu gibi bir durumda aracı daha fazla zorlamadan en kısa sürede teknik servise götürmeniz gerekir. Mazot filtresi tıkalıysa ve aracı kullanmaya devam ederseniz motorun zorlanmasına yol açabilirsiniz.
Araba yağ değişimi zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Ayrıca motor yağı zamanla eksilerek aracın çekiş gücünü etkiler. Motor yağının eksilmesi aracın performansının düşmesine neden olur. Aracınızdan en iyi performansı alabilmek için motor bakımının da zamanında yapılması gerektiğini unutmayın.
Rölantide yağ lambası yanıyor olmasının sebebi ya sensörü ile veya yağ basıncı ile ilgili olabilir. Motorda yağın yetersiz olması da rölantide yağ basıncının düşük olmasına neden olabilir. Eğer araç rolantide iken yağ lambası yanıyorsa mutlaka araç durdurulmalı ve yağ kontrol edilmelidir.
Araç yağ lambası geç sönüyor veya yanmaya devam ediyorsa araçta bir sorun olduğunun bilinmesi gerekir. Araçta yağ lambasının geç sönmesi yağ müşürünün arızalı olması, temassızlık, yağ ışığı ampulünün arızalı olmasının göstergesi olabilir.
Yağlama yağı bu şekilde daha çok miktarda yanma odasına girer ve yanar. Çapak oluşması, motorun rektifiye edilmesinden sonra piston segmanları için ideal koşullar mevcut olmadığında söz konusu olur. Bunun sebepleri öncelikle silindirin son işlenmesinin yetersiz olması veya uygun olmamasıdır.
Yağ pompası hareketini eksantirik kam milinden alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri