Yağ molekülleri karbon ve hidrojen atomlarından oluşur. Bu atomlar arasındaki bağların polaritesi çok azdır. Su molekülleri ya moleküllerini çekmez bu nedenle yağ suda çözünmez.
Yağlar kimyasal olarak gliserol ve yağ asitlerinden oluşan ester formunda trigliserid olarak da adlandırılan yapılardır. Apolar, hidrofobik ve nötr bileşiklerdir [1]. Kloroform, diklorometan, eter, alkol gibi organik çözücülerde çözünürler.
1) Suda çözünmezler. Alkol, eter, benzin, kloroform gibi organik çözücülerde çözünür. 2) Erime noktası moleküldeki karbon sayısına göre değişir. 3) Yapılarında çoğunlukla doymamış yağ asitleri bulunan yağlar oda sıcaklığında sıvı, daha çok doymuş yağ asidi bulunanlar katı- dırlar.
Yağ gibi apolar moleküller ise hidrasyon kabukları oluşturmazlar, dolayısıyla su ile etkileşime geçmezler. Bunun sebebi ise bu moleküllerin kısmi negatif veya kısmi pozitif taraflarının olmamasıdır ve bu nedenle suya karşı elektrostatik ilgileri yoktur.
Sıvılar başka sıvılarda çözünebilir, çözünme her iki sıvının molekülleri arasındaki çekime bağlıdır. Su gibi polar sıvılar polar veya az polar olan başka sıvıları çözer. Su gibi polar sıvılar yağ gibi polar olmayan (apolar) sıvıları çözmez.
İlgili 34 soru bulundu
Kimyasal yapıları ve işlevleri
Lipitler kutuplu bir yapıya sahip değildir. Bunun için suda çözünmezler ya da çok az çözünürler. Eter, kloroform, benzen, aseton gibi organik çözücülerde çözünebilirler.
Fakat suyla alkol, iki çözücü birbirini çözmezler fakat bir karışım oluştururlar. Ama zeytinyağı bir homologdur, doğrudan su ve alkol karışımının üstüne çıkar.”, “Zeytinyağı suda çözünmez. Çünkü zeytinyağı emülsiyondur.
oksidasyonu ile 9 kcal'lik enerji açığa çıkar. Çünkü yağlar, karbonhidratlar ve proteinlere nazaran daha indirgenmişlerdir, Bunun yanı sıra yağlar çok apolar olduklarından susuz depolanırlar.
✔ Suda çözünmezler. Benzen, kloroform gibi organik çözücülerde çözünürler. ✔ Yapı ve görevlerine göre üç çeşittirler. A) Nötral Yağlar (Trigliserit):
Sabit Yağlar
Çoğunlukla sıvı bazen katı halde olabilirler. Basitçe adından anlaşıldığı gibi bu yağlar uçucu nitelikte değil. Sabit yağlara verilebilecek en bilinen örnek, Zeytin Yağı ve Ayçiçek yağıdır. Suda çözünmezler.
Lipidler ya hidrofobik (nonpolar) ya da amfipatik (hem polar hem de nonpolar bileşiklere sahip olan) tirler. sahiptirler. Suda erimezler, eter kloroform ve benzen gibi organik çözücü-lerde erirler.
Uçucu yağlar su buharı ile sürüklenebilen, suda çözünmeyen, sudan hafif veya nadiren ağır olan ve değişik terpenik yapıdaki maddeler taşıyan karışımlardır.
Bulaşık deterjanı, tabaklardaki yağı kaldırdığı gibi kumaşlardaki yemek yağını da temizleyecektir. Yağ dökülen bölgeye karbonat dökün ardından diş fırçası yardımıyla bu yüzeyi hafifçe fırçalayın. Salçalı yağ lekesi ise karbonatla beraber bulaşık deterjanını karıştırıp yüzeye dökebilirsiniz.
-Yağ monomerleri arasında ester bağları bulunur. -Yapılarında fazla hidrojen bulunduğu için oksijenli solunum ile yıkımları sonucu, bol enerji üretilir, bol metabolik su oluşur. -Yağlar suda çözünmezler. -Eter, kloroform, benzen, aseton gibi organik çözücülerde çözünebilirler.
Tanımı ve Kullanım Alanları : Sanayide biyolojik ve sentetik yollar ile imal edilir. Tuz ve esterine asetat denir. Suda tamamen çözünür.
Ancak zeytinyağının içerisinde yüzde 10 apolarlar, yüzde 90'da polarlar vardır. Apolarlar tenden içeriye girebilir, polarlar tenden içeriye giremiyorlar. Vücudunuza zeytinyağı fayda vermek için sürdüğünüzde yüzde 90'ı dışarıda kalmaktadır. Bunun için teni çok iyi yıkamak gerekir.
Enerji kaynağı olarak yağ asitleri
Bir gram yağdan elde edilen yaklaşık enerji miktarı 9kcal[39kJ), karbonhidratlar için bu değer 4kcal/g (19kJ/g). Yağ asitlerinin hidrokarbon kısmı hidrofobik olduğu için, bu moleküller nispeten susuz ortamda saklanabilirler.
Eğer farklı tür atomlar bir araya gelerek bağ oluşturuyorsa buna polar bağ denir. Ancak eğer aynı tür atomlar bir araya gelmek suretiyle bağ oluşturuyorsa buna apolar bağ ifadesi verilir.
Yağda şeker çözünmez. Tuz, yağda çözünmez.
Bütün sıvılar, birbirinden farklı yapıda ve farklı sayıda küçük parçacıktan oluşur. Bu parçacıklara molekül adı verilir. Bazı sıvıların molekülleri, başka sıvıların molekülleriyle karışmaz. Su ve zeytinyağı da molekülleri karışmayan böyle iki sıvıdır.
Yağlar yüksek basınç altında su ile, normal basınç altında asitlerle kaynatılarak ya da lipaz gibi belirli enzimlerin katalitik etkisiyle hidrolize olarak gliserol ve yağ asitlerine parçalanırlar.
1.1.
➢ Yapılarında C, H, O bulunur. Bazılarında C, H, O'den başka N, P, S bulunur. ➢ Suda değil organik çözücülerde çözünür yani “hidrofob”dur (suyu sevmeyen, suda çözünmeyen). ➢ Yağ asitlerinin esterleridir veya yağ asitlerinin esterleri hâline gelebilir. ➢ Canlı organizmalar tarafından kullanılırlar.
Lipit ile yağ aynı anlama gelmemektedir ve bu nedenle birbirleri yerine kullanılalamaz. Yağ , lipit'in bir alt grubudur. Yani yağlar da lipit'tir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri