ÜÇÜNCÜ MAKİNİST (ÇARKÇI): Filika motorları, acil durum dizel jeneratörü ve yangın pompasını her an çalışır durumda tutar. Kazan sularının testi ile kazanların bakım/tutumundan sorumludur.
Üçüncü Makinist-Mühendis (Üçüncü Çarkçı)
yapar. Filika motorları, acil durum dizel jeneratörü ile yangın pompasının her an çalışır durumda tutmak. Kazan sularının testi ile kazanların bakım/tutumundan sorumludur.
Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan (KPSS) geçerli bir puan almak. Makine Mühendisliği veya Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği mezunu olmak. Üçüncü çarkçı pozisyonunda 36 ay çalışıp gereken sınavı geçmek. İkinci çarkçı pozisyonunda 36 ay çalışıp bakanlığın yaptığı sınavdan geçer not almak.
4 yıllık lisans eğitimi veren yükseköğretim kurumunun Makine Mühendisliği ya da Gemi Makineleri Mühendisliği bölümünden mezun olmuş ve gemide üçüncü çarkçı olarak işe başlamışsanız 36 aylık hizmet sonrasında gireceğiniz sınavla ikinci çarkçı rütbesine yükselirsiniz.
18 yaşını doldurmuş, en az lise mezunu olan, sağlık durumu 'gemi adamı sağlık raporu' almaya yeterli ve sabıka kaydı temiz olan kişiler, vardiya zabiti eğitimine katılarak, 3000 GT ye kadar gemilerde vardiya zabitliği (3.kaptan) olarak çalışabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Kaptan Ne Kadar Maaş Alır? Kaptan olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Kaptan maaşı 2023 verilerine göre ortalama 65.300 TL civarındadır.
İKİNCİ ZABİT (ÜÇÜNCÜ KAPTAN - EFENDİ KAPTAN):
Geminin bir limandan bir başka limana emniyetli bir şekilde gideceği rotayı Gemi Kaptanının talimatına göre çizer.
eleman.net verilerine göre, Çarkçı 2023 yılında ortalama 65.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Çarkçı , Ocak 2023 yılında ortalama 55.000 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 33.968 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Gemi kaptanı/kaptan olmak için 4 yıl üniversite eğitimi almak gerekir. Üniversite eğitiminin ardından staj yapılmalı ve Gemi Adamları Yeterlilik Sınavı'na girilmelidir. Tüm bunlar ortalama 1-2 yıl sürmektedir.
Kaptan olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak şartı bulunmaktadır. Staj dönemini tamamladıktan sonra Denizcilik Müsteşarlığı'nın yaptığı Gemi Adamları Yeterlilik Sınavından başarı ile geçmek gerekmektedir.
eleman.net verilerine göre, Gemi Adamı 2023 yılında ortalama 28.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemi Adamı , Ocak 2023 yılında ortalama 22.880 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.124 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Yağcı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 171 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Yağcı maaşları 18770 TL'dir. En düşük Yağcı maaşı 15020 TL iken, en yüksek Yağcı maaşı 47370 TL'dir.
Gemide, denizdeyken kabininin içinden direkt telefon görüşmesi yapmanızı sağlayan bir telefon sistemi bulunur.
Her ne kadar gemide kaptan unvanını taşıyan bir kişi olsa da güverte sınıfı zabitler de derecesine göre 2. kaptan, 3. kaptan olarak bilinmekte, efendi kaptan biçiminde hitap edilmektedir.
Akıl ve ruh sağlığı bozuklukları, sinir sistemi bozuklukları, kan hastalıkları (AIDS), iskelet sistemi bozuklukları, eksik uzuvlar, uzun süreli bulaşıcı hastalıklar, duyu organlardan denizde çalışmaya engel olabilecek sorunlar gemi adamı sağlık raporu almaya engel olan durumlar arasında yer alır.
Deniz Ulaştırma ve İşletme ön lisans programının (müfredat) ana amacı (mezunlarını) stajyerlerini ticari denizcilik güverte zabitliği görevlerine hazırlamaktır. Mezunlar, uygun gemilerde vardiya zabiti olarak hazırlık dönemini takiben, dünyanın her yerinde seyreden gemilerde kaptan olarak hizmet edeceklerdir.
eleman.net verilerine göre, Gemi Kaptanı 2023 yılında ortalama 65.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemi Kaptanı , Ocak 2023 yılında ortalama 55.440 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 34.408 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
1. kaptan (uzakyol kaptan) 13000-15000 usd. mezun olduktan çok kısa bir zaman sonra ne olduğu belli olmayan bir armatörün gemisinde 4000 lira maaşla çalışmak da bir seçenektir, 18000 liraya da.
Binbaşı Ne Kadar Maaş Alır? Binbaşı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Binbaşı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 38.000 TL civarındadır.
Gemici maaşı 2023 verilerine göre ortalama 26.600 TL civarındadır.
Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? Bu meslek sahibi insanlar genellikle gemideki yemek servisi, bulaşıkların yıkanması ve geminin temizliği ile ilgili işlerden sorumludur.
Öte yandan, “Gemiadamı” olarak anılıyorlar. Bu cinsiyetçi tanımdan oldukça rahatsızlar. Aylarca uzakyol gemilerinde erkek denizcilerin arasında tek kadın olarak çalışan gemiciler Hülya ve Defne yaşadıklarını anlattı.
Peki, gemilerde hitabet ne şekilde olmalıdır? “Gemi Kaptanı”, geminin bir numaralı ismi, Türk Denizciliği'nde gemi kaptanına “Süvari Bey” olarak hitap edilir.
Lisans eğitimini tamamlamadan hemen sonra, lise diploması ile de gemilerde de kaptan olabilirsiniz. Bunun için de getirilen bazı sınırlamalar bulunur. Lisans mezunu olan kişiler, uluslararası denizlerde ve tonaj sınırı bulunmadan bütün gemilerde görev yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri