Araç Çalıştığında Mavi Duman Çıkartıyorsa. Arabanızı bir yere park ettiniz ve çalıştırmak istediğinizde, çıkan ilk dumanın mavi olduğunu gördünüz. Bu genel olarak aracınızın motorundan kaynaklı bir arıza olduğunu ya da aracınızın yağ yaktığını göstermektedir.
Mavi duman çıkması
Egzozdan mavi duman çıkıyorsa bu motorun yağ yaktığı anlamına gelir.
1Mavi Duman
Yanan motor yağından kaynaklı olarak araçta mavi duman görülür.
Bunun sebeplerini ancak motoru açınca anlayacağız ama en masum ifadeyle aracın contası yanık ve sonuç itibariyle sizin gözlemleyebileceğiniz ifadeyle aracınızda su eksilmesi olacaktır. -Eğer aracınızdan mavi duman çıkıyorsa bunun tespiti çok basit aracınız yağ yakıyor demektir.
Bu gibi durumlarda, egzozdan çıkan siyah duman, genellikle çok yoğun bulutlarda, tamamen yanmadan motordan geçen dizeldir. Bunun dizel motorlarda benzinli motorlardan daha yaygın olmasının nedeni, yakıtın benzinli bir motorun bujisinden gelen bir kıvılcımla yakılmak yerine onu ateşlemek için sıkıştırılmasıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Dolayısıyla egzozdan siyah duman çıkmasının sebepleri genel olarak bir motor yakıt sistemi sorunu anlamına geliyor. Siyah duman, yakıt geri dönüş hattında tıkanıklık ve enjektörlerin sorun yaşamasının habercisi olarak görülüyor.
Beyaz duman ise aracın soğutma su sisteminde bir problem olduğuna işaret etmektedir. Motor bloğu içerisindeki kanallardan geçmekte olan soğutma suyu silindir içerisindeki yanma odalarına karışması sonucunda egzoz sisteminden dışarıya beyaz duman olarak atılması sebebiyle gözlemleyebileceğimiz duman çeşididir.
Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülmelidir. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorun yağı eksiliyor demektir. Bu da motor yağ yakıyor anlamına gelir.
Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
Egzozdan Gri Duman Çıkması Ne Anlama Gelir? Aracınızın egzozundan gri duman çıkması durumunda en sık karşılaşılan sorun turbo yataklarının ve turbo milinin üzerinde yer alan segmanların aşınmasının sonucu olarak turbonun yağ yakmasının göstergesi olabilir.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
Eğer motor artan yağ tüketimi sergiliyorsa, egzozdan mavimtırak duman çıkartmaya başlamış ise turbodan şüphelenilmesi kaçınılmazdır. Etkiler: Yağ, turbonun türbin veya kompresör tarafından çıkabilir. Egzozdan mavimtırak duman çıkabilir.
Son olarak da aracın benzinine yağ karışması sonucu yağ yakımı varsa da arabalar siyah duman atar. Tüm bu nedenlerin hangisinin egzoz dumanının siyah olmasına sebep olduğunu öğrenebilmek için aracınızı bir oto tamircisine ya da araç servisine götürebilirsiniz.
Arabanızı bir yere park ettiniz ve çalıştırmak istediğinizde, çıkan ilk dumanın mavi olduğunu gördünüz. Bu genel olarak aracınızın motorundan kaynaklı bir arıza olduğunu ya da aracınızın yağ yaktığını göstermektedir.
Egzoz duman rengi koyu beyaz, gri, mavi veya siyah olarak çıkıyorsa, bu durum aracınızda bir sorun olduğunun işareti olabilir. Egzoz duman rengi, normalde şeffafa yakın veya çok çok hafif beyaz renk olmalıdır.
Turbo şarj sistemindeki bir arızanın kaynağında beyaz duman olma ihtimali yoktur. Çünkü turbo sistemde bir arıza sonucu egzozdan çıkan duman rengi gri – mavidir. Bu nedenle egzozdan beyaz duman çıktığı anda turbo şarjda bir arıza meydana geldiğini söylemek yanlış olur.
Arabanın contası yanarsa, motor çok fazla ısınacak ve yağ sızdıracaktır.
Kendi aracınızda motorun bitmesi
Eğer araç yağ yakıyorsa bu motorun bittiğine işaret olabilir. Sarsıntılı ve düzensiz çalışmak da motorun bittiğine işaret olabilir. Ancak bu kesin bir sonuç değildir. Zira eğer motor ekipmanlarında bir arıza varsa da araç sarsıntılı ve düzensiz çalışabilir.
Yağın dumanlanma noktası, ya da daha önce belirttiğimiz gibi “yanma noktası” yağın içeriğindeki serbest yağ asitlerinin, ısıyla temas edince bozulmaya ve duman çıkarmaya başladığı andır. Dumanlanma noktası, kullanılan yağın türüne göre ortalama 160 C° ile 260 C° arasında değişiklik gösterir.
Motorun yağ yakmasına sebep olan aşınmış parçaların sökülerek tespit edilmesi ve söz konusu parçaların yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor. Yağ yakma problemi için dışarıdan herhangi bir çözüm uygulanamadığı için halk tabiriyle motor inmesi adı verilen işlemin yapılması kaçınılmaz oluyor.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Yakıt Sistemi Arızaları
Dizel araçlarda mazot pompası ve enjektörler vardır. Kötü yakıt bu parçaların bozulmasına neden olur. Bu parçalarda oluşan arızalar, yakıtın yanma stabilitesini düşürecektir. Araçta performans kaybı olacağı gibi kara duman da atacaktır.
Bu nedenle aracın yağ kalitesi düşer ve motora ciddi zararlar verebilir. -Beyaz duman: Rejenerasyon işlemi sırasında partikül filtresinin temizlenmesi için gönderilen yakıt partikül filtresinde tam yanma oluşamayacağından beyaz duman olarak egzozdan çıkar.
Fakat DPF iptalinin sonucunda aşağıda belirttiğimiz bazı sorunlar ortaya çıkabilir. * Aracın arıza lambası tekrar yanabilir. * Egzoz muayenesinden geçmeyebilir, doğaya ve çevreye zarar verebilir. * Siyah veya Beyaz duman atmaya başlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri