sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
Motor yağ yakması, motorun zarar görmesine neden olur. Motorda meydana gelen hasarın giderilebilmesi için servis desteğinin alınması gerekir. Servis, önce yağ yakma probleminin neden ortaya çıktığı araştırılmalı ve sonra çözüm bulmalıdır.
Motorun yağ yakmasına sebep olan aşınmış parçaların sökülerek tespit edilmesi ve söz konusu parçaların yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor. Yağ yakma problemi için dışarıdan herhangi bir çözüm uygulanamadığı için halk tabiriyle motor inmesi adı verilen işlemin yapılması kaçınılmaz oluyor.
Motor Yağı Eksikliği
Eksikse tamamlanır, eskiyse yenilenir. Eğer motor yağına dikkat edilmezse ve motor yağ seviyesi azalırsa ilerleyen zamanlarda pistonların ve motordaki diğer hareketli parçaların aşınması söz konusu olur.
Aracınızın kontağı kapalıyken yağ çubuğu ile motor yağının seviyesini ölçmeniz de size yağ eksilmesi ile ilgili bilgi verecektir. Her yağ çubuğunda ideal yağ seviyesini gösteren bir çizgi vardır. Eğer ölçüm yaptığınızda çubuktaki yağ izleri bu çizginin altında bir seviyedeyse motorun yağ yakmasında söz edilebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Yağ yakımı engelleyebilmek için araç sıvıları kullanılabilir. Motorun hareketli olan parçaları üzerinde ince bir tabaka mevcut bulur. Ve bu tabaka sayesinde aşınmalar ya da sürtünmeler engellenebilir. Ayrıca motorun hararet yapmasını engellemek açısından da gereklidir.
sadece segmanların değişmesi malesef yağ yakmayı tamamen kesmez (yüksek çalışma ısısında) silindir ve pistonda birlikte değişmediği için durum normaldir ama motorun çok aşırıda yağ yakmıyordur sanırım.
Bu durumda araç motor yağı biterse ne olur? Kısaca şu söylenebilir; aracınız kısa süre içinde çalışmayı durdurabilir. Motor içerisindeki yağ biter ve fark etmeden sürüşe devam edilir ise motorun kitlenmesini çalışmamak üzere stop etmesi izleyecektir.
Arabadan Mavi Duman Çıkması
Arabadan beyaz, mavi, siyah gibi dumanlarda renk atımı meydana gelebilmektedir. Mavi renk atan bir arabada ilk olarak yağ yakıldığını söyleyebiliriz. Mavi duman, yağ kaçağına sebep olan bir pigmentten oluşmaktadır. Yana n mavi duman, aynı zamanda koku oluşumuna da sebebiyet verebilmektedir.
Bir motor için normal bir değer bir başka motor için aşırı olabilir. Örneğin BMW, bazı motorlarının yaklaşık 1500 km de 1 litre yağ yakmasının normal olduğunu söylüyor. GM ise düzenli bakımları yapılan ve düzgün kullanılan bir aracın, 3000 km. de ortalama 1 litre yağ eksiltebileceğini söylüyor.
Motor Sıcakken Yağ Değişimi Yapılır Mı? Motor sıcakken yağ değişimi için bir süre ılıması beklenmelidir. Ardından yağ karteri üzerindeki tıpa açılarak eski yağın geniş bir hazneye boşaltılması gerekecektir. Bu süreçte yağın tamamen akması beklenmelidir.
Motor pistonlarında yer alan segmanların deforme olması, supapların zaman içerisinde aşınma sonucu zarar görmesi, emme supaplarının ve çevresinde yer alan parçaların arızalanması, uzun süre motor yağ seviyesinin olması gerekenden düşük olması motorun yağ yakmasının başlıca nedenleri arasında yer alır.
Gösterge panelindeki motor yağı ışığı yanarsa, aracınızın yağ basıncı düşük olabilir. Yağ basıncındaki bu düşüş, arızalı bir sensör, düşük yağ seviyesi veya yağ pompasıyla ilgili bir sorun gibi bir dizi şeyin işareti olabilir. Arabanız yağ lambasını yakıyorsa bu durum acilen ilgilenilmesi gereken bir konudur.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Yağ yakar, aracın çekiş güçlüğü yaşaması, motorun aşırı ısınması sebebiyle su kaynatması ve belirli bir yol gittikten sonra pistonların soğumaması sebebiyle aracın yolda kalması gibi bir çok sebepler segman atılan motorun durumunu ortaya çıkarmaktadır.
Aracın altına yakın konumda bulunan yağ tahliye tıpası, aracın altının sert darbe alması gibi durumlarda sızıntılara neden olur. Motor silindirlerinin üstünde bulunan valf kapakları yağın sızmasını önleyen elemanlardır. Bu kapaklar bir süre sonra aşınarak yağ sızıntılarına yol açar.
Egzoz dumanının rengi maviyse araç yağ yakıyor demektir. Ayrıca motoru çalışma sıcaklığına getirdikten sonra yağ kapağını açıp üfleme olup olmadığına da bakılmalıdır. Eğer motorda üfleme varsa motor yağ yakacaktır.
Motorun Bitik Olması ve Motorun Yağ Yakması
Ancak tamiri mümkündür.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Bitik Motor Ne Kadar Gider? Uzmanlar, bitik motorlu bir arabanın kaç km daha gideceği hakkında görüş bildirmekten çekiniyor. Çünkü bunun net bir verisi yok. 10 kilometre de gidebilir 10 bin kilometre de yola devam edebilir.
Arabanın contası yanarsa, motor çok fazla ısınacak ve yağ sızdıracaktır. Araba hararet yaparsa bu durum aniden yolda kalmalara neden olabilir.
Sonuç; LPG'de çalışan sağlıklı, segmanı, gömleği, subabı, subap yuvası, contaları olması gereken standartlarda bir motor LPG'de ilave yağ eksiltmez. Eski, aşınmış, zamanla kaçak noktaları oluşmuş ve bu noktalar depositlerle tıkanmış araçlarda LPG'de kullanım sonucu yağ eksiltme görülebilir.
Motor üflemesi, segmanların aşınması nedeniyle araçtaki motorun yeterince basınç oluşturamamasıdır. Motor üflemesi kişisel araçlarda olduğu gibi Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama işi yürüten firmaların araçlarında da meydana gelebilen bir sorundur. Motor patlama anında yeterli basıncı sağlayamadığı için üfler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri