Evet yapılır ama.. (dönüşüm, astar, fikir) - YouTube. Yağlı boyalı tüm yüzeylerin, astar boyanın tutunabilmesi için zımpara ile pürüzlendirmeliyiz.
Yağlı boyanın üzerine su bazlı boya yapmak kolay gibi görünen fakat ustalık gerektiren bir uygulamadır.
Evet yapılır. Bunun için önce kapı üzerindeki boya sağlam mı değil mi diye kontrol etmeliyiz. Kalkan yada kabaran yerler olmamalıdır.
Tıpkı akrilik boya gibi. Akrilik boya sıklıkla yağlı boya ile karıştırılır.
Selülozik boya sanayi tipi boyadır ve selülozik tiner ile inceltilir. Genellikle metal boyamada kullanılır. Selülozik boyanın içindeki selülozik tiner çözücü olduğundan yağlı boya (sentetik boya) ve su bazlı boyanın üzerine yapılamaz.
İlgili 32 soru bulundu
Sentetik boyalar her tür yüzeye kolayca tutunabilen boyalar olduğu için selülozik boyaların üzerine sentetik boya uygulanabilir.
Selülozik tiner de diğer tiner çeşitlerine nazaran çok daha uçucudur. Bu nedenle kullanımı sonrasında geride yağ bırakmaz. Sentetik tiner ise yağlı olmasından kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır. Bahse konu tinerin temizlenmesi için de bol su ve sabuna ihtiyaç duyulur.
Kürleşmenin tam olarak tamamlanmadığı, mastiğin yapısındaki suyun buharlaşmasının devam ettiği boyamanın erken yapıldığı durumlarda, yapıdaki suyun buharlaşması sonucu oluşacak büzülmeler ile mastik ile beraber hareket edemeyen esnek olmayan boya tabakasında çatlamalara görülebilir.
Bu kapsamda 1 lt yağlı boya için de tiner kullanmak gerekir. Tiner uygulamasını müteakip derhal boya incelir ve kullanım için uygun hale gelir. Tinerin az ya da çok kullanımı durumunda boyadan istenen etki elde edilemez.
Soyulmayı Önlemek İçin Yapabilecekleriniz:
Yüzeyi önceden zımparalamak duvarınızı sertleştirecek ve boyaya daha iyi bir yapıştırma kabiliyeti kazandıracaktır. Boyanın yapıştığından emin olmak için küçük bir alanı test edin.
Amerikan kapı yağlı boya ile boyanır mı sorusunun cevabı yağlı boya ile boyanırdır; fakat görünüş olarak istediğiniz performansı alamazsınız; çünkü amerikan kapıda yer alan damarların belirgin olarak görünüm kazanması için amerikan boyası ile boyanması daha doğru olur.
Vernik, yağlı boya tablolara altı aydan sonra sürülebilir.
Böyle bir zemin boyanmış ise üzerine duvar kağıdı yapılabilir. Sadece sentetik boyalar tiner kullanılarak seyreltilmiş yağlı boya gibi boyalar üzerine dönüşüm astarı sürmek ve duvar kağıdını o şekilde uygulamak gerekir. Duvarlar için en popüler dekorasyon malzemesi duvar kağıdıdır.
Plastik boyanın mat ve pürüzlü bir görüntüsü vardır ancak nefes alabilme ve ekonomik özelliklerinden dolayı tercih edilir. Kolay leke tutar. Herhangi bir kirlenme söz konusu olduğunda silerek çıkarsanız da boyanın rengini bozabilirsiniz. Renk kartelası oldukça geniştir.
Yağlı boya tamamen kurumadan önce, üzerindeki kalın boya tabakası etrafına yayılmadan kazınmalıdır. Kalan yağlı boyanın çıkarılması için yüzeyin türüne göre tiner, zımpara ve ısı tabancası kullanılmaktadır. Yağlı boyaların çıkarımı ve inceltilmesi sentetik tiner ile yapılmaktadır.
Akrilik boyalar ve cilâlar, plastik bazlı karışımlardan oluşan renklendiricilerdir. Bu renklendiriciler, genellikle su ile seyreltilebilir ve su geçirmez bir tabaka oluşturmak için de kullanılabilir. Organik karışımlardan oluşan akrilik boyalar da vardır.
Öncelikle, kurumuş plastik boyanın artıklarını bir spatula yardımıyla yaymadan yüzeyden alın. Temiz bir bezi sıcak su yardımı ile ıslatarak bölgeyi ovalayın. Son aşama olarak Peros Bulaşık Deterjanı ürünü biraz döküp beklettikten sonra lekeli bölgeyi kolaylıkla temizlendiğini göreceksiniz.
Genellikle yağlı boya kutularının üzerinde de son kullanma tarihi bulunmaz ancak eskiyen boya da ilk açıldığı zamanki gibi boyamaz. Uzmanlara göre açılmış boyaların, saklandığı yerin koşullarına bağlı olarak iki ila dört yıl içinde atılması gerekiyor. Kapağı açılmamış yağlı boyalar ise 15 yıl kadar dayanıyor.
Tiner kullanımında arzu edilen verimin elde edilmesi için tinerin belli oranda boyaya katılması gerekir. Bunun için şu reçeteyi dikkate almanızda fayda vardır. Yağlı boya kullanıyorsanız ve boyanın inceltilmesine ihtiyaç varsa 2,5 lt yağlı boyaya 1 su bardağı ölçüsünde tiner katabilirsiniz.
Kabarcıklanma genellikle boya sisteminin uzun süre neme maruz kalmasından kaynaklanır. Nemli havalarda küçük miktarda su buharı boya yapısına absorbe olur ve sonra kuru koşullarda yeniden buharlaşır (ozmoz). Bu süreç normaldir ve iyi kurulmuş bir bitirme sürecine zarar vermez.
Reçine pigmentleri ve sudan oluşan akrilik boya, hem dekorasyonda hem de hobi projelerinde tercih edilen boya çeşitlerinden biridir. Boya çeşidine göre değişmekle birlikte ahşap, metal, plastik, cam, seramik, plastik gibi pek çok farklı yüzeye uygulanabilir.
Boyadan Sonra Vernik Ne Zaman Atılır? Vernikler genellikle iki kat uygulanmaktadır. Katlar arasında yüzeyin kuruması için en az 2-3 saat müsaade edilmelidir. Ev dekorasyonları ve mobilya boyama çalışmalarında boya tamamen kuruduktan sonra(1-2 gün) vernik uygulaması yapılabilir.
Yağlı boyalar için de tiner uygulamasına ihtiyaç vardır. Bu nedenle aynı prensip yağlı boyalar üzerinde de geçerlidir. Yani sentetik yağlı boya için sentetik tiner kullanılmalıdır. Farklı tiner çeşitleri kullanılarak sentetik boyadan istenen etki elde edilemez.
Söz konusu tiner, etkili bir ürün olduğu için hassas yüzeylerde kullanılması tavsiye edilmez. Bu nedenle oto temizlik tineri olarak söz konusu tinerin kullanılması uygun değildir. Selüloz bazlı tiner, plastik, araç boyası, kumaş, lastik, pvc gibi yüzeylerde erime, büzüşme, solma ya da boya kalkması ortaya çıkarır.
Tiner çeşitleri arasında en etkili bileşime sahip olan da selülozik tinerdir. Ciltte de çeşitli tahriş edici etkiye sahip olan selülozik tinerin plastik ya da buna benzer malzemeyi erittiğine dahi şahit olabilirsiniz. Güçlü etkiye sahip olan selülozik tinerler teneke kutularda muhafaza edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri