Yağlı besinler tükettikten sonra ılık su içmek sindirim sisteminizi yatıştırmaya ve aktive etmeye yardımcı olur. Su, besinler ve atık ürünler için bir taşıyıcı görevi görür. Sıcak su içmek besinleri sindirilebilir forma ayırmaya yardımcı olur.
Yağlı yemeklerden sonra aşırıya kaçmadan meyve tüketebilirsiniz. Eğer yağlı yiyecekler tükettiyseniz, dondurma gibi soğuk gıdaları tüketmekten mutlaka kaçınmalısınız. Çünkü, soğuk gıdaların mide, karaciğer ve bağırsaklar üzerinde zararlı etkileri bulunabiliyor.
Yağlı besinler, yağda çözünen vitaminler ve proteinler ise ağırlıklı olarak ince bağırsağın orta kısmından emilir. Su ve minerallerin emilimi de ince bağırsaklarda olur. Besinlerin ince bağırsaklarda emilemeyen ya da dolaşıma alınamayan kısımları kalın bağırsağa doğru yola çıkar.
Limon sindirim sisteminin aktif şekilde çalışmasını sağlayacak ve oluşacak mide rahatsızlıklarını önleyecektir. Gün içinde içme suyunuza bir iki dilim limon atıp içebilirsiniz. Yemeklerden sonra midede gaz oluşuyorsa büyük bir bardak limonlu su midenizi rahatlatacaktır.
Ağır bir yemekten sonra su tüketmek, içeriğin bağırsakta hareket etmesini sağlayabilir veya rahatlamak ve bağırsak hareketliliğini artırmak için zencefil çayı içebilirsiniz. Ayrıca, kısa bir yürüyüş yapmayı veya çocuk duruşu ya da sandalye duruşu gibi yoga pozlarına girmeyi unutmayın.
İlgili 22 soru bulundu
Yemek sırasında ya da yemekten sonra sıvı almak, özellikle su veya çay içmek sindirime yardımcı olur. Sıvılar vücudunun yiyecekleri parçalamasına yardım eder ve su, vücuduna sıvı sağlayarak sindirime faydalı olabilir. Sıvı almak, tükürüğü ve midedeki sıvı miktarını yeterli seviyede tutmanın anahtarıdır.
Peki, tatlı sonrası kilo almamak için ne yapmalıyız? Tatlı yedikten sonra kısa bir süre sonra acıkma hissi oluşur. Bunun önüne geçmek için sirke tüketmek gerekir. Asetik asit sayesinde, mide boşalması hemen gerçekleşmez, açlık hissi baskılanır, böylece kilo alımı azalır.
Yağlı besinler tükettikten sonra ılık su içmek sindirim sisteminizi yatıştırmaya ve aktive etmeye yardımcı olur. Su, besinler ve atık ürünler için bir taşıyıcı görevi görür. Sıcak su içmek besinleri sindirilebilir forma ayırmaya yardımcı olur.
ANTİGASTRİK (MİDEYİ KORUYAN VE ONARAN) BESİNLER
Taze lahana suyu, avokado, muz, patates, kabak, brokoli, havuç gibi sebzeler yenilebilir. Az fakat sık olarak yemek faydalıdır. ≈Darı, pirinç, yoğurt, yağsız peynir, kefir yemek, arpa suyu, yonca suyu vs. içmek yatıştırıcıdır.
SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR
Sol tarafımıza yattığımız zaman midemizdeki besin kalıntıları kalın bağırsaktan inen kolona kolayca geçiş sağlar. Aynı zamanda mide ve pankreasın doğal ve rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak pankreatik enzimlerin ve sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına olanak tanır.
Mide genellikle 2 ve 5 saat arasında boşalır. Ardından sindirilmeye başlayan yiyecekler ince bağırsağa ve sonrasında kalın bağırsağa geçer. Besinin ağızdan anüse kadar yolculuğu toplamda 24 ve 72 saat aralığında gerçekleşir.
Vücutta, alınan enerjinin yağa dönüşmesi 24 saat alır. Yediklerimizin yağa dönüşmesi için vücut, eşit miktarda karbonhidrat-protein birlikteliğine ihtiyaç duyar.
Yiyeceklerin mideden ince bağırsağa ve ardından kalın bağırsağa geçmesi genellikle 6 ila 8 saat sürer. Kısmen sindirilmiş gıda kolona güvenli bir şekilde girdiğinde, orada bir günden fazla kalabilir ve daha fazla parçalanabilir.
Özellikle yağı fazla kaçan çorba ve sulu yemeklerde çiğ patateslerden yardım alabilirsiniz. Soyup ikiye böldüğünüz çiğ patatesi tencerenin içine bıraktığınızda fazlı yağı içine çektiğini göreceksiniz.
Yine de çok fazla yemek yerseniz, hemen yatmayın ve egzersiz yapın, çünkü yemek sonrası vücuttaki 5 litre kanın 2.7 litresi sindirim organlarına gider. Geri kalan kan ise bütün vücuda yetmeye çalışır; bu nedenle kalp daha hızlı çalışır.
Yağlı yiyecekler obezite, ciltte yağlanma, sivilce, bağırsaklardaki yararlı bakterilerin azalması, mide krampları, şişkinlik, nefes darlığı, bölgesel yağlanma, kalp hastalıkları, organ yağlanmaları, felç ve beyin fonksiyonlarının bozulması gibi saymakla bitmeyen birçok probleme sebebiyet vermektedir.
Mide-bağırsak dostu probiyotik yoğurt veya kefir tercih edebilirsiniz. Rezene ve papatya çayı gaz giderici özelliğe sahiptir. Aşırıya kaçmamak şartıyla bitki çaylarından ıhlamur, melisa, adaçayı, melisa, ekinezya, tarçın-karanfil, ayvalı ıhlamur, elma çayını da tercih edebilirsiniz.
Sabah aç karnına kahve, şekerli çay içmek de ağrıları tetikler. Tamamen doğal beslenmenin yanı sıra sabahları mideyi rahatlatacak olan elma sirkesi, muz, elma, papatya çayı, rezene çayı, nane - limon çayı, zencefil çayı içilmesi de ağrıların büyük ölçüde engellenmesine yardımcı olur.
Dr. Vedat Göral, 'İnsan midesi çok esnek bir organ olup, yapısı gereği genişleme kabiliyetine sahiptir. Az ve açlık düzeyinde beslenildiğinde de mide zaten genişleyemez ve normal büyüklükte kalır, ancak daha sonraları oluşan mide tembelliği nedeni ile de küçülür.
* Bol haşlama ve çiğ sebze tüketimini artırın. * Süt, yoğurdun yağsız olmasını tercih edin. * Et, ızgara ya da buğulama olmak kaydıyla sınırın üzerinde yenilebilir. * Yağ ve şeker gün boyunca yasak.
Derin nefes alıp-vermek, tuzlu kraker gibi hafif ve kokusuz gıdalar, zencefil, papatya ve nane-limon çayı içmek yanı sıra nane veya limon koklamak, bol miktarda su içmek ve buz emmek mide bulantısını kontrol etmeye yardım edebileceği için bulantıya iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Özellikle de akşam ve gece geç saatlerde baklava tüketmek hızlı bir şekilde kilo almanıza yol açabilir. Bir dilim baklavanın içinde bile ortalama olarak 173 kalori olduğu varsayıldığı zaman iki dilim baklava yemek, günlük kalori ihtiyacınızın çok üsten çıkmanız anlamına gelir.
Eğer, 3 gün kaçamak yaptıysanız bu kürleri 3 gün uygulayın. 1 hafta kaçamak olduysa; haftanın 3 günü yine yoğurt kürü yapın, biraz normal beslenin, sonra tekrar 3 gün daha yoğurt kürü yaparsanız, bu kaçamakları telafi etmiş olursunuz.
Dolayısıyla karnınız aç iken yiyeceğiniz tatlı doyma hissi yerine daha fazla acıkmanıza neden olarak kilo alımını tetikleyebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri