Yöresel Yemekler Kayseri Yağlaması yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, pazı çorbası, kayseri yağlaması, mevsim salatası ve nevzine tatlısı son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Ekmeğiyle doyurucu, kıymalı harcıyla besleyici ve sarımsaklı yoğurduyla ferahlatıcı bir tarif. Önden gazpacho gibi soğuk bir çorba ve yanında bir çeşit yeşil salata ile tek kelime ile mükemmel bir iftar menüsünün damaklarda iz bırakan ana yemeği olacaktır.
Bunlardan biri de Kayseri'nin en güzel yemeklerinden şebit. Yağlama ve Kayseri yağlaması adıyla da biliniyor. Yoğrulup, yumuşacık bir kıvam alan hamur tek tek açılıyor. İçine sosu tam kıvamında, hafif sulu bir iç harç geliyor.
Kayseri yağlaması, sade yoğurtsuz olarak servis edilebilir. Yörede en çok yenen şekli sarımsaklı yoğurt ve üzerine tereyağı pul biber kızdırılarak dökülen halidir.
Kıyma, domates, biber ve çeşitli baharatlarla hazırlanan kayseri yağlaması 11 kat ince lavaşla hazırlanmaktadır. Kayseri yağlaması tarifi eşsiz görüntüsüyle sofranızı süslerken, harika lezzeti ile de iştahınızı açacak.
İlgili 43 soru bulundu
Bir porsiyon yağlama 550, bir dilim yağlama ise yaklaşık 70 kaloridir.
Biberleri ve soğanları da karıştırarak kavurduktan sonra 1 yemek kaşığı salça, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı pul biber ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyelim. Ardından kabuklarını soyarak doğradığımız 2 adet domatesi de tavaya ilave edelim.
Yağlama bölgede bilinen adıyla şebit, Kayseri'ye özgü yufka, kıyma, salçalı sos ve yoğurttan oluşan bir yemek. Şebitlerin üst üste konup, her katın arasına bol sulu ve salçalı kıymanın konmasıyla yapılır.
Kat kat yufka arasına nefis bir kıymalı harcın gelmesiyle oluşur bu harika tarif. Tarifin en zor kısmı ise tek tek lavaşlarını hazırlamak. Ancak o kadar vaktiniz yoksa bu sizin yağlama yapmanız hiç engel olmasın. Hazır lavaşları kullanarak da bu tarifi hazırlamanız mümkün.
Yağlamanın amacı iki yüzeyi birbirinden ayırarak sürtünmeyi azaltmak, yüzeyleri kayganlaştırarak hareketi kolaylaştırmak, yüzeylerde film oluşturarak korozyon ve oksidasyonu önlemek ve motorda yağ – yakıt karışımını önlemektir.
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
Yağlama ve Kayseri yağlaması adıyla da biliniyor. Yoğrulup, yumuşacık bir kıvam alan hamur tek tek açılıyor. İçine sosu tam kıvamında, hafif sulu bir iç harç geliyor. Pasta görünümlü, lezzeti katlarına gizlenmiş bir ana yemeğe dönüşüyor.
Kıyma harcı için; 250 gram orta yağlı kıyma.
Kıymalı salçalı sos, kat kat yufkalar ve sarımsaklı yoğurdun mükemmel birleşimiyle oluşan Yağlama Kayseri'ye ait bir yemektir ancak hemen her bölgede sevilerek tüketilmektedir.
Kayseri yöresine ait olan yağlama tarifi merak ediliyor.
✹ El ile yağlama, ✹ Damlama ile yağlama, ✹ Fitilli yağlama, ✹ Banyolu yağlama, ✹ Çarpmalı yağlama, ✹ Pompalı ve çarpmalı yağlama, ✹ Basınçlı çarpmalı yağlama, ✹ Basınçlı yağlama, ✹ Tam basınçlı yağlama. ✹ El ile yağlama Bu yağlama bir el yağdanlığı ile yapılan yağlamadır.
Kayseri'ye özgü yufka, kıyma, salçalı sos ve yoğurttan oluşan bir yemek. Şebitlerin (yufka) üst üste konup, her katın arasına bol sulu ve salçalı kıymanın konmasıyla yapılır. Genellikle lahmacuna benzetilir, lahmacundan biraz daha ince ve sarımsaklı yoğurtu hali.
Yöresel Yemekler
Kayseri Yağlaması yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, pazı çorbası, kayseri yağlaması, mevsim salatası ve nevzine tatlısı son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
size bir tüyo fazla yapın bırakın artsın. ertesi gün geniş bir tavada ısıtın. yağlanmış şebitler tavada sıcaklar çıtır çıtır olacak. lezzetine inanamayacaksınız.
Kayseri mantısı sofraları süslüyor. Kayseri yağlaması 11 kat ince açılmış lavaş arasına kıymalı harç koyularak hazırlanan yöresel yemeklerden biridir. Eşsiz görüntüsüyle iştah kabartan bu tarif birkaç aşamalı şekilde yapılır.
Kayseri Yağlaması; coğrafi sınırda “şebit” adı verilen lavaş ekmek üzerine kıymalı harç konulması suretiyle üretilen ve sarımsaklı ya da sade yoğurtla servis edilen bir yemektir.
Tepsimize bir hamur bir kıymalı harç olacak şekilde üst üste tüm malzemeyi döşüyoruz. Bütün malzemeyi kat kat döşedikten sonra dörde bölüyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurt döküp sararak yiyiyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri