Saç dökülmesi yeteri kadar beslenemeyen ve korunmayan saç köklerinin canlılığını kaybetmesinin bir sonucudur. Bu nedenle yağlı saçlar dökülür; çünkü saç derisi saç köklerinin ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılayabilecek dengeye sahip değildir. Bu da saç köklerinizin ölmesine ve saçlarınızın dökülmesine neden olur.
Yağlı saç dökülür mü? Doğru ürün ve bakım uygulanmadığı takdirde yağlı saçlar çok daha kuru, cansız ve güçsüz hale gelebiliyor. Bu durum saç dökülmesi sorununu da beraberinde getiriyor. Bu nedenle vitaminsiz kalan saç diplerini beslemek, uygun şampuanı kullanmak ve yağlı saça özel ürünler uygulamak oldukça önemli.
Aşırı yağlanma engellenmezse saçlarda dökülmeye yol açabilir. Ayrıca pitrosporium denen ve saçlı deri de bulunan bir mantarın sayısını arttırarak saçlarda kepeklenmeye ve de seboreik egzamanın ortaya çıkmasına veya alevlenmesine neden olur.
Peki, saç yağlanması zararlı mı? Bu sorunun cevabına gelecek olursak, aşırı yağlanma ve saçları yağlı bırakmak maalesef bazı sorunlara yol açabilir. Bunlardan en önemlisi ise saç dökülmeleridir. Ayrıca yağlanma saç diplerinde kepeklenme ve pul pul dökülmelere de yol açabilir.
Yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, yetersiz ve dengesiz beslenilmesi saç yağlanmasına sebep olur. Saçlara sık sık dokunulması da bir diğer sebeptir. Saçların çok sıcak suyla yıkanması da saç yağlanmasına sebep olur. Gün içerisinde yaşanılan stres, saç yağlanmasına neden olan faktörlerdendir.
İlgili 44 soru bulundu
Yağlı saçlar, yağ üretiminin dengeye kavuşturulması için haftada 2-3 kez yıkanmalıdır.
Kremli şampuan ya da haricen saç kremi kullanmak, saçınızın olduğundan da çabuk yağlanması sonucunu doğurur. Son olarak zengin içeriğe sahip saç peeling ürünleri ile haftada bir ya da iki kez yapacağınız uygulamalar, saçlarınızın derinlemesine temizlenmesine ve yağ sorunundan kurtulmanıza büyük oranda yardımcı olur.
Stres, iklim, sağlıksız beslenme ve ergenlik ya da gebelik gibi dönemlerdeki hormonal değişiklikler sebum salgısının artmasına ve yağlı saçlara sebep olabilir. Bazı saç tipleriyse yağlanmaya diğerlerine göre daha yatkın olabilir. Saçlarınızın yağlanmasına sebep olan birçok farklı faktör vardır.
Saç yağlanmasının en önemli sebeplerinden biri, hormonal değişikliklerdir. Özellikle ergenlik döneminde hormonların etkisiyle saçlar daha fazla yağlanır. Bunun yanı sıra stres, yanlış beslenme alışkanlıkları ve genetik faktörler de saç yağlanması sorununa neden olabilir. Bakım ürünleri de saç yağlanmasına yol açabilir.
ILIK SU İLE YIKAMAK
Eğer saçlarınız yağlıysa yıkanırken suyun sıcaklığına dikkat etmelisiniz. Çünkü sıcak su kullanmak saç diplerinizin daha çok yağlanmasına sebep olabilirsiniz. Bu sebeple sebum dengesini korumak için yağlı saçları ılık su kullanarak yıkamak gerekir.
Saç dökülmesine neden olan hiçbir etken, saçın kesilmesi ile ilgili değildir. Dökülmeyi engellemese de saç köklerinin hava alması ve kırıkların yok edilmesi saçın daha sağlıklı bir yapıya kavuşmasına neden olacaktır. Saç kestirmek, sağlıklı uzayan saçlar için etkili bir yöntemdir.
Sürekli Aynı Şampuanı Kullanmak Doğru mu? Sürekli aynı şampuanın kullanılması, saç ve baş derisi için olumsuz olabilir. Zamanla saç, o şampuanın etkisine alışabilir ve istenen sonucu vermeyebilir.
Her gün ya da sık saç yıkamak saç dökülmesine neden olur
Ancak bu durum saç dökülmesini arttıran bir neden değildir. Benzer şekilde saçların daha az yıkanması ve yine yaygın bir inanışa göre soğuk su ile yıkanması saç dökülmesini durdurucu etkiye sahip değildir.
Yağlı Saç Yıkamadan Nasıl Temizlenir? Yağlı saçlar yıkanmadan da temizlenebilir. Bu durumda, kuru şampuanlar yağlı saçlara anlık bir çözüm sunar. Kuru şampuanlar, saç derisindeki fazla yağı emerek saçları temizler ve taze bir görünüm kazandırır.
Ancak saç dökülmesine karşı kullanabileceğiniz bazı yağlar da var; çay ağacı yağı, biberiye yağı, lavanta yağı, çörekotu yağı, hindistan cevizi yağı, soğan yağı, jojoba yağı ve zeytinyağı.
Kuru saçlar eğer saça istenilen nem verilemediği taktirde ilerleyen zamanlarda saç dökülmesine neden olabilir.
Bioxcin, Babe, Organicum, Vichy bu kategorinin en çok tercih edilen markaları arasında yer alır. Bu markalar çabuk yağlanan saçlar için şampuan seçeneklerini, özel olarak formüle etmektedir.
T bölgesi yağlanması hormonal salgılar, uzun süre güneşe maruz kalmaya veya kullanmakta olduğunuz ürünlerin sert kimyasallar içermesinden de kaynaklanabilir. Bu nedenle T bölgesi yağlanmasından kurtulmanın ilk şartının doğru cilt bakımı ve doğal içerikler olduğunu unutmamamız gerekir.
Saçın yaşam döngüsüne bağlı olarak günde 100 saç telinin dökülmesi normal kabul edilirken, bu orandan fazla olan saç dökülmeleri ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır.
Saç dökülmesi; hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruz kalmak, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir.
Mısır unu, bebek pudrası gibi ve kuru şampuan gibi saçlarınızın yağsız gözükmesini sağlar. Saç diplerinize biraz mısır unu serptikten sonra saçlarınızı karıştırarak mısır ununun saçtaki yağı emmesini sağlayabilirsiniz.
Aşırı yağlı saç probleminde öncelikle yağlı saçlara özel şampuanları kullanmak gerekir. Eğer şampuanlar yetersiz geliyorsa bir dermatoloji uzmanına başvurmakta fayda vardır.
1 bardak suya 2-3 yemek kaşığı sirke koyup karıştırın. Birkaç dakika bekleyin ve daha sonra soğuk su ile saçınızı yıkayın. Bu karışımı banyodan çıkmadan önce durulama suyu olarak kullanırsanız saçınızdaki fazla yağı alır ve saçınıza parlaklık verir. Haftada 2 veya 3 kez tekrarlayın.
Kükürtlü sabun yağlı saçların yağ dengesini sağlamada işe yarar.
Saç bakım sirkesi çeşitleri kafa derisini doğal bir biçimde temizler ve kafa derinizin gün boyunca ferah kalmasını sağlayarak yağlanmayı asgari düzeye indirir. Gün içerisinde çevresel ve biyolojik faktörler dolayısıyla kirlenen saçlarınızın sönmesini engeller ve parlaklığını korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri