Buna göre yağma suçu, bir kimseye ait olan bir malı, onun rızası olmadan almak anlamına gelmektedir. Fakat yağma suçunu hırsızlıktan ayıran bir özellik vardır. Bir suçun yağma ya da diğer adıyla gasp olarak kabul edilmesi için, malı alınan kişiye cebir yani zorlama ve tehdit uygulanmış olması gerekmektedir.
Yağma Suçu , diğer adıyla gasp suçu üçüncü bir kişiye ait olan malı, tehdit ya da zor kullanarak almak suretiyle ortaya çıkan suçtur.
Yağma suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 148 – 150'inci maddelerinde düzenleme altına alınmıştır. Yağmanın uygulamadaki bir diğer ismi ise gasptır. Yağma (gasp) suçu; zilyetliği bir başkasına ait olan taşınır (menkul) bir malın cebir veya tehdit kullanmak suretiyle alıkonması sonucunda oluşur.
Yağma suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 148. maddesinde düzenlenen bir suçtur. Bu suç, başkasına ait olan taşınır bir malı cebir veya tehdit kullanarak almak veya alınmasına karşı koymamaya zorlamak şeklinde işlenir.
Hükmedilen hapis cezasının para cezasına çevrilebilmesi için verilen cezanın 1 yıl veya daha altında bir hapis cezası olması gereklidir. Yağma suçunun cezası 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası olduğu için, yağma suçunun adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.
İlgili 36 soru bulundu
Yağma Suçu ve Etkin Pişmanlık
Türk Ceza Kanunun 150. Maddesinde Yağma suçundan dolayı etkin pişmanlık halinde kovuşturma aşamasından önce gerçekleşen etkin pişmanlık halinde verilecek ceza yarı oranında, kovuşturma başladıktan sonra gerçekleşen etkin pişmanlık halinde üçte biri oranında indirilir.
TCK 148 deki Cezası
Buna göre yağma suçunun basit halini, yani TCK 148 düzenlemesinde yer alan taşınır mal ve senedin yağması fillerini, işleyen kişinin alacağı hapis cezasının alt sınırı 6 yıldır. Burada hapis cezasının üst sınırı 10 yıl olarak belirlenmiştir.
Yağmanın konusu olan malın azlığı cezayı hafifletici nitelikli hal olarak düzenlenmiştir. Yağma suçunun konusunu oluşturan mal, para ve senedin değerinin az olması, suça tesir eden hafifletici sebep sayılarak failin cezasından üçte birden yarıya kadar indirim yapılabilecektir.
Nitelikli Yağma Suçu (TCK 149)
Suçun nitelikli halinden kasıt suçun daha ağır cezayı gerektiren şeklidir, suçun aşağıdaki hallerden biriyle işlenmesi gasp suçunun nitelikli bir şekilde işlenmesidir: a) Yağma Suçunun Silahla İşlenmesi: TCK uygulamasında silah çok geniş bir kavramdır.
Yağma ve gasp sözcükleri aslında içerik itibariyle aynı eylemleri ifade etmektedir. Bu eylemler TCK'nın 148. ve 150. maddelerinde açıklanmaktadır. Buna göre yağma suçu, bir kimseye ait olan bir malı, onun rızası olmadan almak anlamına gelmektedir. Fakat yağma suçunu hırsızlıktan ayıran bir özellik vardır.
Yağma Suçunun İspatı
Suçların ispatının gerçekleştirilmemesi durumunda, sanık hakkında mahkeme tarafından beraat kararı verilebilir. Bu nedenle yağma suçunun ispatlanması zorunlu olacaktır. Bunun için güvenlik kameraları ve tanık gibi ispat yöntemleri kullanılabilir.
Yağma suçunu işleyen fail ile ilgili hükme göre 6-10 yıl aralığında ceza verilir. Cezanın alt sınırı 6 yıl olduğundan dolayı ve 1 yıl ve altı cezaların adli para cezasına çevrilmesi mümkün olduğundan, yağma suçunda adli para cezasının verilmesi mümkün değildir.
Zilyedinden rızasıyla alınan malın geri verilmemesi için, mağdura tehdit ya da cebir uygulanması halinde de yağmadan söz edilir[18]. Yağma suçu, niteliği itibariyle sırf hareket suçudur, “malın alınması”, bizzat fail tarafından icra edilmesi gereken bir davranış olup, fiilin neticesi değildir.
Yağma suçu amaç ve araç hareketlerden oluşan bir suçtur. İlk önce almayı gerçekleştirmek için araç hareketler olan cebir veya tehdit kullanılır, sonrasında bu cebir ve tehdidin etkisiyle malın alınması veya tesliminin sağlanması ile suç tamamlanır.
Ceza Dairesi'nin 2021/8385 E., 2022/2237 K. sayılı 23.02.2022 tarihli kararında ise dairenin uygulamalarının aksine yağma suçunda haksız tahrik hükümlerinin uygulanması gerektiği belirtilmiştir.
Hırsızlık ile cebir veya tehdit bir araya gelerek yağma suçunu oluşturmaktadır. Bu nedenle yağma suçu bileşik suç kategorisi içerisinde değerlendirilmektedir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan yağma düzenlemesi yönünden sadeleştirilme yoluna gidildiği ifade edilmektedir.
Bu nitelikli hâlin varlığı için, yağma suçunu iki veya daha fazla kişinin müşterek fail olarak işlemesi gerekir. İki veya daha fazla kişinin suçu birlikte işlemesi hâlinde bir iştirak ilişkisi vardır ve bu kişilerin hepsi müşterek faildir.
Nitelikli yağma suçu cezası, TCK m. 149'da düzenlenmiştir. Buna göre, yağma suçunun nitelikli hallerinin gerçekleşmesi durumunda, fail hakkında on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Uzlaşmaya tabi suçlar Ceza Muhakemesi Kanunun m.253/1'de sayılmıştır. Yağma suçu uzlaşmaya tabi suçlardan sayılmamıştır. Ancak alacağı tahsil amacıyla işlenen yağma suçunda tehdit veya kasten yaralamaya ilişkin hükümler uygulanacağı için uzlaştırma mümkün hale gelecektir.
Gerçekten kapkaççılık suretiyle (ani bir şekilde) malın alınması basit hırsızlı ğın tanımına uymaktadır. Çünkü fail, mağdurun zilyedi bulunduğu taşınabilir bir malı onun nzası olmaksızın almaktadır.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Sonuç Gasp suçuyla ilgili olarak, yağma suçu olarak da bilinen suçun mal varlığına karşı işlendiği ve kişi özgürlüğü ve vücut dokunulmazlığı gibi hukuki değerleri ihlal ettiği belirtilmiştir. Yağma suçunun cezası hapis cezası olup, adli para cezasına çevrilemez.
Conversation. 6 yıl ceza alan bir kişi 1/2 indirim oranı ve 3 yıl denetimli serbestlikten faydalanırsa 1 gün içerisinde tahliye olabilir. 6 yıl hapis cezası alan bir kişi 2/3 indirim oranı uygulanırsa durum değişir, 4/4 indirim oranı uygulanırsa 6 yılın hepsini kapalı cezaevinde yatar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri