Yarı otomatik ofsayt sisteminde maç esnasında oyuncuların vücutlarındaki 29 farklı nokta aynı anda takip edilecek ve elde edilen görüntüler eş zamanlı şekilde VAR Merkezi'ne ulaştırılacak. Taranan görüntü VAR monitörü aracılığıyla hakeme izletilerek kısa sürede karar alınması sağlanacak.
Yarı otomatik ofsayt sistemi, oyuncuların pozisyonlarını belirlemede daha doğru ve adil bir yaklaşım sağlamak için kullanılır. Bu sistemle, maç esnasında oyuncuların vücutlarındaki 29 farklı nokta aynı anda takip edilecek ve pozisyonla ilgili karar kısa sürede verilecek.
FIFA Dünya Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi gibi üst düzey turnuvalarda ve Serie A'da kullanılan Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi, Trendyol Süper Lig'in ikinci yarısından itibaren Türkiye'de de kullanılmaya başlanacak.
Topun merkezinde hareket sensörü bulunuyor. Bu mikroçip, futbolcunun temasıyla saniyede 500 farklı hareketi saptayabiliyordu. Bizde ise futbolcu hareketini tarayan kameraların görüntüleri baz alınıyor.
SON DAKİKA HABERİ: Türkiye Futbol Federasyonu, yarı otomatik ofsayt sisteminin Süper Lig'in 20. haftasından itibaren kullanılacağını açıkladı. Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig'de yarı otomatik ofsayt sisteminin kullanılacağını açıkladı.
İlgili 31 soru bulundu
Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi, Süper Lig'in ikinci devresinin başlangıcı olan 20. hafta maçlarından başlayarak bugünden itibaren ülkemizde kullanılacak.
FIFA Dünya Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi gibi üst düzey turnuvalarda ve Seri A'da kullanılan Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi Trendyol Süper Lig'in ikinci yarısından itibaren Türkiye'de de kullanılmaya başlanacak. Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi böylece Avrupa liglerinde İtalya'dan sonra ilk kez Türkiye'de kullanılmış olacak.
Yarı otomatik ofsayt sisteminde maç esnasında oyuncuların vücutlarındaki 29 farklı nokta aynı anda takip edilecek ve elde edilen görüntüler eş zamanlı şekilde VAR Merkezi'ne ulaştırılacak. Taranan görüntü VAR monitörü aracılığıyla hakeme izletilerek kısa sürede karar alınması sağlanacak.
Yarı otomatik ofsayt sistemi, maç esnasında oyuncuların vücutlarındaki 29 farklı nokta aynı anda takip edilecek. Pozisyonla ilgili karar kısa sürede verilecek. Stadyumda farklı noktalara yerleştirilmiş 12 özel kamera ile oyuncuların bir saniye içerisindeki 50 hareketini kaydetmek mümkün olacak.
FIFA oyun kurallarında bir değişikliğe gitti. Yeni kurala göre artık ofsayt pozisyonları yeni bir uygulama ile değerlendirilecek. Geçtiğimiz sezon devrede olan 'pasif' uygulaması bundan sonra uygulanmayacak.
Kollar bu tanıma katılmamıştır. Futbol baş, vücut ve ayaklarla oynanır. Eğer bunlar rakibin kale çizgisine yakınsa orada potansiyel bir avantaj vardır. Yalnızca kollar rakibin ilerisindeyse, kazanılacak bir avantaj yoktur şeklinde yapıldı.
Ofsayt pozisyonunda bulunmak bir ihlal değildir. Kafasının, vücudunun veya ayaklarının herhangi bir kısmı rakip takımın kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise ofsayt pozisyonundadır. Kaleciler dahil tüm oyuncuların el ve kolları dikkate alınmaz.
Sadece diz veya omuz öndeyse ofsayt olmayacak.
Yan hakemler tarafından belirlenen ofsayt, futbol tarihi boyunca çoğu kez değişikliğe uğrayarak günümüzdeki son halini almıştır. Futbol Oyun Kuralları kitabında ofsayt şu şekilde tanımlanır: “Bir futbolcu rakip kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise ofsayt pozisyonundadır.”
Ofsayt, futbol oyununda rakip takımın sahasında, kendi sahasındaki oyuncuların olmadığı durumlarda gol atmaya çalışan oyuncunun durumudur. Bu durum, oyunun sadece erkek oyuncuları için geçerli değil, aynı zamanda kadın oyuncular için de geçerlidir.
Taç atışı, köşe vuruşu ve kale vuruşu oyunlarında ofsayt kuralı uygulanmaz. Ek olarak: Bir hücum oyuncusu, pasif bir durumda ise (topla oynamıyor veya oyuna müdahale etmiyorsa) ofsayt ihlali oluşmaz.
Stadyumlarda bulunan kameralar aracılığı ile iskelet sistemlerinin 29 farklı noktasından taranan futbolcuların görüntüleri eş zamanlı şekilde VAR Merkezi'ne ulaştırılacak. Çok kısa sürede taranan görüntü maçın hakemine VAR monitörü aracılığıyla izletilerek maçın hakeminin kısa sürede karar vermesi sağlanacak.
Yani oyuncunun top hareket halindeyken rakip kale hattında bulunan defansın arkasında kaleye toptan ve rakip defans oyuncularından daha yakında bulunmasına ofsayt denilmekte. Bir takım oyuncusu topla buluştuğu ya da pas aldığı anda kendisinin önünde en az 2 rakip oyuncu bulunmak zorundadır.
ıp kamera kaç metreden çeker? kablosuz ağ bağdaştırıcısı olarak ortalama 500-600 m menzile kadar çekmektedir. Kablolu bağdaştırıcılar ise menzil daha kısadır. ortalama 50-100 m menzil olarak verilmektedir.
Futbolda ofsayt, bir oyuncunun topa son dokunuşu yapan kendi takım arkadaşından önce topa dokunması ve ayrıca rakip takım oyuncularının topla birlikte hareket ettiği bir anda pozisyon alması durumudur. Bu kural, oyuncuların hücum faaliyetlerinde avantaj kazanmasını engellemek amacıyla getirilmiştir.
Bu hüküm, bir oyuncunun kalecinin görüş açısını kapatarak topa müdahale etme şansını engellemesi durumunda ofsayt ihlali yaptığı anlamına gelmektedir. Hakemler, bu pozisyonları değerlendirirken aşağıdaki kriterleri göz önünde bulundururlar: Oyuncu, kaleci ile top arasındaki görüşü tamamen veya kısmen kapatıyor mu?
Yalnızca kollar rakibin ilerisindeyse, kazanılacak bir avantaj yoktur şeklinde yapılmıştır. Kısaca; top ayaktan çıktığı anda kaleye en yakın futbolcu, savunma yapan takımın kalecisi hariç hücum eden futbolcuysa durum ofsayt bayrağının kaldırılmasına neden olur.
FIFA ilk olarak 2 ülkede uygulamaya başlayacağı yeni ofsayt kuralını onayladı. Yeni ofsayt kuralında, futbolcunun tüm vücudu defans çizgisinin önündeyse ofsayt verilecek.
Bu düzenlemeye göre pasif konumdaki bir oyuncu topa sırtını dönüp oynama isteğinde olmadığını gösterse bile topa müdahale edebilecek rakip futbolcunun (veya kalecinin) önünü kapatıyorsa/yolunu kesiyorsa ofsayt olarak değerlendirilecek.
Baş, vücut ve ayakların, rakip kaleye daha yakın olması avantaj olarak değerlendirilirken, kolların ileride olması ofsayt olarak tanımlanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri