İnsanlar yağmur yağsın ister; çünkü, yağmur yağmaması kuraklığa, kuraklık da kıtlığa neden olur. Yağmur bir doğa olayıdır. Mevsiminde dengeli yağan yağmur, doğayı bereketlendirir ve bu bereket, insanları mutlu kılar. Dünyada hiçbir şey yağmursuz, susuz yaşayamaz.
Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- yağmuru sever, onu ashâbına müjdeler ve Allah Teâlâ'nın nimetinin bereketleri değsin diye mübârek vücûdundan bazı yerleri açardı. "Bizler, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- ile birlikte iken, üzerimize yağmur yağdı.
Birisi; “Yağmur yağıyor” ifadesini tevhide zıt manası ile değil de örfi olarak, yani ağız alışkanlığı ile kullanıyorsa, bunda bir zarar olmaz. Yani burada esas olan niyet ve fikirdir. Bu ve buna benzer cümleleri her kullananı günah işlemekle itham etmek son derece yanlıştır.
Nisan yağmuru, Rûmî takvime göre Nisan ayında yağan yağmurlara verilen isimdir. Şifa ve bereket kaynağı Nisan yağmurları Nisan ortalarından mayıs ortasına kadar toplanır. Buna göre Nisan yağmuru, 13 Nisan'da başlayıp 12 Mayıs'a kadar devam eder.
Yağmura “rahmet” deniliyor. Çünkü, çok âsâr-ı rahmet ve faydaları tazammun ettiğinden, güyâ yağmur şeklinde rahmet tecessüm etmiş, takattur etmiş, katre katre geliyor. Yağmuru zâhiren intâc eden esbâb, hayvanâtı düşünüp, onlara acıyıp, merhamet etmekten ne kadar uzak olduğu mâlûmdur.
İlgili 25 soru bulundu
Örneğin yağmurun yağmasıyla ilgili yasaların Allah tarafından programlanması kaderdir. Bu kadere uygun olarak zamanı gelince yağmurun yağması ise kazadır.
Fıkıh dilinde yağmur duasına "istiskâ" denilir. "İstiskâ", yağmur talebinde bulunmak anlamına gelir. Yağmur duası sünnettir. Hem Peygamberimiz hem de onun Raşid halîfeleri yağmur duasında bulunmuşlardır.
Bereket, bolluk, sıhhat hep nisan yağmurlarını çağrıştırmakta.
Şifa ve bereket kaynağı olarak belirtilen Nisan yağmurları, Mayıs ayına kadar toplanır. Nisan yağmuru , 13 Nisan'da başlayıp 12 Mayıs'a kadar devam eder. Nisan yağmurları genellikle açık balkon, teras gibi yerlere konan kap ve kovalarla toplanmaktadır.
Yağmur suyu gözeneklerinizi açarken cildinize de parlaklık verecektir fakat uygulamadan önce suyun temiz olduğuna ve doğal bir çevrede yaşadığınıza emin olmanız gerekmektedir. Kaynattıktan sonra kullanılması önerilen yağmur suyu, vücudunuzda detoks etkisi gösterebilir ve sindirim sisteminizin çalışmasını yardımcı olur.
Peygamber minbere çıkıp insanlara yağmur duası için çıkacakları günü bildirdi. Rasulullah (sav) güneşin kaşı görünmeye başlayınca çıktı ve minberin üzerine oturdu, tekbir getirdi ve Allah'a hamd etti.
Cevap: Bir yapının tavanı veya damı üzerinde necasetin kendisi bulunursa, necis şeye değip tavandan veya damdaki oluktan dökülen su, yağmur yağdığı müddetçe temizdir.
Yağmurun yağması => Kudret sıfatıyla ilişkilidir.
Çünkü Allah'ın her şeye gücü yeter.
Ayet ve rivayetler bunun genel nedeninin, yağmurun Allah'ın rahmetinin göstergesi olduğunu söylemekteler. Allah'ın rahmeti şu anda açıldığına göre duanın isticabetine daha fazla ümit bağlanılabilir. Dini öğretilerde dua ve isticabeti için tavsiyler vardır.
Tekvir suresi yağmur yağdığı zaman okunursa tüm dilekler kabul olur. Yağmur yağarken okunan Tekvir suresi ile Allah o kişinin ne muradı varsa onun için nasip etmektedir.
Alimler, Kevser Suresinin yağmur yağarken 3 sefer okunmasın halinde, dileklerin kabul olacağını belirtirler. Kadir Suresi; Yağmur yağarken 100 defa Kadir Suresi okuyanın bütün dilekleri kabul olur."
Yağmur kelimesinin sözlük anlamı atmosferde bulunan buharın yoğunlaşmasıyla oluşan ve yeryüzüne sıvı olarak düşen, yağan, yağış, bereket demektir.
Yağmur ismi Kuran'ı Kerim'de yer alan sure ve ayetlerde geçen kelimeler arasında bulunmamaktadır. Kuran'ın hiç bir yerinde yağmur kelimesi geçmemektedir. Ancak anlam itibariyle bolluk ve bereket gibi olumlu durumları ifade ettiği için İslam dinince kullanılmasında bir sakınca görülmemektedir.
Yağmur berekettir, toprağa can verir ve bu yüzden ona rahmet denir. Yağmur sayesinde insanların tatlı su ihtiyacı karşılanır bu durumun belki etkisi şuan çok değil ama ileride susuzlukla mücadele edeceğimiz için her şu bizim için çok önemli olacak. Bitkilerin sulanmasını sağlayan doğal kaynaklardan biridir.
- Evden dışarıya maya vermek evin bereketini kaçırır (K.1, K.9, K.10, K.26, K.40, K.44). - Evde sirke bulunması evin bereketini arttırır. Biterse evin bolluk bereketi kaçar (K.13, K.19, K.4, K.7, K.53, K.59). -Evde yapılan ekmeğin çok kabarması berekettir (K.1, K.8, K.25, K.26, K.40).
Yatak odanızın güneydoğu köşesi sizi para konusunda berekete sevk eder. Bu köşeye parayı ve bereketi çağıran mor renkte bir obje koyabilir ya da mor bir kılıf içinde hesap cüzdanı veya bir miktar parayı bu köşeye yerleştirebilirsiniz. Evinizde eski, küflü, kırık, bozulmuş veya çatlamış hiçbir eşya bulundurmayın.
Yağmur suyu içilebilir mi? Nisan yağmuru veya diğer yağmurların şifalı olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur. Ancak yağmurun toprağı ve bitkileri sulaması, havayı nemlendirmesi ve havada bulunan tozları yıkaması gibi çevresel faydaları vardır.
BEREKET DUASI ARAPÇA OKUNUŞU
Lâ ilâhe illallahül melikül hakkul mübin. Muhammedü-Resülüllahi sadikul va'dil emin. Ya Rabbi, Ya Rabbi, Ya Hayyu, Ya Kayyum, Ya zel Celali vel İkram. Es'elüke ya Rabbel arşil azimi en yerzükani rizkan halalen tayyiben birahmetike ya erhamer Rahimin.
Ka'b ibni Mâlik'den (Radıyallâhu anhü) rivayet edildiğine göre Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) aynı konuda şöyle buyurmuştur: “Yağmurun yağmamasıyla karşı karşıya kaldığınızda, insanların zekât vermediklerini, Allâh'ın da hazine-i İlâhiyyesindeki rahmeti göndermediğini anlayınız.
YAĞMUR DUASI ANLAMI:
Allah'ım bizi yağmurla sula, bizi ümitlerini yitiren kimselerden eyleme. Allah'ım! Kullarda, illerde,ve diğer yaratıklarında da öyle bir sıkıntı öyle bir darlık var ki senden başkalarına arz edemeyiz. Ey yüce yaratıcımız, bizim için ekinleri bitir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri