Sin( Pi()/2 ) 1,570796... radyan veya 90 derecenin sinüsünü döndürür.
Örneğin sin(0) = 0, aynı zamanda sin(π) = 0, sin(2π) = 0 vb. arcsin fonksiyonu da çok değerlidir: arcsin(0) = 0, aynı zamanda arcsin(0) = π, arcsin(0) = 2π vb.
Açı birimleri
180°'nin açı ölçüsü π radyan ve 1° = π/180 radyan'a eşittir.
Pi sayısı 3.14 diye biliniyorken trigonometride pi ye neden 180 derece deniyor.
Radyan, bir dairede yarıçap uzunluğundaki yay parçasını gören merkez açıya eşit açı ölçme birimidir. 1 radyan 180π ya da yaklaşık 57,2958 derecedir (57°17′45″). ile ilişkisi. Radyan, bir açının ölçüsünü ifade etmek için kullanılan bir açı birimidir.
İlgili 21 soru bulundu
Pi sayısı 3.14 diye biliniyorken trigonometride pi ye neden 180 derece deniyor.
180 derece = PI radyan, 360 derece = 2*PI radyan, 90 derece = PI/2 radyan, vb.
Sinüs, Sin şeklinde ifade edilir. Sin(A)= karşı kenar / hipotenüs = a/c şeklinde olmaktadır. Kosinüs kısaca cos olarak gösterilmektedir. Formülü ise Cos(A)=komşu kenar/hipotenüs = b/c şeklindedir.
Sinus Fonksiyonu (Sin): Herhangi bir açının karşısındaki kenarın hipotenüs oranının değerini veren trigonometrik fonksiyon. Pi (π): Bir çemberin çevresinin çapına olan matematiksel oranı temsil eden bir sayı, yaklaşık değeri 3.1416. Radyan: Açı ölçü birimi. Bir tam daire 2π radyana eşittir.
Asıl değerler
Örneğin sin(0) = 0, fakat sin(π) = 0, sin(2π) = 0, vb. arcsin fonksiyonu da çok değerlidir: arcsin(0) = 0, fakat arcsin(0) = π, arcsin(0) = 2π, vb. Yalnızca tek bir değer belirtildiğinde, fonksiyon kısıtlanır.
Pi (π) sayısı, bir dairenin çevresini (2πr) çapına (2r) böldüğümüzde elde ettiğimiz orandır. Bir dairenin büyük veya küçük olmasıyla değişmeyen π sayısı, her daire için sabit bir sayıdır. Yaklaşık olarak 3,14'e eşit kabul ettiğimiz irrasyonel π sayısının gerçek değeri aslında sonsuz uzunluktaki sayılardan oluşur.
Parayı Kim Buldu? Pi Sayısını Kim İcat Etti? Bir dairenin çevresinin çapına olan oranını ifade eden pi sayısının, tarihte ilk kez Yunan matematikçi Arşimet tarafından doğru bir şekilde hesaplandığı tahmin edilmektedir.
Düz bir zeminde tam düzgün bir çember çizmek her zmaan bu oranı ve pi sayısını verir. Çember büyüsün veya küçüksün fark etmez. Çünkü burada düz bir çember icin bir oran ve orantı kuralı vardır. Bu yüzden pi sayısı 5 değil 3,14....
Sinüs. α ölçülü açının gördüğü dik kenarın uzunluğunun hipotenüs uzunluğuna oranına, α ölçüsünün sinüsü denir. sin α ile gösterilir. Kosinüs. α ölçülü açıya komşu olan dik kenarın uzunluğunun hipotenüs uzunluğuna oranına, α ölçüsünün kosinüsü denir.
MS 9. yüzyılın başlarında, Muhammed ibn Mūsā al-Khwārizmī doğru sinüs ve kosinüs tablolarını ve ilk teğetler (tanjant) tablosunu üretti.
COSϕ ( COS Fİ) NEDİR? Akım ile gerilim arasındaki faz farkı açısına ϕ fi'dir. Bu ϕ fi açının cosünüsü değeri güç faktörüdür. Açının 0 a yani güç faktörünün 1 e yakın olması en ideal durumdur.
4-sin90=1'dir.
Sinüs alan formülü Alan (ABC) = Sinüs A açısı x b x c x 1/2 şeklinde bulunur. Bazı değerleri ve kuralları bilmek işlem kolaylığı sağlar. Dik üçgen ise; dik kenarın kendisi olur. Hipotenüsü olmayan 2 kenarın çarpılarak ikiye bölünmesi sonucunda alan hesabı yapılmaktadır.
oda 1/2 dir!!
Trigonometrik işlevler
Sinüs işlevi (sin), karşı kenarın hipotenüse oranıdır.
30 derecenin sinüsü Birim çember ya da 30-60-90 üçgeninden, bunun 1 bölü 2 olduğunu hatırlayabilirsiniz, ya da hesap makinamıza bakalım, kolay. Önce derece modunda olduğunuza emin olun, Sin 30, eşittir sıfır virgül 5. O halde burası,1 bölü 2 bölü 2'den, 1 bölü 4 çıkacak.
Sin2x = 2.sinx.cosx denklemine eşittir. Bu açılım da her bir açının yarısını alacak biçimde kullanıldığı anlatılmaktadır. En basit olarak Sin40 = 2.sin20.cos20 olarak karşımıza çıkar. Bu formül bazı sorularda bir açı verilip onun yarısının ya da iki katının sinüs değeri arandığı durumlarda rahatlıkla kullanılmaktadır.
Bu durumda birim çemberin (yani yarıçapı bir birim olan çemberin) bir yay parçasının uzunluğu sayısal olarak radyana eşittir. Öyleyse bir dairenin çevresi 2Pi radyandır. Dik açı Pi/2 radyandır, 180 derece Pi radyandır, 45 derece Pi/4 radyandır.
— Dik açı 90º (90 derece) dir. — 1º = 60′ (60 dakika) dır.
6,283185307….) de birini gören merkez açıya 1 radyan denir ve 1rd ile gösterilir. Radyan için şu tarif de yapılır: Yarıçap uzunluğundan yayı gören merkez açı 1 radyan 'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri