Türkiye'de ise birçok dergi (daha çok uluslararası prestijli dizinlerde henüz yer almayanlar) makaleleri ücretsiz olarak yayımlamaktadır. Bununla birlikte 200 TL ile 3000 TL arasında makale yayın ücreti alan dergiler de bulunmaktadır.
Makale İşleme Ücretleri (APC), bir bilimsel makalenin yayınlanma sürecinde makalenin yazarından talep edilir. APC'ler açık erişim dergilerinde, kütüphane ve okuyucuların geleneksel olarak araştırma makalelerine erişmek için ödedikleri abonelik ücretleri yerine kullanılmaktadır.
Hakemlik ücreti ise şu şekilde değerlendirilir: her hakeme KDV dahil 150 TL Hakemlik ücreti ödenir. Hakemlik ücreti, yazının yayımlanacağını değil, alanın uzmanı hakemlerce inceleneceğini ifade eder. Hakem, değerlendirmesini objektif bir şekilde yaptıktan sonra makaleyi reddetse dahi hakemlik ücreti ödenir.
Hayır araştırmacılar makaleleri için ücret almazlar. Hatta makalenin yayınlanıp yayımlanmıyacağına karar veren komite de yaptığı yorumlar ve ayırdığı zaman için herhangi bir ücret almaz. Bilimsel çalışmalar kurumlara bağlı yapılır ve araştırmacı olan kişi çalıştığı kurumdan (üniversite, araştırma enstitüsü vs.)
Akademik Hassasiyetler Dergisi ücretlidir. Makalelerin hakemler tarafından değerlendirilmesi ve yayın sürecindeki iş ve işlemler nedeniyle alınan bu hizmet bedeli yazarlardan makalelerini dergiye gönderim aşamasında istenir. Hakemlere vermiş oldukları hizmet karşılığında ücret ödenir.
İlgili 30 soru bulundu
Elsevier'in Makale Yayın Ücreti ise dergiye bağlı olarak, vergi hariç olmak üzere 150 ile 9.000 ABD doları arasında değişmektedir (2021). Türkiye'de ise birçok dergi (daha çok uluslararası prestijli dizinlerde henüz yer almayanlar) makaleleri ücretsiz olarak yayımlamaktadır.
Araştırma projeleri öğrencilerin yayınlanan bilimsel makaleleri daha iyi anlamasını, bireysel ve toplu çalışma arasındaki dengeyi bulmasını ve ilgi alanlarını keşfetmesini sağlar. Bunun sonunda kariyerlerine bir araştırmacı olarak da devam edebilirler.
Lisans düzeyinde bir öğrencinin, ders kapsamında yapılan bir araştırması; gerekli yeterlilikleri sağlarsa çalışma akademik bir şekilde yayınlanabilir mi? Böyle bir durumda nasıl yol izlenmeli? Cevap: Evet yayınlayabilir.
Kimler Akademik Makale Yayınlayabilir? Öncelikle şunu söylemekte fayda var: Teknik olarak, herhangi bir insan, herhangi bir akademik dergide yayın yapabilir. Bunun için bir unvan veya statü aranmamaktadır; bu da bilimin herkesin katkısına açık doğasının bir yansımasıdır.
1) Makalenin uzunluğu: Gönderilecek derginin yazım kurallarına göre değişmekle birlikte, 12 punto ve çift aralıklı yazımda olgu sunumları A4 sayfası olarak 7-8 sayfayı, araştırma makaleleri 15-16 sayfayı geçmemelidir.
Hakemlerin maç başı aldıkları ücret, hakemin kıdemi, deneyimi, hangi ligde görev aldığına göre değişiklik göstermektedir. Hakemlerin maç başı ücretleri ortalama olarak aşağıdaki gibidir. Hakemlerin maç başı ücretleri 7.000 TL - 25.000 TL arasında değişmektedir.
Divanca belirlenecek ücretler net ücret olup, her türlü vergi, harç, stopaj ve benzeri malî yükümlülükler taraflara aittir.
DergiPark üzerinde belirlediğiniz ya da uzmanlık alanına göre filtrelediğiniz dergilerden birini seçerek, üzerine tıklar ve derginin ana sayfasına geçersiniz. Bunun için; Ana sayfamızdaki “Dergiler” menüsüne tıklayınız. Ya da sayfayı biraz aşağı kaydırarak “Makale Gönder” butonuna tıklayabilirsiniz.
Hakemlere makalenin değerlendirilmesi için 15 gün süre verilir. Bu süre editör tarafından uzatılabilir. Sürecin aksaması veya uzaması durumunda yeni hakemler atanabilir. 2 hakemden birinin olumlu diğerinin olumsuz karar vermesi durumunda makale 3. başka bir hakeme gönderilir.
Makale okumak, bir kişinin bilgi sahibi olmasına yardımcı olur ve onun düşünme yeteneğini geliştirir. Ayrıca, makale okumak, bir kişinin konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmasını ve konu hakkında düşünme yeteneğini geliştirmeyi sağlar.
Makale yazara telif haklarıyla verilir, makale dergiden düşer. Yazar isterse başka dergiye gönderebilir. Makale yeniden sürece alınamaz. Süreç işlemine alınması isteniyorsa, yazar tarafından yeniden form doldurularak dergiye makale gönderilmelidir.
Makale yazımı için herhangi bir konu sınırlaması yoktur, her konuda yazılabilir.
Bildiri metninin makale olabilesi için oldukça kapsamlı eklemelerin ve değişimlerin yapılmış olmalıdır. Gerek özet gerek tam metin bildirinin makaleye dönüşmesi durumunda makale metninde bu durumun mutlaka belirtilmesi gerekmektedir.
Bir yıllık sürenin sonunda kadrosunun bulunduğu yükseköğretim kurumunun performansa dayalı kriterlerini sağlayan araştırma görevlilerinin kadrosu bir yıl daha devam ettirilebilir. Bu sürelerin sonunda araştırma görevlilerinin kadro ile ilişikleri kendiliğinden kesilir.
Evet, bilimsel araştırma yapmak akademisyenliğin önemli bir parçası. Gözlemlemek, düşünmek, sormak, araştırmak, bulguları bilgiye çevirmek ve yayınlamak önemli. Yazmadan, düşünmeden, kafa yormadan akademisyen olunamaz.
a) A1 türü yayın: 1. grup dergi listesinde yer alan dergilerde yayımlanmış, vaka takdimi, teknik not, tartışma ve araştırma sonuçların ön duyurusu, editöre mektup, v.b., türünden yayınlar dışındaki tam makalelerdir.
Makale-Fıkra
Makalede ele alınan düşünce ya da fikir kanıtlanmak zorundadır. Makaledeki ispat zorunluluğu fıkra da söz konusu değildir.
Çoklu, gereksiz veya eşzamanlı yayın
Aynı makaleyi aynı anda birden fazla dergiye göndermek etik olmayan yayıncılık davranışını teşkil eder ve kabul edilemez. Genel olarak, bir yazar daha önce yayınlanmış bir makaleyi başka bir dergide değerlendirmek zorunda değildir.
Akademik Dergi (Academic Journal)
Popüler dergilere oranla daha uzun olup sonunda bir bibliyografya ya da kaynakça bulunur. Fen ve sosyal bilimler alanında yazılan makalelerde asıl metinden önce bir öz yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri