Odyoloji Bölümü Geleneksel Beyaz Önlük Giyme Töreni.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi ve Odyoloji bölümü öğrencileri düzenlenen törenle beyaz önlüklerini giyindi. Böylece sağlık mesleğine ilk adımlarını da atmış olan öğrenciler törende duygu dolu anlar yaşadı.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültelerine bağlı olarak eğitim veren 4 yıllık odyoloji bölümü mezunları da eğer akademik kariyer yapmak isterlerse, yüksek lisans sonrası katıldıkları doktora programıyla, akademisyen olarak “Dr.” unvanı alabilirler.
Odyologlar hastanelerde işitme kayıpları ile ilgili olarak işitme testleri yapar, ilgili teşhisi koyar ve uygun tedavi planını hazırlarlar. Bunun yanında hastanelerde denge bozuklukları ile ilgili gerekli testleri yapar, tanıyı koyar ve lüzumu halinde tedavi için gerekli rehabilitasyon süreçlerini yürütür.
İşitme sektöründe; odyolojik testleri yapan, işitme taramaları yapan, işitme ölçümü yaparak işitme cihazı uygulayan odyometri teknikerlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Odyometri teknikerleri, endikasyonu belirlenmiş hastalara ilgili ekipmanı kullanarak gerekli testleri uygulayan sağlık teknikeridir.
İlgili 45 soru bulundu
Sonraki Konu. Odyoloji Uzmanı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 15 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Odyoloji Uzmanı maaşları 38880 TL'dir. En düşük Odyoloji Uzmanı maaşı 31110 TL iken, en yüksek Odyoloji Uzmanı maaşı 71130 TL'dir.
eleman.net verilerine göre, Odyolog 2023 yılında ortalama 18.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Odyolog , Ocak 2023 yılında ortalama 14.520 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.932 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
İşitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinin mevcut yönetmeliğine göre Odyometrist işitme merkezi açabilir veya işitme merkezinde sorumlu müdür olabilir. Ayrıca İşitme cihazı merkezi açmak için kanun ve yönetmeliğe göre herhangi bir kişi/meslek/yatırımcı sınırlaması yoktur.
Odyoloji bölümü mezunları, işitme ve denge bozukluklarının tespit, rehabilitasyon ve tedavisinde görev alabilirler. Özel işitme merkezleri, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri ve işitme cihazı üreticileri gibi kurumlarda çalışabilirler. Ayrıca kendi işyerlerini açarak serbest çalışma imkanları da bulunmaktadır.
Aynı zamanda, Tıp Fakültesi, Hemşirelik, Fizik, Psikoloji, Biyomedikal, Biyofizik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Akustik, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ve İşitme Engelliler bölümleri lisans mezunları da odyoloji alanında yüksek lisans yaparak odyolog unvanını almaya hak kazanır.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakülteleri ya da sağlık bilimleri yüksekokulunda yer alan odyoloji veya odyometri bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayanlar odyolog olarak adlandırılır. Odyoloji uzmanı unvanını alabilmek için en az yüksek lisans seviyesinde olmak şartıyla, lisansüstü eğitimlere devam etmek gerekir.
Odyologlar başlıca hastanelerde, özel sektörde, üniversitelerde, özel eğitim kurumlarında ve devlet bünyesinde olmak üzere geniş çalışma alanlarına sahip bulunmaktadırlar.
Odyoloji bölümü mezunlarına ise odyolog unvanı verilir.
Hastane üniforması içerisinde önlükler doktorlar ve hastane yöneticileri tarafından tercih edilmektedir.
Sağlık Bakanlığı hastanelerde çalışan görevlilere, yaptığı işe göre farklı renk kıyafet giyme mecburiyeti getiriyor. Buna göre hekimler beyaz önlük; hemşireler, ebeler ve sağlık memurları farklı renk üniforma ve gömlek giyecek.
Doktor, hemşire, sporcu, öğrenci, ponpon kız, asker, polis, itfaiyeci, izci üniforması gibi çok çeşitli forma ve üniformalar vardır.
2015 yılına kadar Odyoloji Lisans mezunu bulunmadığından dolayı hastanelerde odyolog olarak çalışan meslek profesyoneline rastlamak çok zordu. Ancak Odyolog olarak mezun olan meslek mensupları 2015 yılı yaz döneminden itibaren devlet hastanelerine atanmaya başladılar.
Odyoloji bilim dalında çalışan uzmanlara odyolog adı verilmektedir. Odyolog, işitme ve denge sorunu yaşayan hastaların kontrollerini uzman kulak burun boğaz hekimlerinin belirlediği program doğrultusunda yapılan özel testler yardımıyla gerçekleştirir.
Odyoloji ve dil ve konuşma terapisi birbirleriyle kardeş alanlardır. Odyoloji işitme problemleri ve denge bozuklukları ile ilgilenirken, dil ve konuşma terapisi dil, ses, konuşma ve yutma bozukluklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenir. İki alan arasındaki en büyük fark “terapi” kelimesinde gizlidir.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), çocuk gelişimi ile çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü mezunlarının pedagojik formasyon eğitimi, odyoloji mezunlarının da eğitim odyolojisi yüksek lisans programını bitirmeden özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde uzman öğretici olarak çalışabilmesine olanak sağlandı.
Odyometrist, KBB hekiminin yönlendirmesi ve talimatları üzerine tedavisi süren hastalara çeşitli odyolojik testler uygular ve hastanın işitme yetisini ölçer.
İşitme ve denge kayıplarının tanı ve tedavisinde çalışan odyologlar sağlık hizmetlerinin önemli bir parçası olsa da gereken değeri görmüyor. Atama sayıları oldukça düşük.
Odyologların Çalışma Alanları Nelerdir? Odyoloji Bölümü mezunları, devlet, özel veya üniversite hastanelerinin Odyoloji Kliniklerinde istihdam edilmektedir. Koklear implant ameliyatlarının hastanelerde yapılabilmesi için Odyolog, KBB hekimi ile birlikte zorunlu bulunması gereken meslek elemanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri