Coğrafya biliminde havadaki su buharının yoğunlaştıktan sonra gerek sıvı, gerek katı olarak yeryüzüne düşmesi olayına yağış adı verilmektedir. 1 Çiy, kırağı, kırç, kar, dolu ve yağmur başlıca yağış türlerine Türkçede verilen isimlerdir.
Yağmur, kar, dolu, çisenti,sulusepken gökyüzünden düştükleri için yağış (düşen hidrometeor) denir.
yağmur - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaġmur “yağmur” sözcüğünden evrilmiştir.
Yağmur kelimesi gerçek anlamının dışında mecazi anlamlarda ve coğrafi anlamlarda kullanılan bir kelimedir. Köken itibariyle Türkçe bir sözcüktür. Genellikle kelime olarak havadaki su buharının yoğunlaşarak yeryüzüne sıvı halde düşmesi manasına gelmektedir.
Yağmur ismi hem kız çocuklarına hem de erkek çocuklarına verilen bir isimdir. Yağmur kelimesi köken itibariyle Türkçe bir kelimedir.
İlgili 42 soru bulundu
Yağmur ismi Kur'an-ı Kerim içerisinde yer almamaktadır. Yağmur isminin Kur'an-ı Kerimde yer almayışı Yağmur isminin kötü bir isim olduğu anlamına gelmemektedir. Yağmur ismi İslam dinine uygun bir isimdir ve konulmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Yağmur ismi ne demek ve anlama gelir sorusunun cevabı şu şekildedir; Atmosferdeki su buharının yoğunlaşmasıyla oluşan ve yeryüzüne düşen yağışın sıvı durumda olanı, yağar, yağış, baran, bereket, rahmet. Çokluk, bolluk.
Özellikle de isimlerin Kuran-ı Kerim içerisinde yer alıp almaması çok önem taşır. Yağmur ismi Kuran-ı Kerim içerisinde yer almaz. İslam dinine uygun olan Yağmur ismi pek çok çocuk tarafından gönül rahatlığı ile kullanılabilir.
Yağmur ismini koymak caiz mi? Yağmur ismini kullanmakta dinen de herhangi bir sıkıntı yoktur yani caizdir.
Rûm / 48.
Allah odur ki, rüzgârları gönderir; o rüzgârlar da bulutları kaldırır. Sonra Allah o bulutları gökte dilediği gibi yayar ve parça parça dağıtır. Derken bulutların arasından yağmurun boşaldığını görürsün. Allah, o yağmuru dilediği kullarına ulaştırınca, onlar hemen sevinir, yüzleri gülüverir.
İsim Anlamı:
Geçmişte yaşadığı üzüntü ve sıkıntıları unutamayan, tekrar tekrar yaşayan, algılaması yüksek, mantıklı karar veren, bazı konularda inatçı ve ısrarcı olan, ticarete yatkın bir zekaya sahip olan, bolluk enerjisine sahip olan, işlerini ağır yapan, bir kişilik enerjisine sahiptir.
Oysa tam tersi, kapalı havayı seven, yağmur yağmasını sevinçle karşılayanlar da var. Onlar 'pluviofil'ler... Yağmur yağdığında mutlu olan ve huzur bulanlar için kullanılan bir terim bu...
Su buharının soğumasıyla yoğunlaşma çekirdekleri oluşur, yoğunlaşmanın devamında zerrecikler büyür ve yağmur damlasına dönüşür. Yer çekiminin etkisiyle aşağı doğru düşen damla 0 °C'nin altında sıcaklığa sahip bir katmandan geçerken damlalar kısmen donar. Oluşan yağış sulusepken olarak adlandırılır.
Dilimizde bulunan bazı kelimeler hem bir durumu ya da eylemi ifade eder hem de özel isim olarak kullanılır. Bu isimlerden biri ise Yağmurdur. Yağmur kelimesi kız çocukları için yoğun bir şekilde tercih edilir.
Yağmur isminin karakter özellikleri
Mantığı her zaman ağır basar; özellikle bilimsel çalışmalarda çok başarılıdır ve kimsenin aklına gelmeyini düşünür. Maceraperesttir ve hayal kırıklığına uğramaktan hiç hoşlanmaz. Denemekten ise hiç vazgeçmez. Uçlarda yaşar; ya çok çalışkan ya da çok tembel olur.
Yağmur isminin birden fazla ve farklı anlamı bulunmaktadır. Bu isim anlamları arasında gökten inen su taneleri anlamı ilk sırada yer almaktadır. Kız ve erkek çocuklarına verilen bu ismin anlamlarından biri ise gökten düşen damlalar olarak aktarılmaktadır. Yağış ve bereket anlamları da taşır.
Tuana isminin kökeni Farsçadan gelir ve en güzel isimlerinden biridir. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında bu isim 'Cennet bahçesine düşen ilk yağmur damlası' şeklinde geçmektedir.
Çoğu sitede Belinay'in anlamı 'Peygamber Çiçeği' olarak belirtilmiştir, fakat bu kesinlikle yanlıştır. Belinay 'Peygamber Çiçeği' anlamına gelmeyen ve Kuran-i-Kerim'de yer almayan bir isimdir!
Defne ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Defne ismini koymak caizdir.
Konulacak isimlerin mutlaka Arapça olması ve bu ismin Kur'an-ı Kerim'de geçmesi gerekmez.
Arapçada arayış anlamını ifade eden bu isim Suudi Arabistan'da yer alan bir dağın da adıdır. Bu dağda Peygamber efendimiz (s.a.v)'e ilk ayetler inmiştir. Hira dağına ilişkin belgeseller de sinemaya taşınmıştır birçok defa. Hira ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir.
Araştırmalarımız sonucunda Damla isminin Kuran-ı Kerim'in ayet ve surelerinde yer almadığını öğrendik. Kuran'da geçmese de anlamının pozitif ibareler taşıması sebebiyle İslam dininde kullanımı uygun kabul edilmiştir.
Bakara Suresi, 22. ayet: O, sizin için yeryüzünü bir döşek, gökyüzünü bir bina kıldı. Ve gökten yağmur indirerek bununla sizin için (çeşitli) ürünlerden rızık çıkardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri