Embriyo transferi sonrasında en az 1 saat kadar bu şekilde yatmayı doktorlar önermektedir. Uzun süre yatmak ise psikolojik açıdan kişiyi olumsuz etkileyebileceği düşünülürse çok uzun süre yatmaya gerek yoktur. Makul sürede yeterli şekilde yan vaziyette yatmak embriyo transferinde yeterlidir.
Tüp Bebek Transferinden Sonra Kaç Gün Yatmak Gerekir? Tüp bebek transferi sonrasında Merkezde 30-45 dakika istirahat edilmesi yeterlidir. Ardından hastamız merkezden ayrılabilir. Sonrasında özellikle yatılması gerekli değildir.
Çinko içerikli besinler hem kadın hem de erkeklerde hormon seviyelerini düzenleyerek bebeğinizi rahme tutunmasına katkı sağlar. Bu nedenle bol bol kepekli tahıllar, yağsız et, balık, fasulye, süt, kabak çekirdeği, ayçiçeği, ceviz, badem, yumurta gibi çinko bakımından zengin besinler tüketmelisiniz.
Tüp bebek tedavisinin başarılı olması için ne yapmalı sorusuna karşılık beslenme çok önemli olup ideal kilo yakalanmaya çalışılmalıdır. Bol sıvı alınmalı, vitamin ve mineral ağırlıklı beslenilmelidir. Sigara ve alkol alınmamalı, alınan ortamlardan uzak durulmalıdır.
Tüp bebek tedavisinde transfer sonrasında istenilen şekilde yatılabilir. Yüz üstü ya da yan yatmanın bir sakıncası yoktur.
İlgili 24 soru bulundu
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrasında hapşırma, öksürme, merdiven inip çıkmanın bebeğin tutunmasını engelleyeceği düşünülür. Bu inanış kesinlikle yanlıştır. Zira embriyo anne adayının rahmine tutunduktan sonra bu tür rutin basit aktivitelerle bebeğin düşmesi, kaybedilmesi söz konusu bile değildir.
Bebeğin eşi yaklaşık olarak 10-12. gebelik haftalarında yeterli düzeyde hormon salgılama kapasitesine ulaşmaktadır. bu nedenle tüp bebekte progestan gebeliğin 10-12. haftalarında kesilmektedir.
Rahim dinlendirme planladığımız hastalarımızda ise uygun kalitedeki tüm embriyoları 5 ya da 6.gün blastokist aşamasında iken dondurarak, o ay taze transfer yapmadan rahmi 1-2 ay kadar dinlendirdikten sonra donma çözme siklusu yaparak ilerliyoruz. Bu uygulamaya rahim dinlendirme yöntemi denir.
Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen faktörler; kadın yaşı, yumurta sayısı, yumurta kalitesi, sperm sayısı, sperm kalitesi, embriyo kalitesi, transfer edilen embriyo sayısı, tüp bebek merkezinin laboratuvar kalitesi, embriyonun genetik durumudur.
Yağlı süt, yağlı yoğurt, kaymak, peynir ve özellikle kefir rahim sağlığını koruyan ve özellikle kemikleri güçlendirdiği için anne olmak isteyen her kadın için tavsiye edilmektedir. Kalsiyum bilindiği gibi yeşil olan sebzelerde de bulunmaktadır. Kalsiyumu sebzelerden de alabilirsiniz.
Embriyo transferi sonrası 10-12 gün sonra kan tahlili ile yapılacak olan gebelik testi en kesin sonucu vermektedir. Kan testi pozitif olursa gebelik gerçekleşmiş demektir.
Anne adayında gebeliğin varlığını ve gidişatını kontrol ettiğimiz hormona beta HCG diyoruz. Tüp bebek tedavisinin en zorlu kısmı belki de transferden sonra gebelik testinin beklendiği dönemdir. Gebelik testinin pozitif çıkması embriyonun tutunduğunu, yani “tüp bebeğin tuttuğunu” gösterir.
Embriyo transferinden sonra anne adayı 3 gün dinlenmelidir. Daha sonra günlük yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir. Anne adayının hapşırmasında, öksürmesinde, uyurken sağa sola dönmesinde, merdiven inip çıkmasında bir sakınca yoktur.
Tüp bebek sonrası spor
Aşırı aktivite ile ağrılar artabilir. Bu sebeplerden nedeniyle transfer sonrası aşırı aktivite, karına müdahale gerektiren sporlar yapılmamalıdır. Doktor ile görüşülüp yüzme ve hafif aktivite gerektiren sporlar yapılabilir. Yürüyüş yapılmasında sakınca yoktur.
Bu durum, bazı kadınlar için hamilelik belirtisi olarak yanıltıcı olabilir, ancak aynı zamanda tedavinin bir yan etkisi de olabilir. Bu genellikle embriyo transferinden yaklaşık 6 ila 12 gün sonra ortaya çıkar ve implantasyon sürecinin kendisinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Rahim dinlendirme işlemi, tüp bebek tedavisinde embriyonun transfer işlemi ardından rahme tutunabilme oranını arttırmaktadır. Bu sayede elde edilen kaliteli embriyoların başarılı bir şekilde dünyaya gelmesi sağlanır. Son yıllarda sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
Aşırı Kilolu olmak Tüp Bebek Tedavisi için bir engel olabilir. Aşırı kilolu veya obes olmanın gebe kalınması üzerinde negatif etkileri olduğu uzun süredir bilinmektedir. Ancak aşırı kilolu olmanın Tüp Bebek tedavisi üzerindeki etkilerinin daha net anlaşılması için araştırmalar yapılmaktadır.
Bu aşamada embriyonun anne karnında tutunabilmesi sayesinde gebelik devam etmektedir. Fakat embriyonun tutunamaması halinde gebelik gerçekleşmemektedir. Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişki sakıncasının embriyo transferi sonrasında on iki gün içerisinde geçerli olduğu bilinmektedir.
Progestan Vajinal Yoldan Nasıl Kullanılır? Progestanın kullanımı oldukça kolaydır. Tek yapmanız gereken ayağınızı çeneye doğru çekerek fitilin ince tarafını vajinaya yerleştirmek. Yerleştirdikten birkaç saniye sonrasına fitil vajina içerisine ilerler.
Tüp Bebek Tedavisinde Progesteron İçerikli İlaçlar Ne Zaman Kesilir? Taze siklus yapılan yani yumurta toplama yapıldığı ay embriyo transferi yapılan hastalarda gebelik oluştuktan sonra, ilk gebelik testi gününde dahi progesteron içerikli destek ilaçları kesilebilir.
Not: 6.gün içinde kanama kesilir.
Tüp bebek tedavilerinde başarıyı etkileyen en önemli faktör hasta yaşıdır. Kadının yaşı hem yumurtalık rezervi hem yumurta kalitesi açısından çok önemlidir. Yaş ile birlikte yumurta sayısında azalmanın yanında yumurta kalitesi de giderek kötüleşir.
Bebek için hiçbir risk içermez. Gebeliğin ilk üç aylık döneminde 9. haftasından itibaren yapılabilir ve yüzde 99,9 Down Sendromu, Trizomi 13, Trizomi 18, yüzde 92 Monozomi X ve yüzde 99,9 oranında X kromozomu Triploidi'yi tespit eder.
Gebelik kesesi bebeğe dair görülen ilk oluşum olarak da değerlendirilir. Transferden üç hafta sonra kese çok rahatlıkla görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri