Oda termostatı satın aldığınızda cihazı, yaşam alanınızda en uzun süre kullandığınız odaya ya da bölüme yerleştirmelisiniz. Oturma odası evlerde genellikle en çok kullanılan alan olduğu için termostatı buraya yerleştirebilirsiniz. Oda termostatı, tercihen camlara ve kapıya yakın olmayacak şekilde konumlandırılmalıdır.
Oda kumandası, dış cephe ile irtibatı olmayan, belirli yükseklikte ve uzaklıkta monte edilmelidir. Direk pencere yanına ve radyatör yakınına monte edilmemelidir.
Termostatı, evin merkezine yakın, doğrudan güneş ışığından uzak bir alanda yerleştirmek en iyi seçenek olacaktır. 2.Sıcaklık ayarını doğru yapmak: Doğru sıcaklık ayarı, oda termostatının verimli kullanımı için son derece önemlidir. Bu nedenle, sıcaklık ayarını yaparken dikkatli olunması gerekir.
En çok zaman geçirilen yer salonsa salona konabilir. Veya en az ısınan belli bir oda varsa oraya da konabilir. Koridor hiçbir odayı tam temsil etmez ve diğer alanlar kadar da ısıtılmayacağı için doğru bir yer değil. Üreticiler de koridora konmasını önermezler.
Oda termostatı dünya standartlarına göre kış şartlarındaki ideal sıcaklık olan 22 ⁰C'ye ayarlanmalıdır. Eğer daha yüksek ayarlanır ise yakıt harcaması artar. Eğer termostatı 22 ⁰C'ye ayarladığımız takdirde evimiz yeterli derecede ısınmıyor ise kombi üzerinden sıcaklık arttırılabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Mutfak: 20°C, Koridor, Hol ve Antre: 15°C, Salonlar, Oturma ve Yatak Odaları: 20°C. Bu ideal sıcaklık aralıklarına ulaşmak için kombinin kazan (kalorifer) suyunu doğru ayarlamak gerekir.
Oda termostatlı kombi ev ısınmadan duruyor veya oda termostatlı kombi devreye girip çıkıyor gibi bir sorununuz varsa sebebi muhtemelen kombi petek suyu sıcaklığını düşük tutmanızdan kaynaklanıyordur. Oda termostatı takılı olan bir kombi petek suyu sıcaklığı en az 55-60 derece aralığında tutulmalıdır.
Oturma odası evlerde genellikle en çok kullanılan alan olduğu için termostatı buraya yerleştirebilirsiniz. Oda termostatı, tercihen camlara ve kapıya yakın olmayacak şekilde konumlandırılmalıdır.
Akıllı oda termostatı yardımıyla aylık enerji kullanımınızı ve faturanızı azaltın. Termostatı kapatmak paradan tasarruf sağlar mı? Kesinlikle! Ancak, artık sıcaklığı manuel olarak düşürmeyi hatırlama konusunda endişelenmenize gerek yok.
En önemli oda termostatı faydaları arasında bulunduğunuz ortama uygun, en ideal ısı ayarlama imkanı yer alıyor. Bu ayar sayesinde ihtiyacınız olan enerji tüketiminden fazlasını harcamanız önleniyor. Böylelikle hem enerjiden tasarruf sağlamış oluyorsunuz hem de ısınmanız gereken miktarda sıcaklık imkanı yakalıyorsunuz.
İşte bunlardan birkaç tanesi: Oda termostatı camlara yakın şekilde konumlandırılmamalıdır. Aynı şekilde oda termostatının yakınında kapı ya da benzeri açılır kapanır sistemler bulunmamalıdır. Eğer oda termostatının kapı ya da cama yakın konması gerekiyorsa ikisi arasında en az 50 cm mesafe bulunmalıdır.
Termostat kullanımı yakıt tüketimini ve faturayı düşürür mü? Kombiyle beraber kullanılan oda termostatları sayesinde hem yakıt tüketiminden tasarruf sağlanır hem de fatura daha düşük gelir. Kombi ile kullanılan oda termostatı markası aynı mı olmalı? Hayır.
Bu durumda oda termostatı, oda sıcaklığı 23,5 C ye geldiğinde kombiyi kapatacak, oda sıcaklığı 22,5 C ye düştüğünde ise kombiyi çalıştıracaktır. Örnekten de anlaşılacağı üzere çalışma hassasiyeti + ve – olarak cihazın çalışma aralığını belirler.
“Kablosuz oda termostatı kaç metreden çeker?” sorusu, ortalama 30 metreye kadar olarak yanıtlanabilir.
Genel olarak, oda termostatı kullanmak % 10-15 arasında bir oranda tasarruf sağlayabilir.
Oda termostatlarının kullanımı ile elde edilecek tasarruf oranlarına ilişkin literatürde bir çok çalışma mevcuttur. Bu çalışmalara göre termostat kullanımı ve alışkanlıklarımıza bağlı olarak değişmekle birlikte %5 ila %15 arasında bir tasarruf etmemiz söz konusudur [1,2].
Termostat olmadığında kombi sürekli bir şekilde çalışır. Hava sıcak olsa dahi kombi içindeki suyun sıcaklığı ile çalıştığı için sürekli aktif olacaktır. Kombi yaz aylarında bile çalıştırıldığında petekleri ısıttığı görülmektedir.
On/off oda termostatı nedir? On/off oda termostatları oda sıcaklığını ölçerek kombinize ne zaman çalışıp ne zaman duracağıyla ilgili sinyaller gönderir. İstenen oda sıcaklığına ulaşıldığında oda termostatı kombinizin durmasını sağlar.
Eğer oda termostatının kablosunda bir kopukluk ya da temassızlık varsa, kombi devreye girmez ve radyatörleriniz ısınmaz. Kabloların sağlam olup olmadığını tespit etmek için dijital ölçü aletlerinden faydalanabilir ya da yine teknik servis desteği talep edebilirsiniz.
Marka ya da model gözetmeden genel bir rakam vermek gerekirse çekim mesafesi için 30 metredir denebilir.
Radyatörlü sistemde de merkezi sistemde de yerden ısıtma sisteminde de oda termostatı kullanmanız gerekiyor. Yerden ısıtma sisteminin sıcaklık sensörleri ısıtılan hava ile temas halinde değildir.
Dış hava şartlarına göre sürekli bir güncelleme ayar gerekmemektedir. Bu durumda da kombi termostatı üzerinden su sıcaklığını yoğuşmalı bir kombi için max 55˚C konveksiyonel bir kombi için ise max 65/70˚C ye ayarlamanız yeterli olacaktır.
Uyurken kombi kalorifer suyu sıcaklığı kaç derece olmalı? Ekonomi sıcaklığının, konfor sıcaklığının altında, yaklaşık 15- 18°C civarlarında olması normaldir. Eğer ısıtılan evin ısı izolasyonu iyiyse, gece yatarken kombi tamamen kapatılsa dahi evin sıcaklığı sabaha kadar ekonomi sıcaklık değerine düşmeyecektir.
Oturma veya çalışma odaları için ideal sıcaklık, 20°-22°C civarındayken, diğer odalar daha sıcak olmalıdır. Örneğin banyolar ve çocuk odaları için uzmanlar 22°-24°C aralığını tavsiye etmektedir. 16°-19°C arasındaki sıcaklığa sahip yatak odaları iyi bir gece uykusunu destekler.
Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20 derece olmalı, Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15 derece olmalı, Banyoda ise ideal sıcaklık değeri 24 derece olmalıdır. Tam yoğuşmalı kombilerde 50 derece ve altında ayarlarsanız tasarruflu şekilde kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri