Yahudiliğe göre; yenilmesi serbest veya yasak olan hayvanların listesi Tevrat'ta verilmiştir. Buna göre: Karada yaşayanlardan geviş getiren ve çift tırnaklı olan hayvanların yenmesi serbest, bu özelliği taşımayanlar ise yasaktır; bunlara ek olarak domuz, tavşan ve deve eti yasaktır.
Kaşerut kurallarına gore domuz, kemirgen hayvanlar, yırtıcı kuşlar ve hayvanlar yemesi men edilmiştir. Koşer sözcüğü, anlatımda vurgulanmak istenen tanımına uygun olarak dilimize “Dinen Uygun / Mubah /Caiz / Helal / Kısr” olarak çevrilebilir.
Müslümanlar genellikle koşer ürünlerinin tüketilmesine izin verir , ancak tüm helal gıdalar Yahudi toplulukları tarafından tüketilemez .
Helal balıklar arasında, hamsi, uskumru, lüfer, tuna, sardunya, morina, mezgit, alabalık ve ringa yer almaktadır. Yasaklı balıklar arasında ise köpek balığı, yılan balığı, yunus balığı gibi balık türleri sayılmaktadır. Yahudileri mersin balığını helal kabul ederler.
Yahudi kültüründe yemek odasında her tür yiyecek için kutsama vardır. Dini gereklilikleri yerine getiren bir Yahudi meyve ve sebze, et ve balık, tatlı ve pastaların her biri için kutsama vardır. Yahudiler için yemek tanrı'nın bir armağanıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Yom Kippur, tam bir oruçtur yani gün batımından ertesi gün karanlık çökene kadar tutulur. Başka bir tam oruç ise 9 Av'dır. Bu oruçlarda, yemek yememe dışında fazladan dört kısıtlama daha bulunur: kişi vücudunu yıkayamaz, deri ayakkabı giyemez, parfüm veya kozmetik kullanamaz, cinsel ilişkide bulunamaz.
Yahudilikte alkollü içeceklerin genel tüketimine izin verilir, lakin sarhoş olmak önerilmez. Özellikle şarap ithal bir madde olarak görülür ve dini törenlere dahil edilir. Örneğin: Yaradılış Kitabı 9:20-27'de Nuh şarapla sarhoş olur ve en genç oğlu tarafından çadırında giyinik olmadan yatıp uyurken bulunur.
Etli yiyeceklerin piştiği kaplar ve sütlü yiyeceklerin piştiği kaplar, tabaklar, kaşık ve çatallar ayrı olmalıdır. Nedeni ise, yavru olan kuzunun etini yerken annesinin sütünü aynı anda tüketmiş gibi olursunuz ve bu durumun gaddarca olduğu düşünülür.
Musevilerin dini inançlarına uygun olan gıdalardır. Bu inanışa göre, et ve süt aynı öğünde tüketilmez. Domuz, kabuklu deniz ürünleri ile yüzgeçsiz ve pulsuz balıklar yenmez. İnek, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanların etleri ile yüzgeçli ve pullu balıklar yenebilir.
Ehl-i kitabın (Yahudi ve Hristiyan'ın), usûlüne uygun olarak kestiği hayvanın eti ve pişirdiği yemek yenilir. Bu konuda Kur'ân-ı Kerîm'de şöyle buyrulur: “Bugün size temiz ve hoş şeyler helal kılındı. Kendilerine kitap verilenlerin yiyecekleri size helal, sizin yiyecekleriniz de onlara helaldir.” (el-Mâide, 5/5).
Bakara / 173. Ayet
Allah size leşi, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilen hayvanların etini haram kıldı.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
Yahudilerin çoğunluğu İsrail Diyarı'na yerleşmiş olan (aynı zamanda İbraniler olarak da bilinen) eski İsrailoğullarının soyundan gelir. İsrailoğulları ortak soylarını İshak ve Yakub üzerinden biblik ataları İbrahim'e kadar izlerler.
Ürünlerin Museviliğe uygun olup olmadığını tescilleyen belgeye Kosher veya Koşer belgesi denir. Bu belge, Helal belgesi ile hemen hemen aynı anlamı taşımaktadır. Belgenin temel amacı, Musevilikte tüketilmesi sakıncalı olmayan ürünlerin etiketlenmesini sağlamaktır.
Yahudi olmanın temel ön şartı, Yahudi bir anne babadan veya en azından Yahudi bir anneden doğmaktır. Sonradan Yahudiliğe giren kimse de Yahudi sayılır. Ancak bu kişi, Yahudiliğe girmekle sadece dinini değil aynı zamanda milliyetini de değiştirmiş olur.
Ayrıca Yahudi fıkhının farz kıldığı namazın keyfiyeti, uygulanagelen yöntem, Yahudilerin namaz için ruhen ve bedenen yaptıkları hazırlık, başlarına örttükleri “kippa” ve “tallit” gibi kıyafet yönünden kendilerinden istenilenler yer almaktadır.Namaz, her Yahudi'ye farzdır.
Yahudiler için sünnet, sünnet derisinin kesilmesinden ibaret değildir. Bu işlem yapılırken dikkat edilmesi gereken dini kurallar vardır. Bu kurallar yerine getirilmeden yapılan sünnet geçerli olmadığından sembolik olarak yeni bir sünnet yapılır ve bir damla kan akıtılır.
Firavunun kızı, çocuğa Musa (İbranice: Moşe משה, Sudan çıkarttım) ismini koyar ve onu evlat edinir. Bu tarihten sonra çocuk Musa adıyla anılmaya başlanır. Musa'nın anne ve babası tarafından konulmuş gerçek bir ismi olduğu kesindir.
İçkinin haramlığı meselesine gelince, Tevrat'ta şarap (içki) haram değildir, şarap İncillerde de yasak değildir. İslam'ın ilk dönemlerinde şara- bın haram olmadığı bilinir, hatta şarapta çok zararın yanı sıra, faydanın da olduğunu açıkça ifade eden ayet vardır. (Bakara, 2/219.)
Tevrat'a göre Matza'nın yenilme sebebi, İbrani'lerin Mısır'ı çabucak terk etmelerini anmaktan doğdu. Hızlı bir şekilde Mısır'dan ayrılabilmeleri için ekmeğin kabarmasını beklemeyen İbrani'ler, düz ve mayasız Matza ile yola koyuldular.
Var olan şahsi günahlar için Yahudiler tarafından oruç tutularak tövbeler edilir. Gregoryen takvimine göre hesaplandığında Eylül veya Ekim aylarının farklı günlerine denk gelir. Yom Kippur'dan önce gerçekleşen ve iki gün süren İbrani takviminin Yeniyıl kutlaması ile birlikte devam eder.
Resûl-i Ekrem Efendimiz Medine'ye teşrif ettikleri zaman Müslümanlar arasında da içki içiliyor, kumar oynanıyordu.
Bu tabir meyve suyu, kokulu baharatlar ve baldan yapılan şerbete ironik bir iftiraydı. Hz. Muhammed, neşeli bir grup gencin bahçede sarhoş olduktan sonra tartışıp kavga ettiklerini görünce şarap içimini yasakladı.
İki din arasındaki en bariz ortak uygulama Tanrı'nın kesin tekliğinin ifadesidir: Müslümanlar bunu her gün kıldıkları beş vakit namaz ile, Yahudiler ise günde üç vakit ibadetin yanı sıra en az iki defa (Şema Yisrael) daha ifade ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri