Tanrı'nın en kutsal adı “Yehova”dır. Bu ismi gereksiz yere söylemek yasaktır. Yahudiler, onun bu ismini söylemekten çekindikleri için, ona “Ha-Şem” (İsim),
Az önce ifade edildiği gibi, tekliği hususunda Yahudiler tarafından şüp- he edilmeyen Tanrı'yı ifade etmek maksadıyla Kitab-ı mukaddes'de, “el”, “el-Elyon” , “el-Olam”, “el-Şaddai”, “el-Roi”, “Elohim”, “Adonai” ve “YHVH” İsimleri kullanılmıştır.
Yehova/Yehovah (יְהֹוה YHVH kökünden gelir), Tanah'ta (Eski Ahit'te) bahsi geçen Tanrı'nın adının (יְהֹוה) olası bir telaffuz şeklidir. İsmin orijinali İbranice 4 adet sessiz harften oluşur ve orijinal İbranice metinlerde 6 bin 828 defa YHVH kullanımı yer alır.
Bu nedenle Yahudiliğin temeli etnik tektanrıcılık ve Tanrı'nın bir olduğu ve insanlığın eylemleriyle ilgilendiği inancı ile atılır. Tanah'a göre Tanrı YHVH, Avraham Avinu'ya, ulusunu "tüm milletler arasında en üstünü" yapma ve "onlara özel bir toprak verme" sözü verir.
Tanrı'nın Adı: YHVH veya YEHOVA
YHVH (יהוה) (ya•'ve) İncil'de Tanrı'nın birincil İbranice adıdır. Yahudiler normalde bu ismi, sözlü olarak ifade edilemeyecek kadar kutsal buldukları için telaffuz etmezler. Bunun yerine, ne zaman bu telaffuz edilemeyen ünsüz dizisiyle (YHVH) karşılaşsalar, Adonai adını söylerler.
İlgili 18 soru bulundu
Yahve*, srail Tanrısının resmi ismi olarak Musa tarafından uyarlanmış ve süratle yayılmıştır. Musa'nın yolundan ilerleyen srail'de, Baal kehaneti olarak, tek bir Tanrı ortaya çıkmıştır. Yahveist şiirlerde El ismi Elohim olarak uyarlandığı gibi, Yahve ismi Baal ismi ile yer değiştirilmiştir.
Yalnızca Kur'an'da geçen ilahi isimler yüzden fazlayken hadislerde Allah'a atfedilen başka isimler de bulunmaktadır. Geniş anlamıyla esmâü'l-hüsnâ kavramı bu adların hepsini kapsasa da terim anlamıyla daha çok doksan dokuz ismi içerdiği kabul edilir ve buna mukabil Türkçede çoğunlukla Allah'ın 99 ismi şeklinde bilinir.
Yahudilerin büyük atası olan Hz. İbrahim, Tevrat'ın ifadesine göre Keldanîlerin Ur şehrinde dünyaya gelmiştir. Babası Terah'la (İslam kaynaklarında Azer) Harran'a göç eden Hz. İbrahim, bir süre burada yaşadıktan sonra atalarının yurdu olan Kenan'a gelmiştir.
Yahudiler, İsa'nın beklenen mesihin alâmetlerini gerçekleştirmediğine inanmaktadırlar. Yahudiliğin baskın otorite metinleri, İsa'nın tanrılığını, tanrısallığını, Tanrı ile insanlar arasında aracı oluşunu, mesihliğini ya da azizliğini reddetmektedirler.
Yazara göre, Müslümanlar ve Yahudiler, Hz. İbrahim'in bütün peygamberlerin atası olduğunu kabul ederler. Ancak Yahudilere göre Hz. Musa en büyük peygamberdir ve peygamberlik çağı Malaki (M.Ö.
İbrani alfabesi ebcettir ve ünlü harfleri yoktur. Bundan dolayı genellikle YHVH Yahveh olarak genişletilmektedir. Modern Yahudi kültürü bu ismin ağza alınmasını yasaklamıştır. Dualarda bu kelime yerine Adonai (Efendim) ve konuşurken HaShem (isim) ismi kullanılır.
"Baba" ile aynı olan bir doğayı taşımaktadır ikisi de aynı kaynaktandır. Bu nedenle de İsa, Tanrı olarak kabul edilir.
Eski Ahit, İnciller ve Kuran'da farklı adlarla anılan Tanrı kavramı aynı zamanda bu kitapları kutsal kabul eden dinlerin de merkezini oluşturmaktadır. Bu kitaplar içerisinde Eski Ahit'te 'Elohim', 'Yahve' İnciller'de; 'Baba, Oğul, Kutsal Ruh' Kur'an'da 'Allah' ve 'Rab' gibi adlarla anılan Tanrı'ya rastlıyoruz.
Yehova'nın Şahitleri, binyılcı, restorasyoncu ve teslis karşıtı inanca sahip, ana akım Hristiyanlıktan ayrılan bir Hristiyan mezhebidir.
Tanrı'nın bir olduğu, eşinin ve benzerinin olmadığı hususu bütün Yahudilerin iman etmesi gereken bir inançtır. Yahudilikte bu inancı ifade eden cümle ve bununla alakalı olup devamında gelen ve Tanrı'nın sevilmesinden bahseden cümle Tevrat'ta geçmekte olup Şema olarak bilinmektedir.
Bu öğretilerin bir kısmı, Tevrat'ta Hz. Musa'ya indirilen On Emir'de yer alır. İbrânîce'de “on söz” demek olan Türkçe'ye “on emir” şeklinde geçen bu emirler, İsrail oğullarının Mısır'dan çıkarken Allah tarafından Hz. Mûsa'ya önce sözlü olarak daha sonra iki taş levha üzerine yazılıp verilen buyruklardır.
İsa, hiç evlenmeden ve çocuğu olmadan yaşamış ve bu hâliyle göğe yükseltilmiştir. Kuran'da 93 âyette, "Meryem'in oğlu", "Allah'tan bir ruh" ya da "Allah'ın Kelimesi" unvanlarıyla veya özel ismiyle toplam 180 defa zikredilmektedir.
Sam'ın neslinden gelen Eber, Hz. İbrahim'in büyük atasıdır. Bu nedenle, Yahudilerin en önemli atası Hz. İbrahim'e “Eber'in neslinden” anlamında İvrî (İbranî), onun konuştuğu dile de İvrit (İbranice) adı verilmiştir.
Erbil (Rûdaw) - Suriye'de Hristiyanların yaşadığı en kadim ken olan Malula aynı zamanda dünyada Hz. İsa'nın konuştuğu ve kutsal İncil'in yazıldığı dil olan Aramice konuşanların en çok olduğu şehir konumunda.
İsrailoğulları (İbranice: בני ישראל, romanize: Bnei Yisra'ael), İshak'ın oğlu İsrail'in 12 oğlunun yarattığı, kabile ve monarşik olarak bir dönem Kenan'ın bir bölümünde hâkimiyet kurmuş bir İbrani konfederasyonuydu.
Yahudilerin çoğunluğu İsrail Diyarı'na yerleşmiş olan (aynı zamanda İbraniler olarak da bilinen) eski İsrailoğullarının soyundan gelir. İsrailoğulları ortak soylarını İshak ve Yakub üzerinden biblik ataları İbrahim'e kadar izlerler.
İsrailoğulları, İbrani din büyüğü ve atası, İbrahim'in torunu ve İshak'ın oğlu, Yakup'un oniki oğlunun soyundan gelenlere verilen isimdir. İbrahimi dinlerde Yakub'a Tanrı tarafından İsrail ismi verildiğine inanılır.
Tanah'da, elohim (İbranice: אֱלֹהִים) veya ha'elohim, tek bir Tanrıya, özellikle İsrail'in Tanrısına atıfta bulunan İbranice sözcüktür. Diğer zamanlarda ise çoğul tanrıları ifade etmek için kullanıldı.
Dolayısıyla “Allah” bu adla veya “esmâ-i hüsnâ” adı verilen 99 isminden biriyle anılmalıdır. Bununla birlikte dinimizin bildirdiği mutlak kemâl sahibi, noksanlardan münezzeh olan Yüce Allah'ı “Tanrı” kelimesi ile ifade etmek de İslâm inancına aykırı olmaz.
Facebook. “Tanrı” kelimesi, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığıdır. tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. yaratıcılarını “Allah” diye anmaları daha doğru olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri