Şabat/Şabbat (İbranice: שַׁבָּת, IPA: [ʃa'bat], lit. "dinlenme, işi bırakma"), Yahudilikte ibadet ve dinlenme günü olarak kabul edilen gündür. Gregoryen takviminde cumartesi gününe denk gelir ve Yahudiler için YHVH ile aralarındaki özel bir bağı temsil eder.
Şabat vakti, cuma günü ikindiden sonra başlar, cumartesi akşamına kadar devam eder. Şabat, Yahudi yaşamında önemli bir yere sahiptir. Cuma akşamında dindar Yahudiler Sinagogda bulunur, ibadet bittikten sonra eve gidilir.
Bunlar arasında Fısıh'ın birinci ve yedinci günleri, Şavuot'un ilk günü, Roş Aşana'nın ilk iki günü, Sukot'un ilk günü ve Şemini Atzeret'in ilk günü yer alır.
Yahudiler, Mesihî Yahudiler ve Yedinci Gün Adventistlerine göre, Şabat (veya SDA'ya göre Sebt) olarak bilinen haftanın yedinci günü, Cuma günbatımından Cumartesi günbatımına kadar sürer ve istirahat günüdür. Geleneğe göre bugünde çalışılmaz.
Yahudi dini literatüründe yazılı (Tanah) ve sözlü (Mişna-Talmud) Tevrat olmak üzere iki tür Tevrat'tan söz edilmektedir. Yazılı Tevrat, bugün elimizde Tanah (Tora-Neviim-Ketuvim) olarak bilinen Yahudilerin kutsal kitabıdır. Sina'da Hz.
İlgili 17 soru bulundu
Günümüzde en büyük Yahudi dinî hareketleri, Ortodoks Yahudilik (Haredi Yahudilik ve Modern Ortodoks Yahudilik), Muhafazakar Yahudilik ve Reform Yahudiliğidir.
İslam'a göre Zebur Davud Peygambere indirilmiş bir kutsal kitaptır fakat Zebur da tıpkı Tevrat gibi zamanla tahrif edilmiş ve yerine yine değişecek olan İncil gelmiştir.
Yom Kipur, her yıl Tişri ayının 10. gününe denk gelir ve bugün Roş Aşana'dan 9 gün sonradır. Gregoryen takvime göre, en erken Yom Kipur günü Eylül ayının 14'üne denk gelir.
Yedinci günü kutsadı. Onu kutsal bir gün olarak belirledi. Çünkü Tanrı o gün yaptığı, yarattığı bütün işi bitirip dinlendi.” (Yaratılış, 2:1-3) ifadeleriyle cumartesi gününün Tanrı tarafından dinlenme günü olarak seçildiği belirtilmektedir.
Hamursuz Bayramı (Pesah), genelde Gregoryen takviminin mart ya da nisanına denk gelen, Nisan ayının 15. gününde başlar. Tevrat'a göre Nisan, Yahudi takvimindeki festival yılının ilk ayıdır. Nisan'ın 14. günü kuzey ilkbaharı ekinoksundan sonraki, dolunaylı bir geceyle başlar, bu nedenle, Pesah bir ilkbahar festivalidir.
Yahve, İsrailoğullarının Tanrısı olarak göklerin ilâhı konumundayken; Baal ise, karaların ve özellikle de toprağın bereketi üzerinde etkili olan yeryüzünün ilâhı durumundaydı.
Şabat yemekleri genellikle çok yönlüdür ve ekmek, balık, çorba, et ve / veya kümes hayvanları, yan yemekler ve tatlı içerir. Menüler yaygın olarak değişebilirken, bazı geleneksel yemekler Shabbat favorileridir.
SİMHA TORA (Tora İle Neşelenmek)
Tevrat'ın hatim bayramıdır. Sukotun hemen arkasından kutlanır. Yıl içinde okunan Tevrat'ın okumasının bitip yeniden başladığı gündür.
Yahudilikte günde üç vakit dua etme mecburiyeti vardır. Bunlar sabah (şahrit), öğlen (minha) ve akşam (arvit) dualarıdır. Hafta arası ve hafta sonları için okunan bu dualar sidur adı verilen yaklaşık 500 sayfalık bir dua kitabında bulunur.
Mezuza evin dış kapısına ve evin banyo-tuvalet hariç tüm kapıların sağ pervazına üst ucu içeriyi gösterecek şekilde hafif bir eğimle ve özel bir dua ile çakılır. Her dindar Musevi evden çıkarken ve girerken parmaklarıyla bu mezuzaya dokunur ve öper.
Pazar günü yapılan ayinin özel bir önemi vardır. Bu gün “İsa'nın diriliş günü” olarak kabul edilir. Hıristiyanlıkta İsa-Mesih'in her hafta dirildiğini hatırlamak amacı ile haftalık ibadet icra edilir. Pazar Günü, Ekmek-Şarap Ayini ile İsa'nın manevî vücuduyla birleşme amaçlanır.
Şabat günü Yahudiler gün boyu dinlenir, Tevrat okur ve sinagog'a (havra) giderek dua ederler. Şabat günü bir nevi bütün haftanın panoramasıdır. Şabat hem haftayı ve yaptıklarını düşünmek, hem Tanrı'ya yaklaşmak hem de daha iyi bir insan olmak için bir fırsattır. Bu günde iş yapılmaz, elektrik kullanılmaz.
Ahd-i Atîk'te İsrâiloğulları'na cumartesi günü yapmaları yasaklanan işler şunlardır: Yemek pişirmek, besin toplamak, ekip biçmek, ateş yakmak, odun toplamak ve yük taşımak (Çıkış, 16/23; 34/21; Yeremya, 17/21). Talmud'da bunlara daha başka yasaklar da eklenmiştir.
Bir misal verecek olursak: “Andolsun, gökleri, yeri ve ikisi arasında bulunanları altı günde yarattık. Bize bir yorgunluk da dokunmadı.”[1] (Kâf, 38) ayetini zikredebiliriz.
Yahudiliğe göre; yenilmesi serbest veya yasak olan hayvanların listesi Tevrat'ta verilmiştir. Buna göre: Karada yaşayanlardan geviş getiren ve çift tırnaklı olan hayvanların yenmesi serbest, bu özelliği taşımayanlar ise yasaktır; bunlara ek olarak domuz, tavşan ve deve eti yasaktır.
Asara BeTevet orucu, Yahudi tarihinde farklı yıllarda ve bu dönemde (8-9-10 Tevet günlerinde) yaşanan acı olayların anısına tutulur. Tevet ayının 10'u anlamına gelen ve tam olarak bu günde tutulan Asara Be'Tevet orucu bu yıl 7 Ocak Salı sabahı gün doğmadan başlayıp, aynı günün akşamı yıldızların çıkmasıyla son buluyor.
Yahudilerin en kutsal günü kabul edilen “Yom Kippur” yani “Kefaret Günü”, bugün (4 Ekim) güneş batımı ile başlayarak yarın (5 Ekim) akşamına kadar tutulan ”oruç” ile kutlanacak.
"Tevrat" terimi, genel anlamda, Rabbinik Yahudiliğin hem yazılı hem de sözlü yasasını içerecek şekilde kullanılır. Mişna, Talmud, Midraş ve daha fazlası dahil olmak üzere, tarih boyunca tüm yetkili Yahudi dini öğretilerini kapsamaya hizmet eder.
Tevrat, Yahudilik dinin kutsal kitabıdır. Hz. Musa'nın vefatından sonra yazılan Tevrat'ın içinde dini hükümler, yasalar ve neşideler yer alır. Kitapta adı en çok geçen peygamberler, Hz.
Tanak'ta yansıtılan Davud'un karakteri ve yaptıkları, onu Yahudi geleneğinin en önemli şahsiyetlerinden ve İsrail halkının en büyüklerinden biri yaptı. Kabala'da Davut, tarih boyunca dünyadaki Shekhinah'nın dayandığı arabanın dört ayağından biridir (diğer üçü Yahudilerin diğer ataları Avraham, İshak ve Yakov'dur).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri