Ancak Yahudilere göre Hz. Musa en büyük peygamberdir ve peygamberlik çağı Malaki (M.Ö. 5. yy) ile son bulmuştur ve yeni bir peygambere ihtiyaç yoktur.
Yahudilere göre Mesih'den önceki son peygamber Malaki'dir.13 Dolayısıyla Yahudilik tarihinde peygamberlik müessesesi, Hz. İbrâhim'le başlamakta, Hz. Mûsâ ile zirveye ulaşmakta, Malaki ile son bulmaktadır.
Yahudiler, Hz. İbrahim'in bütün peygamberlerin atası olduğunu kabul ederler.
3- Haksız yere peygamberleri öldürmeleri: Hz. Zekeriya (a.s) ve Hz.Yahya (a.s) peygamberleri haksız yere öldürmüşlerdir. Müfes- sirlerin ittifak ettiği ve nerdeyse bütün islamî kaynaklarda bu iki peygamberin hunharca katledildiği nakledilmiştir. 4- Kalplerimiz kılıflanmıştır demeleri: Hz.
Musa'dan önce diğer uluslardan da peygamber geldiği Yahudi kaynaklarında geçmektedir. Tanah'ın Neviim ve Ketuvim bölümleri peygamberlerin yazılarını ihtiva etmektedir. Burada bahsedilenlerin tamamı Hz. Musa'dan sonra yaşamış ve onun getirdiği şeriatın tebliğcisi olmuşlardır.
İlgili 31 soru bulundu
Yahudi inancına göre Hz. Muhammed, peygamber kabul edilmemektedir. Yahudilikte peygamberlik, MÖ 5. yüzyılda yaşamış Malaki ile son bulmuştur.
Al-i İmran, 3/112-113: "Onlar (Yahudiler) nerede bulunurlarsa bulunsunlar, Allah'ın ahdine ve insanların (müminlerin) himayesine sığınmadıkça, kendilerine zillet (damgası) vurulmuştur; Allah'ın hışmına uğramışlar ve miskinliğe mahkum edilmişlerdir.
Yahudiler Hz. İsa'nın ve Hz. Muhammed'in peygamberliğini kabul etmezler.
İnanca göre YHVH'nin, Y'israil'in büyükbabası Avraham'ı ve ulusunu "tüm milletler arasında en üstünü" yapma ve "onlara özel bir toprak verme" sözünü vermesiyle isimsiz bir din olarak kurulur; bu din ismini, gelecek yıllarda dünyaya gelecek olan Yehuda'dan alacaktır.
Gargat ağacı, beyaz çiçekleri ile bilinen dolgun yaprakları olan bir ağaç türüdür. Yahudiler tarafından çok sevilen bir ağaç olması dolayısıyla Yahudi ağacı olarak da bilinmektedir. Gargat ağacının en önemli özelliği hem Müslümanları hem de Hristiyanları ilgilendiren dini konularda yer alması olarak ifade edilmektedir.
İslamî literatürde Arap peygamberler arasında şu isimler zikredilir: Hûd, Salih, İsmail (?), Şuayb (as) ve Hz. Muhammed (s).
Araplar ve Yahudiler amca çocuklarıdır. Yahudiler Hz. İbrahim'in oğlu İshak'tan, Araplar da Hz. İbrahim'in öbür oğlu İsmail'den gelir.
Tanah'a göre İsraillilerin hikâyesi, bütün bir günün yarısı boyunca Tanrı'nın meleğiyle güreştiği gizemli bir olayın ardından İsrail (Y'israel) ismini alan, İbrahim'in torunu ata Yakup'a dayanır.
İbrânîce'de “on söz” demek olan Türkçe'ye “on emir” şeklinde geçen bu emirler, İsrail oğullarının Mısır'dan çıkarken Allah tarafından Hz. Mûsa'ya önce sözlü olarak daha sonra iki taş levha üzerine yazılıp verilen buyruklardır.
Yahudiler günde üç defa ibadet ederler. 9 Sabah (ġahrit), Ġkindi (Minha) ve AkĢam (Arvit). Ġbadet Ġslamiyet'te olduğu gibi kamet ve ezanla olmaz, hahamın davetiyle duanın okunmasından sonra gerçekleĢir. Arvit'te akĢam ibadetine baĢlamak için “beraha” (cemaat duasına davet) yapılır.
Yahudiler, İsa'nın beklenen mesihin alâmetlerini gerçekleştirmediğine inanmaktadırlar. Yahudiliğin baskın otorite metinleri, İsa'nın tanrılığını, tanrısallığını, Tanrı ile insanlar arasında aracı oluşunu, mesihliğini ya da azizliğini reddetmektedirler.
İslâm kültür tarihinde başka bir dinden Müslümanlığa geçenlere umumiyetle mühtedi denildiği, gerçekte müslüman değilken çeşitli mülâhazalarla kendisini müslüman gibi gösterenlere de münafık adı verildiği halde yalnız bu yahudi zümresi dönme-dönmeler ismiyle anılmıştır.
Yahudilerin büyük atası olan Hz. İbrahim, Tevrat'ın ifadesine göre Keldanîlerin Ur şehrinde dünyaya gelmiştir. Babası Terah'la (İslam kaynaklarında Azer) Harran'a göç eden Hz. İbrahim, bir süre burada yaşadıktan sonra atalarının yurdu olan Kenan'a gelmiştir.
İbrani alfabesi ebcettir ve ünlü harfleri yoktur. Bundan dolayı genellikle YHVH Yahveh olarak genişletilmektedir. Modern Yahudi kültürü bu ismin ağza alınmasını yasaklamıştır. Dualarda bu kelime yerine Adonai (Efendim) ve konuşurken HaShem (isim) ismi kullanılır.
„Tanrın Yehova'nın (יהוה [YHVH]) adını boş yere ağza almayacaksın. “ Çünkü Yahveh onun adını boş yere ağza alan kişiyi cezasız bırakmayacaktır. (Çıkış 20:7)
Yahudilikte ilk dönemde Samiriler, Sadukiler, Ferisiler ve Esseniler adıyla bilinen mezhepler vardır. Ortaçağda, Karailik adıyla bir mezhep ortaya çıkmıştır. Modern dönemde, Reformist, Muhafazakar, Ortodoks ve Yenidenyapılanmacı Yahudilik Yahudi mezhepleri arasında sayılır.
Yahudiler Tevrat'a ibranice Tora derler. Yahudi kültüründe Tora terimi öğreti, doktrin, kılavuz, teori, hüküm, kanun, din gibi anlamlara gelir. Bu terim, Hz. Musa'nın kitabına isim olarak kullanıldığı gibi Tanah, Mişna ve onun yorumu olan Gemara ve hatta din bilgini rabbilere ait bütün eserler için de kullanılır.
Bugün günlük ibadetler, mabedi temsil ettiğine inanılan sinagoglarda yapılır. Sinagoga bazı yerlerde havra denir. Sinagog, Yunanca kökenli bir kelimedir.
İki din arasındaki en bariz ortak uygulama Tanrı'nın kesin tekliğinin ifadesidir: Müslümanlar bunu her gün kıldıkları beş vakit namaz ile, Yahudiler ise günde üç vakit ibadetin yanı sıra en az iki defa (Şema Yisrael) daha ifade ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri