Az sayıda hadis rivayet eden sahâbîler için kullanılan bir terim. Çok hadis rivayet eden yedi sahâbî hakkında kullanılan terim.
Sözlükte “sayıca çok olmak, artmak” anlamındaki kesret kökünün “if'âl” kalıbından türeyen müksir kelimesi çok hadis rivayet eden sahâbîyi ifade eder. Az sayıda hadis rivayet eden sahâbilere ise mukıllûn adı verilmektedir.
Muksirûn ve Hadis Sayıları
Ömer, Enes b. Mâlik, Abdullah b. Abbas, Câbir b. Abdullah ve Ebû Saîd el-Hudrî olmak üzere sadece yedi kisidir.
Ilk dört halife ve cennetle müjdelenen diger sahâbîler “mukillûn” içersinde yer almaktadirlar. Bunlardan Ömer b. el-Hattab 537, Ali b. Ebû Talib 536, Osman b. Affan 146, Hz. Ebû Bekir 142, Abdurrahman b. Avf 65, Saîd b. Zeyd 48, Zübeyr b.
Bazı sahâbîlerin çok sayıda hadis rivayet etmesinin en önemli sebebi hadis rivayetine duydukları özel ilgidir. Bunların başında 5374 rivayetiyle Ebû Hüreyre gelir.
İlgili 31 soru bulundu
İlk sahabe; kadınlardan Hatice, erkeklerden ise Sünnilere göre Ebu Bekir, Şiilere göre ise Ali'dir. Sahabenin önemli bölümünü, Mekke'de İslam'ı kabul eden ve daha sonra Medine'ye göç eden Muhacirler ve Hicret eden Mekkelilere kucak açan Ensar'dan oluşturur.
Abdülazîz devrine kadar yaşayan Ebü't-Tufeyl 100 (718-19) yılında Mekke'de vefat etti; böylece bütün ashap arasında en son vefat eden sahâbî olarak tanındı. Bu tarih 102, 104, 107, 108, 110 olarak da zikredilmiştir.
Hz. Peygamber'in torunu.
Ümeyyeoğullarından (Emeviler) olan Osman'ın künyesi İslam peygamberi Muhammed'in kızı Rukiyye'den olan oğluna nispetle Ebu Abdullah'tır. Bunun dışında Ebu Leyla olarak anıldığı da olurdu. Aynı zamanda İslam peygamberi Muhammed'in de damadı olmuştur.
Hz.Osman, Hz.Muhammed (s.a.v)'in iki kızı ile evlenmiştir. Bu sebeple ona Zinnureyn lakabı takılmıştır. Evlendiği Ümmü Gülsüm ve Rukiye isimli kızlar Hz.Muhammed (s.a.v)'in kızlarıdır. Osmanın varlıklı olması ve bu kızlarla evlenmesi ile beraber Zinnureyn lakabı ona takılmıştır.
Kaynaklarda “el-aşeretü'l-mübeşşere”, “el-mübeşşerûn bi'l-cenne”, “el-aşeretü'l-meşhûdü lehüm bi'l-cenne” gibi ifadelerle anılan bu on sahâbî Ebû Bekir, Ömer, Osman, Ali, Talha b. Ubeydullah, Zübeyr b. Avvâm, Abdurrahman b. Avf, Sa'd b. Ebû Vakkās, Ebû Ubeyde b. Cerrâh ve Saîd b. Zeyd'dir.
İslam'ı ilk kabul eden ve Kur'an'da anı anılan tek sahabe olan Zeyd bin Harise'nin Peygamberimizin terbiyesi altında geçmiş hayat hikayesinden oluşmaktadır.
614 yılında İslam'ı kabul etti ve 625 yılında Uhud Muharebesi'nde öldü. Mekke'nin en zengin ailelerinden birine mensuptu. İslam peygamberi Muhammed ondan şu sözlerle bahseder: Mekke'de Mus'ab bin Umeyr'den daha güzel giyinen, daha yakışıklı ve nimetler içinde yüzen başka bir genç görmedim.
Ömer 2630, Enes b. Mâlik 2286, Hz. Âişe 2210, Abdullah b. Abbas 1660, Câbir b. Abdullah 1540, Ebû Saîd el-Hudrî 1170 hadis rivayet etmiştir.
Sözlükte “göndermek, salıvermek, bırakmak” anlamındaki irsâl masdarından türeyen mürsel kelimesi terim olarak “tâbiînden bir râvinin, kendisiyle Hz. Peygamber arasındaki sahâbînin ismini atlayarak naklettiği hadis” mânasına gelir.
Mahlcd'in Miisned'indc mükenerleri ile birlikte 5374 hadisi lY bulunan Ebu Hiireyre'nin Kütüb-i Tis'a'da yer alan hadislerinin tekrarlan ile birlikte sayısı ve kitaplara dağılımı şu şekildedir: Buhar! 1137, Müslim 2375, Tirmizi 695, Nesa!
Tam adı "Ebû'l-Kâsım Muhammed ibn-i 'Abd Allâh ibn-i 'Abd'ûl-Muttâlib ibn-i Hâşim ibn-i 'Abd Menâf El Kureyşî" (Arapça: محمد بن عبد الله بن عبد المطلب بن هاشم بن عبد مناف القرشي) ya da daha kısa olan "Ebû'l-Kâsım Muhammed bin 'Abd Allâh bin 'Abd'ûl-Muttâlib El Hâşimî" olarak geçer.
Ebubekir zamanında Mushaf yazısı, Hz. Osman zamanına göre az gelişmişti. Yazının az gelişmişliği yüzünden bu Mushaf, okuma ayrılıklarına neden olabilirdi. İşte Mervan bu tehlikeyi önlemek için o Mushaf'ı da imha etmiştir.
Osman ona nisbetle Ebû Abdullah künyesini almıştır. Yüzünü bir horozun gagalaması sonucu yüzü ve gözleri şişerek hastalandı ve bu hastalıktan kurtulamayarak öldü. Cenaze namazını Hz. Peygamber kıldırdı, babası da onu kabre koydu.
Hazret-i Ömer (radıyallahü teâlâ anh), Peygamber efendimizin kayınpederidir. Hazret-i Ali'nin de damadıdır. Hayatta iken ismen Cennet ile müjdelenmiş on kişiden ikincisi olup, Hazret-i Ebu Bekir'den sonra eshab-ı kiramın en büyüğü, başka bir ifade ile, Peygamberlerden sonra insanların üstünlükte ikincisidir.
Sahabeler arasında en uzun ömre, en çok çocuğa sahip olanlardan birisidir. Muhammed bin Abdullah Medine'ye göç ettiğinde, Enes sekiz on yaşlarında bulunuyordu. Annesinin Enes'i ona hediye etmesiyle, Muhammed bin Abdullah'ın ölümüne kadarki on sene boyunca hizmetinde bulunmuştur.
Hilafetteki sıralamayı esas alan görüş çoğunluk tarafından benimsenmekle birlikte Şia Hz. Peygamber (asm)'den sonra en üstün kişinin Hz. Ali (ra) olduğunu kabul etmiştir. Resul-i Ekrem (asm)'in hanımlarının diğer sahabe gruplarına göre üstün sayıldığını söyleyen İbn Hazm'ın görüşü kabul görmemiştir.
Mâlik (r.a.) hicretten on yıl önce Medine'de dünyaya geldi. Ailesi şehrin iki köklü Arap kabilesinden olan Hazrec'in Neccaroğulları koluna mensuptur. Ebû Hamza lâkabı ile meşhur olup, Hz. Peygamber (s.a.s.)'e yaklaşık 10 yıl hizmet etmesi sebebiyle “Hâdimü'n-Nebî” olarak da tanınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri