Nazım, ilk şiir derslerini Yahya Kemal'den almıştı. Bu özel dersler vesilesiyle Yahya Kemal, Nazım Hikmet'in annesi Ayşe Celile ile yakınlaşmıştı. İddialar o ki, güzelliği dillere destan Celile Hanım, Yahya Kemal'i de etkilemeyi başarmıştı.
Yahya Kemal'in bir dönem Nazım Hikmet'in hocası olduğunu biliniyor. Ancak, Yahya Kemal'le annesi Celile Hanım arasındaki duygusal yakınlığa, Nazım Hikmet'in "Hocam olarak girdiğiniz bu eve babam olarak giremezsiniz" notuyla tepki göstermesi bu hoca öğrencilik ilişkisini sona erdiriyor.
Hayatından pek çok kadın geçmiş Nazım'ın, pek çok kadınla birlikte olmuş ancak kimse bir Piraye olamamış onun gönlünde. Öyle ki bir mektubunda Piraye'ye 'Sen benim en yakın insanımsın. ' diyor Nazım.
Nâzım Hikmet henüz genç bir öğrenciyken Yahya Kemal onun hocası olmuştu. Ancak bu ilişki hep Nâzım Hikmet'in annesi Celile Hanım'ın gölgesinde kalmıştır: Nâzım Hikmet Deniz Lisesi'nde öğrenciyken Celile Hanım ve Yahya Kemal arasında duygusal bir yakınlık doğar.
Başına buyruk, çapkın ama romantik. Onu yıllarca bekleyen kızıl saçlı Hatçe'si, Piraye ile başlayan aşk yolculuğu… Nazım Hikmet; Münevver'e olan sevgisi, Galina'ya olan bağlılığı, Vera'ya karşı olan tutkusu ve Piraye'ye olan aşkıyla yüzlerce mektup yazmış, aşka aşık bir devrimci.
İlgili 16 soru bulundu
Bakanlar Kurulu, 25 Temmuz 1951 gün ve 3/13401 Sayılı Kararıyla, Nâzım Hikmet'i, komünist düşüncelere sahip olduğu ve bu amaçla Türkiye'deki hükümet biçimini ve hükümet edenleri eleştirmesi nedeniyle yurttaşlıktan çıkarılmasına karar vermiştir.
Yahya Kemal, Nâzım Hikmet'in Heybeliada Bahriye Mektebi'nde tarih ve edebiyat öğretmeni olmuş, evine özel dersler vermek için davet edilmiş ve annesi Celile Hanım ile büyük aşk yaşamış.
Nazım, ilk şiir derslerini Yahya Kemal'den almıştı. Bu özel dersler vesilesiyle Yahya Kemal, Nazım Hikmet'in annesi Ayşe Celile ile yakınlaşmıştı. İddialar o ki, güzelliği dillere destan Celile Hanım, Yahya Kemal'i de etkilemeyi başarmıştı.
Güvenlik kuvvetleri tarafından komünist faaliyetlerin ve yayınların takibinin yoğunlaşması üzerine “memleketin sükûn, asayiş ve nizam-ı içtimaisini ihlal” den Ankara İstiklal Mahkemesi tarafından gıyabında 15 yıl kürek cezasına çarptırılınca tekrar Moskova'ya kaçmış ve burada Lena Yurçenko ile evlenmiştir.
Sırasıyla Nüzhet, Piraye, Münevver ve Vera... Elbette bu kadar değildir Nâzım Hikmet'in kadınlara olan aşkları...
Piraye'nin Nazım Hikmet'le olan evliliği 23 Mart 1951 tarihinde sona erdi. Piraye kimseyle evlenmedi ve bu tarihten sonra sakin bir yaşam sürdü. 21 Mart 1995 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetti.
1955 yılında Galina ile birliktelikleri devam ederken Nâzım Hikmet, bir iş nedeniyle Vera ile tanışır. Ve büyük aşk bu dönem başlar. Vera'dan çok etkilenen Nâzım Hikmet onunla ilişkisini kesmek istemez ve sürekli bir arada olmaya çalışır. Bilmediği şey ise tıpkı diğer aşkları gibi Vera'nın da evli olduğudur.
835 Satır – Nazım Hikmet Ran
Yazarın 835 Satır adlı şiir kitabı, bir zümrenin başka zümreler üzerinde hâkimiyetini temin etmek gayesiyle halkı suça teşvik ettiği gerekçesiyle yasaklanmıştır. Nazım Hikmet Ran'ın Jokond ile Si-Ya-U, Varan 3, 1+1=2 ve Sesini Kaybeden Şehir kitapları da aynı gerekçeyle yasaklanmıştır.
Pasaportsuz olarak İstanbul'dan Romanya'ya oradan da Moskova'ya kaçan Nazım Hikmet, Doğu Bloku ülkeleriyle münasebeti ve bu noktada gerçekleştirmiş olduğu eylemlerin/söylemlerin Türkiye'nin uluslararası itibarını zedeliyor olması gerekçesiyle 25 Temmuz 1951'de vatandaşlıktan çıkarılmıştır.
Memleket hasreti ile Moskova'da yaşamını yitiren Nazım Hikmet 3 Haziran 1963 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yummuştu. UNESCO tarafından Nazım Hikmet Yılı olarak kabul edilen 2002 yılında dönemin ünlü bestecisi Suat Özönder, “Şarkılarda Nazım Hikmet” isimli albüm oluşturmuştu.
Nazım Hikmet'in annesi, Yahya Kemal'in sevgilisi Celile'nin hayatı, ilk kez tiyatro sahnesinde seyircisiyle buluşuyor.
Vera Tulyakova 1932 yılında Moskova'da doğdu. Sinema Enstitüsü Senaryo Bölümü'nü bitirdi. Daha sonra sinema stüdyosunda canlandırma film bölümünde redaktör olarak çalıştı. Nazım Hikmet'le evlendikten sonra Ajans Novosti'de muhabir olarak görev aldı.
Nazım Hikmet'in annesi, ressam Celile Hanım ile Yahya Kemal'in nihayete eremeyen aşkını bitiren cümle: “Hocam olarak girdiğiniz bu eve babam olarak giremezsiniz.” Leyla ile evlenir. Celile bu evlilikten doğar.
Nâzım Hikmet cezaevindeki son iki yılına girerken görüşmeci gelen dayı kızı Münevver Berk'e âşık olmuştu. Cezaevinden çıkınca karısı Piraye'den ayrıldı.
Yahya Kemal'in, Büyükada'da oturan Celile Hanım İstanbul'a dönerken onun için yazdığı şiir bestelendi, ezberlendi; Türk şiirinin unutulmazları arasındaki yerini aldı. Artık demir almak günü gelmişse zamandan, Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan.
Hapisliği 28 yıl 4 aya bağlandı. ULAŞMAYAN MEKTUP İşte bu süreçte Nazım Hikmet, Atatürk'e bir mektup yazdı. 'Askeri isyana teşvik' suçlamasının iftira olduğunu söyleyerek Atatürk'ten adalet istedi. Annesi Celile Hanım da Atatürk'e hitaben bir mektup yazdı.
Nâzım Hikmet'e göre, babası Türk ve annesi ise Alman, Polonyalı, Gürcü, Çerkez ve Fransız kökenli idi. Babası Hikmet Bey, Çerkes Nâzım Paşa'nın oğludur. Annesi Ayşe Celile Hanım, 3/8 Çerkes, 2/8 Leh, 1/8 Sırp, 1/8 Alman, 1/8 Fransız (Huguenot) kökenliydi.
Nâzım Hikmet, 1928-1938 arasında çeşitli defalar soruşturmalara uğradı, toplamda bir buçuk yıla yaklaşan çeşitli mahkûmiyetleri oldu, serbest kaldı. Bunlar dışında, 1938 yılında “askeri isyana teşvik” olarak ifade edilen düzmece gerekçelerle 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri