Nietzsche, Freud ve Rilke'nin aşık olduğu, dünyadaki ilk kadın psikanalist Lou Andreas Salome... Tarih, teoloji ve felsefe okudu. Nietzsche'nin evlenme... By THINK HouseFacebook.
12 Şubat 1861, St. Petersburg, Rus İmparatorluğu - ö. 5 Şubat 1937, Göttingen), asıl adı Louise von Salomé, ara sıra Henri Lou takma adını da kullanan, gençlik yıllarında ise Lolja von Salomé olarak anılan, Rus-Alman bir aileden gelen, çok seyahat etmiş bir yazar, öykücü, denemeci ve psikanalistti.
O dönemde Freud'un aşık olduğu kız Gisela Fluss du. Fluss'lar Viyana ya taşınmıştı ve aileler görüşüyordu. Ancak Freud ona gerçek bir ilgi göstermedi.
Dizideki Fleur Salome karakteri, Sigmund Freud'un gerçek hayatta büyük bir aşk yaşadığı nörolog- psikolog Lou Andreas Salome'nin çok farklı bir kişilik ve hikayeyle ekran önüne kurgulanmış halidir ve gerçek Salome ile hiçbir benzerliği yoktur ama dizideki ana hikâye örgüsünün neredeyse tamamı bu yapay karakter ...
Yalom yarı gerçek, yarı kurgu olarak yazdığı bu kitabında deha filozof Friedrich Nietzsche ile Psikanalizm'in kurucusu Sigmund Freud'un yakın arkadaşı ve hocası olan Josef Breuer'in karşılaşmasını ve birbirlerine konuşma terapisi yolu ile yardım etmelerini anlatıyor.
İlgili 41 soru bulundu
Nietzsche'nin hastalığının seyrinde frenginin geç etkilerinin rol oynamış olabileceği varsayımı, neredeyse 100 yıl kadar sürdü. Ancak tıp biliminin gelişmesi ile uzmanlar, bu varsayım hakkında giderek artan şüpheler ortaya koydu.
Nietzsche, insanların sahip olduğu ahlâkın ve değerlerin koca birer mit olduklarını ve bunların tamamen yıkılması gerektiğini söyler. İnsanların, yeni bir ahlâk anlayışına, iyinin ve kötünün ötesinde yer alan başka bir hayat telakkisine ihtiyaçları olduğunu belirtir.
Dizi, genç Freud'un 1885-1890 yılları arasındaki hikâyesini kısmen gerçek olaylara dayandırarak ele almaktadır. Yalnızca 8 bölümlük ilk sezonu yayınlanan dizinin hikâyesi Viyana'da geçmesine rağmen çekimleri Prag'da yapılmıştır.
1886 ekim ayında 4 yıldır nişanlı olduğu Martha Bernays ile evlendi. Sinir hastalıkları ve histeri şikayetiyle kendisine başvuranlar üzerinde dönemin ünlü tedavi yöntemlerini, elektroterapi ve hipnotizmayı uyguladı. 1887'de Dr. Bernheim'in Telkin ve Telkinin Tedavideki Uygulamaları Üstüne adlı kitabını çevirdi.
Yalom yarı gerçek, yarı kurgu olarak yazdığı bu kitabında deha filozof Friedrich Nietzsche ile Psikanalizm'in kurucusu Sigmund Freud'un yakın arkadaşı ve hocası olan Josef Breuer'in karşılaşmasını ve birbirlerine konuşma terapisi yolu ile yardım etmelerini anlatıyor.
Freud, bu yaş döneminde erkek çocuğun annesine karşı duyduğu aşk nedeniyle babası tarafından cezalandırılacağı korkusu sonucu yaşanan karmaşaya Odipal kompleksi adını vermiştir. Mitolojide çocuğun ebeveynine aşık olup evlenmesinin tatsız bir eylem olduğu ve sadece tanrılara özel bir uygulama olduğu kabul edilir.
Cinsellik Üzerine Kitap Açıklaması
Halkın görüşü, cinsel dürtünün niteliği ve karakterleri üzerine bazı kesin düşünceler içerir. Freud, bu noktada müdahale etme gereği duyar ve cinsel bastırmaların çocuklar üzerinde nasıl evrildiğini sergiler.
Freud'un psikanalitik kuramında, psikoseksüel gelişmenin fallik aşamasında ortaya çıkan çatışma. Kişi, cinsel olarak zıt cinsiyetten ebeveyne bağlanır ve aynı cinsiyetten ebeveyni rakip olarak görür.
Nietzsche'deki solculuk, Üst-İnsan olmayı hayal etmeyi sürdürerek Son-İnsanın mutluluğunu isteyen, sol yüzünün parıltısı kaybolmuş bir Ay'ın portresi gibidir. Çünkü Nietzsche, kendisinin inanmadığı şeylere insanları inandırmayı büyük ölçüde başaran bir filozoftu.
Nietzsche, orada biriken kalabalığın arasına dalar ve birden atın önüne atlayarak öfkeden köpürmüş faytoncunun acımasız eylemini sona erdirir. Kollarını atın boynuna dolayıp hıçkırarak ağlamaya başlar ve baygınlık geçirir. Olaya şâhit olan diğerleri, Nietzsche'yi evine bırakırlar.
Fakat doğru olan şudur ki, Nietzsche ne bir ırkçıdır, ne de klasik anlamda bir anti-ırkçı. Aynı şey “kadın” hususunda da geçerlidir, Nietzsche'nin bir cinsiyet olarak “kadın”a düşman olması pek söz konusu olmadığı gibi, ondan bir feminist olarak bahsetmek de pek mümkün değildir.
Freud'un Psiko-Seksüel Gelişim Kuramına Göre Cinsel Sağlık
İd, zevk temelli istekler ve aşırı ısrarcı temel enerjinin çıkış noktasıdır. Temel ve en ilkel benliktir. Ana kaynağı cinsellik, açlık gibi ihtiyaçların en bencilce doyurulmasıdır.
c) Fallik dönem (4-6 yaş)
Haz duygusu cinsel organlara ve çevresine yönelmiştir. Masum mastürbasyon hareketleri görülür. Freud bu dönemin cinsel kimlik gelişim açısından önemini vurgulamıştır.
Freud'a göre cinsel kimliğin ilk belirleyicisi ödipal dönemdir. Erkekler ve kızlar bu süreci farklı şekilde geçirirler. Bu süreçte çocukların yaşadıkları korkular, kaygılar bireye özgü, her birey için özel yaşantılardır.
Kendi tabiriyle ise o bir ``Ateist Yahudi``dir. Anlaşılacağı üzere Freud-Jung ayrılığın temel nedenlerinden biri dini görüştür. Freud her şeyin ortasına libidoyu (cinsel enerji)* koyar ve teorisini bu alt yapıyla açıklamaya çalışır. Jung ise bunu kabul edemez çünkü çok fazla dindardır.
Sigmund Freud, kişiliğin, id'den gelen ve zevk arayan enerjilerin belirli erojen alanlara (vücudun uyarılmaya özellikle duyarlı bir bölgeleri) odaklandığı bir dizi çocukluk evresi boyunca geliştiğine inanıyordu. Beş psikoseksüel aşama oral, anal, fallik, gizli ve genitaldir.
Psikanalitik teori insanların kendi iradelerinin dışında, bilinçdışı etkenlerin etkisi altında davrandıklarını ileri sürmektedir. Freud bilinçdışı düşünce, duygu ve dürtüleri araştırarak insanların sorunlarını çözmeye çabalamıştır.
Nietzsche bir dini reddettiğinde bir tanrıyı, peygamberi, kutsal kitabı, îmani bir meseleyi değil belirli bir toplum tarafından icat edilmiş yaşam sistemini reddetmiş olur. Ahlâk ve din, birey ya da toplumun kimliği, yaşam biçimidir. Nietzsche insanın nasıl yaşadığını önemser ve buna bakar.
Nietzsche'ye göre Tanrı'nın ölümü, Hıristiyan değerlerin artık inanılmaz oluşu ve özünde nihilizm olan Avrupa insanının da ölmesi demektir. Zira Tanrı, değerler hiyerarşisinin zirvesidir. Tanrı'nın ölmesi, ontolojik olarak varlığı, Tanrı'nın varlığına bağlı olan insanın da ölmesi demektir.
Nietzsche ise üst insanı, insanın temel ereğine dönüştürür ve isterse insanın bu hedefe ulaşabileceğini söyler. Peki, nedir üst insanın sahip olduğu özellikler? Ona göre gümümüzdeki insanı son insan olarak tariflersek ulaşmayı hedeflediğimiz insanı da üst insan olarak tarif etmemiz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri