Menengiç, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen bir ağaç türüdür. Bu ağacın meyveleri, öğütülerek özel bir öğütme taşı olan dibek taşında çekilir. Bu öğütme yöntemi, menengiç meyvesinin özünü ve lezzetini ortaya çıkarır, aynı zamanda besin değerini korur.
Osmanlı dibek kahvesi. Menengiç kahvemiz doğal olarak kafeinsiz kahve olarak tanımladığımız en lezzetli menengiç çekirdeklerinden, elde ettiğimiz bir üründür. Kavrulmuş menengicin meyvesinin süt ile harmanlanması ile ortaya çıkan vazgeçemeyeceğiniz geleneksel lezzet.
Menengiç Kahvesi başka yörelerde farkı adlarla anılır bunlar, çedene kahvesi, bıttım kahvesi, çitlembik kahvesi, melengiç kahvesi olarak anılır.
Dibek kahvesi geleneksel Türk kahvesine göre çok daha açık renklidir. Türk kahvesi koyu kahverengi (adı üstünde kahve rengi) iken dibek kahvesi krem renklidir. Bir diğer dibek kahvesi özelliği de Türk kahvesine göre daha köpüklü, içerisinde yer alan bitkilerin etkisiyle de daha yumuşak içimli olmasıdır.
Türkiye'nin doğal bitki örtüsünün parçalarından biri olan menengiç; yörelere göre farklı isimler alabilir. (Örnek: Çedene, çitlembik, bıttım, çitemik, çıtlık gibi.) Menengiç Kahvesi bu ağacın meyvelerinin kurutulup kavrulması, ardından tıpkı Türk kahvesi gibi pişirilmesi ile elde edilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Türk kahvesinin öğütülmesiyle ve çeşitli bitkilerin karışımıyla ayrıca dövülerek elde edilen Dibek Kahvesi yumuşak içimi ve ağızda bıraktığı hoş tat ile sıklıkla tercih edilen yöresel bir kahvedir. İçinde bulunan malzemeler sayesinde Türk kahvesinden daha yumuşak bir tadı vardır ve içimi daha kolaydır.
Kuruyemiş olarak bilinen menengiç, antep fıstığının yabanisi olarak tanımlanabilir. Özellikle sabun ya da kahve yapımından kullanılan menengiç, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'nde yetişir. Halk arasında bıttım, melengiç, yaban fıstığı ya da çitlembik olarak da adlandırılabilir.
Düzenli olarak tüketilen dibek kahvesi, iyi kolesterolü artırarak kötü kolesterolü azaltabilir. Böylece pek çok kalp ve damar rahatsızlığına karşı koruyucu bir etki gösterebilir. Ek olarak hücrelerin gelişimini de desteklemeye yardımcı olur.
Dibek Kahvesinin İçindekiler
Bir çok farklı aromanın bir araya getirilmesi ile elde edilmiş olan Dibek kahvesi içinde; keçiboynuzu, Türk kahvesi, menengiç, kakao, krema, zahter ve salep bulunur. Dibek kahvesinin bu aromalar ile bir araya getirilmesi sonucu daha farklı ve daha doygun bir tat ortaya çıkmıştır.
Dibek kahvesi zararlarından diğeri, gün içerisinde 5 fincandan fazla kahve tüketmek kemik erimesine neden olabilir. Kahveyi geç tüketmek uykusuzluğa neden olabilir. Ayrıca aşırı kahve tüketimi doğurganlığı olumsuz etkiler. Gün içerisinde kahve tüketimine dikkat edilmesi ve aşırıya kaçılmaması önerilir.
Menengiç kahvesi sanılanın aksine kahve çekirdeklerinden elde edilmez. Ülkemizde de yetişen menengiç ağaçlarından elde edilir. Menengiç tohumunun kurutulmasıyla menengiç kahvesi hazırlanır. Yani aslında menengiç kahvesi kahve değildir.
1) Sütle pişirilir, kafein içermez
Birbirinden leziz Antep yemeklerinin ardından tadına doyumsuz menengiç kahvesi sunulur. Mercimek büyüklüğündeki meyvelerinin özenle kurutulması, kavrulması ve öğütülmesiyle elde edilen menengiç kahvesinin en önemli özelliği süt ile birlikte pişiriliyor olmasıdır.
Menengiç kahvesinin yapımı Türk kahvesinin yapımı ile aynıdır. İlk olarak bir cezve içerisine fincan sayısına bağlı olarak menengiç kahvesi ve su eklenir. Ardından kısık ateşte pişirmeye bırakılır. İlk köpüğü fincanlara alındıktan sonra biraz daha kaynatılan menengiç kahvesi son olarak fincanlara dökülüp servis edilir.
Hazır dibek kahvesi yapımı oldukça kolaydır; önce cezveye kişi sayısı kadar su konur. Ardından isteğe bağlı olarak cezveye Türk kahvesi, menengiç, salep gibi aromatik malzemeler de konulabilir. Dibek kahvesi diğerlerine göre daha hacimli olduğu için iyice karıştırılmalıdır.
Mirvari Kahvesi, halk dilinde Osmanlı Kahvesi, Dibek Kahvesi olarak'da bilinir.
Dibek Kahvesi ismini pişirme şeklinden değil dibek taşının içerisinde öğütmesinden almıştır. Aslında kahvenin öğütülme yöntemidir. Ayrıca günümüzde kullanılan Dibek Kahvesi bir karışım kahvesidir ve her markanın kendine has karışım formülleri vardır.
Dibek kahvesi yapılışı:
Cezveye kişi başı 1 tatlı kaşığı kadar dibek kahvesi koyun. Ardından üzerine kişi başı bir fincan su ilave edip güzelce karıştırın. (Bu aşamada dileyenler toplam 1 çay kaşığı kadar Türk kahvesi ya da şeker de ilave edebilir.) Ardından cezveyi ocağa alın ve hiç karıştırmadan pişirmeye başlayın.
Dibek Kahvesi ismini pişirme şeklinden değil dibek taşının içerisinde öğütmesinden almıştır.
bugün StoryBox'ta! Hikayenin devamı yorumlarda! #storybox #başarı #ilham #kahve.
Dibek kahvesini, şekeri ve sütü cezveye alıyoruz. Güzelce karıştırıyoruz ve cezveyi ateşe koyuyoruz.
Dibek kahvesi ayrıca, kafein açısından normal kahveye göre daha az bir içeriğe sahiptir. Bu nedenle, kafeinsiz bir kahve alternatifi olarak da tercih edilebilir. Ayrıca, kahve çekirdekleri yerine baharatlarla karıştırıldığı için, normal kahve gibi yüksek kalorili değildir.
Antioksidanlar: Menengiç kahvesi, antioksidanlar açısından zengindir ve bağışıklık sistemi sağlığına yardımcı olabilir. Antioksidanlar, serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltarak vücudu korur. İnflamasyon: Menengiç kahvesi, eklem ağrısı ve iltihap gibi inflamatuar hastalıkların tedavisinde yardımcı olabilir.
Diyabet hastaları için oldukça faydalı bir bitkidir. Vücuttaki dolaşım sistemini düzene sokarak kan akışını hızlandırır. Cinsel gücü artırır. Kan dolaşımına faydasından dolayı kalbin sağlıklı çalışmasını sağlar.
Kafein için kahve telvesi yenir mi? Kahve telvesini yiyebilirsiniz ama ideal olarak kafein dozunuzu almak için bunu yapmak istemezsiniz. Yapılan araştırmalara göre, kullanılmış kahve telvesinde gram başına 3.59 ila 8.09 miligram arasında kafein bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri