Yakın anlam, bir kelimenin anlamının, başka bir kelimeyle benzer veya ilişkili olması durumunda kullanılan bir terimdir. Bu terimler, aynı veya benzer bir anlamı ifade etmek için kullanılır.
Yakın anlamlı sözcükler: Aynı anlamı karşılamadıkları halde, aralarındaki ortak noktalar nedeniyle birbirinin yerine kullanılabilen kelimelerdir. Sözcüklerin yakın anlamlı olup olmadıkları cümle içindeki kullanımlarıyla belirlenir.
Aynı anlamda olmasa bile yakın anlamda olan, birbirlerini anlam bakımından çağrıştırabilen sözcüklerdir. Yakın anlamlı sözcükler arasında anlam bakımından küçük farklılıklar bulunur. Bu nedenle birbirlerinin yerine kullanıldığında aynı anlamı vermediği için sağlıklı olmaz.
Anlamı olan kelimeler yalnız başlarına bir nesneyi, bir olguyu ifade eden sözcüklerdir. Görevli olan sözcükler ise yalnız başlarına bir anlamı olmayan ama cümle içerisine girdiğinde farklı sözcükler ile bir araya gelerek bir anlam kazanmış olan sözcüklerdir.
Doğru kelimesinin eş anlamlısı dürüst, gerçek, hakikat kelimeleridir. Bu kelimeler doğru kelimesinin en sık kullanılan eş anlamlılarıdır. Metin belgelerini zenginleştirmek için kullanılan eş anlamlı kelimelerden biri de doğru kelimesidir.
İlgili 27 soru bulundu
ZIT(KARŞIT) ANLAM
kelimelerde yeni ve eski var. Bu iki kelime birbirinin zıt anlamlısıdır. Aynı şekilde yaşlı ve genç kelimeleri de zıt anlamlı sözcüklerdir. Anlam açısından birbirinin karşıtı olan durumları ifade ediyorlar.
Yakının eş anlamlısı olan sözcükler andıran ve benzeyen sözcükleridir. Aynı, doğru ve dürüst sözcükleri de yakının eş anlamlı sözcükleridir. Bazı yerlerde dost, eş ve akraba sözcükleri de yakın sözcüğünün eş anlamlısı olabilmektedir.
Berlin'deki Dış İlişkiler Enstitüsü tarafından düzenlenen yarışmada, yaklaşık 2 bin 500 kelimenin içinden Türkçe “Yakamoz” dünyanın en güzel sözcüğü seçildi. Kelimenin orijinalliği ve kültürel önemi dikkate alındı.
Söylenişte tekil olmasına rağmen anlamca geniş kapsamlı olan sözcüklere genel anlamlı sözcükler; anlamca daha dar kapsamlı olan sözcüklere ise özel anlamlı sözcükler denir.
Çok anlamlılık ise bir sözcüğün birden fazla anlamı karşılamasıdır. Çok anlamlı sözcüklerde tek kök, birden fazla, birbiriyle ilintili anlam(lar), söz konusuyken eş adlı sözcüklerdeyse birbirinden farklı en az iki kök ve anlamlar söz konusudur.
Yakın Anlamlı Cümleler Eş anlamlı cümlelerde, biri diğerinin yerini tutabilecek iki cümle söz konusu idi. Yakın anlamlı cümlelerde ise aynı özü, aynı ruhu taşıyan iki cümle vardır. Örnek(ler) » Hayatını insanların mutluluğuna adamıştı. » İnsanları mutlu etmek için ömür boyu çalışmaktan zevk aldı.
Yani anlam olarak çok fazla benzemeyen ancak yakın olan kelimelere yakın anlamlılık denir. Örnek: Mesela yalan ile yanlış kelimelerini ele alalım. Bu kelimeler birbirine yakın anlamlı sözcüklerdir. Ancak tam olarak birbirine benzemezler.
Dost sözcüğünü kendimize en yakın gördüğümüz kişiler için kullanmaktayız. Dost, güvenilen, gönüldaş, sevilen, iyi anlaşılan kimsedir. Bu durumda dost sözcüğünün eş anlamlısı “arkadaş” sözcüğü kabul edilmektedir.
Örneğin, “araba” kelimesi yerine “otomobil” kelimesi kullanılabilir. Yakın anlam, bir kelimenin anlamının, başka bir kelimeyle benzer veya ilişkili olması durumunda kullanılır. Bu terimler, aynı veya benzer bir anlamı ifade etmek için kullanılır. Örneğin, “aşırı” kelimesi yerine “çok” kelimesi kullanılabilir.
Türkçenin cümle kuruluşunda yüklemin olması gereken yer cümlenin sonudur. Öge dizilişi, genel olarak özne + tümleçler + yüklem düzeninde oluşur. Bu yapıda, yüklemi sonda olan cümlelere kurallı cümle ya da düz cümle adı verilmektedir.
kıymet-değer, cevap-yanıt, sene-yıl, medeniyet-uygarlık, imkân-olanak, acele-ivedi, zelzele-deprem, yoksul-fakir, misafir-konuk, sınav-imtihan, yöntem-metot, mesele-sorun, vasıta-araç, cihaz-aygıt, görev-vazife, düşünce-fikir.
Özel anlamlı sözcükler ise sadece tek bir kavram için kullanılır. Örneğin Apartman kelimesi hem ev hem de oda kelimelerini kapsar. Bu nedenle genel anlamlıdır. Mutfak ise her evde bir tane bulunduğu için genel değil özel anlamlı olarak nitelendirilir.
Nicel Anlamlı Kelimeler Kavramların sayılabilen, ölçülebilen, azalıp çoğalabilen özelliklerini gösteren sözcüklere nicel anlamlı sözcükler denir. Örnek(ler) » Bu binadaki dairelerin oldukça geniş odaları var. » Ağacın uzun dallarını testereyle kestim.
Soyut anlamın en temelinde beş duyu organımız yer alır. Bu beş duyu organımız ise, yani duyamadığımız, göremediğimiz, hissedemediğimiz, koklayamadığımız ve tadını alamadığımız durumları ifade etmek için kullanılan anlatıma soyut anlam adı verilir.
Türkçenin en uzun kelimesi, popüler kültürde, 70 harften oluşan "muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine" sözcüğü olarak geçmektedir. Teknik olarak Türkçe sondan eklemeli bir dil olduğu için sonsuz sayıda harften oluşan kelimeler oluşturmak mümkündür.
Mükemmel ile eş anlamlı olan harika sözcüğü, cümle içerisinde sıfat ve zarf olarak kullanılır. Kusursuz, hiçbir eksiği ve hatası olmayan şey ya da kişi anlamına gelir. Nitelikleri bakımından benzerlerinden üstün konumda olan şeylere süper denir. Şahane kelimesi, şahlara yakışacak kadar güzel ve mükemmel olan demektir.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
Arkadaşın eş anlamlıları ise bacanak, dost, eş, tomdaş, yoldaş sözcükleridir.
Yakın kelimesinin zıt anlamı uzak kelimesidir.
Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Sözcüklerin eş anlamı olup olmadıkları cümle içerisinde kullanılarak anlaşılabilir. Anlamdaş da denen bu kelimelerin sayısı iki ya da ikiden daha fazla olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri