Genellikle 40 yaşın üzerinde, yaşa bağlı yakını görememe sorunudur.
Yakın görme bozukluğu, kırklı yaşlarla birlikte doğal lensimizin elastikliğinin bozulması ve yakını odaklama gücünü yavaş yavaş kaybetmesi ile başlar. Bu durum, uzağı iyi görebilen insanlarda yakında 40'lı yaşlarda 1 numara, 50'li yaşlarda 2 numara, 60'lı yaşlarda 3 numara civarında bir yakın gözlüğü ihtiyacı duyulur.
40-45 yaşından önce hiçbir göz problemi bulunmayan biri, o yaşlardan sonra bir buçuk numara yakın gözlüğüne ihtiyaç duyacaktır. 60 yaşında bu ihtiyaç üç numaraya ulaşır. Biz aslında doğal olan bu bozukluğa 'presbiyopi' diyoruz.
Miyop yani uzağı görme problemine sıklıkla erken dönemlerde rastlanırken, 45 yaş ve sonrasında genellikle yakın görme problemi ortaya çıkıyor. 45 yaşını geçmiş olan hastaların miyop ya da astigmat gibi göz problemleri olabildiğine de dikkat çeken Memorial Şişli Hastanesi Göz Merkezi'nden Prof.
Yaşa bağlı yakını göremeyen kişiler için bilinen en yaygın tedavi yöntemi presbiyopi gözlüğü, halk arasındaki adıyla “okuma gözlüğü”, kullanmaktır. Göz merceğinin yapamadığı odaklama ve ışığı, retina üzerinde toplama işini göze gelmeden önce özel gözlük camlarının yapması sağlanır.
İlgili 23 soru bulundu
Presbiyopi, 40 yaş üstü kişilerde, göz merceğinin yaşlanmaya bağlı olarak uyum özelliğini yani esnekliğini kaybetmesi sonucu ortaya çıkan yakını görememe sorunudur. Presbiyopi sorununun ilerleyişi 60'lı yaşların ortasına kadar ilerleyişi sürmektedir.
Yakını Görememe Tedavisi
Bu soruna sahip kişilerin büyük bir çoğunluğu kontakt lensler veya gözlük yardımı ile yakını görememe sorunundan kurtulabilir. Bazı durumlarda ise cerrahi tedavi gerekli olabilir.
40-45 yaş sonrası dönemi ilgilendiren yakın görme sorununa presbiyopi adı verilmektedir. Gençliğinde hiç göz bozukluğu yaşamamış, gözlük kullanmamış kişilerde bile 40-45 yaş civarı gözlerin uyum yapma, netleştirme mekanizması bozulmaya başlar ve yakın görme bozulur. Bu noktada yakın gözlükler devreye girer.
Bu durumda yakını görmek için -1 numaraya ihtiyaç duyuyorsunuz. 50 yaşına geldiğinizde ise uzak için -2 numaraya ihtiyaç varken yakın gözlüğüne ihtiyaç kalmıyor.
Ancak, yaşla beraber göz merceği, kırıcılık özelliğini yitirmeye başlar. Bunun sonucunda da normalde retinaya ulaşması gereken cisim görüntüsü, retinanın arkasına düşer. Bu da kişinin yakından baktığı cismi bulanık olarak algılamasına ve yakın görmenin bozulmasına neden olur.
Büyüdükçe ve göz uzadıkça 18 yaşa dek hipermetropi azalır. 18 yaştan sonra belirgin bir değişim olmaz. Ancak genç yaşlarda gözlüksüz uzağı net görebilen hipermetroplar, 40 yaştan sonra uzak görüş için de gözlük ihtiyacı duyar.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor.
24. ayda cisimlerin küçük ayrıntısını görebilir, benzerlikleri ve farklılıkları ayırt edebilir. 3. yaşta görme % 80'dir. 7-9 yaşlarda gözün gelişimi tamamlanır.
Uzak/yakın görme problemlerinde bulanık veya dağınık görmenin yanı sıra; gözlerde yaşarma sıklığı, aşırı ışık maruziyeti veya odaklanma için zorluk çekme gibi durumlarda batma vb. şikâyetler görülebilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında, gözün rahatlatılması için hekim tavsiyesine uygun damlalar kullanılmaktadır.
Yakını görememe, gözün önden arkaya uzunluğu çok kısa olduğunda veya korneanın bombeliği göz için yeterli kırıcılığa sahip olmadığında meydana gelir. Işık retina yerine retinanın arkasında odaklanarak bulanık görmeye neden olur.
A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor. Bu besinleri de düzenli olarak yemeniz göz sağlığınız için önemli.
Yakın okuma gözlükleri tek odaklı gözlük camları kullanıcının kişisel okuma mesafesine, ki bu mesafe genelde 30 cm ile 40 cm arasında değişir, uygun hale getirilmesiyle elde edilir.
Gözlük numarası olmayan kişilere gözlük verilmesine gerek yoktur. Bazı kişilerde 0.25 – 0.5 gibi düşük gözlük numaraları vardır.
Gözlük cam ve çerçeveleri kaç yılda bir yenilenir? Gözlük camı ve çerçevesi 3 (üç) yılı geçmeden yenilenmez. Ancak görmede 0.5 diyoptrilik (optikte bir merceğin, cisimlerden gelen ışını kırma gücünü ifade eder) değişiklik olması halinde süresinden önce gözlük camı yenilenebilir.
Bunlar, size okuma için daha geniş bir alan sağlar, ancak yukarıya ve odaya bunlarla bakarsanız, her şey bulanık görünür. Bunun tersine, yarım çerçeveli yakın gözlüğü ise, yakın çalışma için camlar içinden aşağıya bakmanıza ve üstünden uzağı görmenize olanak sağlar.
Yakın gözlüğü
Dar çerçeveli bu gözlükler sadece okurken, bilgisayara bakarken veya yakın mesafe görüşü gerektiren diğer aktiviteler sırasında kullanılır. Uzağa bu gözlüklerle bakmamak gerekir.
Presbiyopi, gözlerin yakındaki nesnelere odaklanma yeteneğinin kademeli olarak kaybolmasıdır. Ve presbiyopi yaşlanmanın doğal ve çok can sıkıcı bir parçasıdır. Presbiyopi genelde 40'lı yaşların başlarında fark edilir ve 65 yaşına kadar durum ilerlemeye devam eder.
Göz Bozukluğunda Dereceli Gözlük Takılmazsa Ne Olur? Sonuç olarak, dereceli gözlük takmamanın birçok olumsuz etkisi vardır. Göz bozuklukları, görme keskinliği kaybı, baş ağrısı, göz yorgunluğu, bulanık görme ve hatta göz kaybı gibi ciddi sorunlara neden olma olasılığı vardır.
Göz Hastalıkları :
Yakını görme güçlüğü Görme netliği bozukluğu. Arpacık, göz rahatsızlığına başlı baş dönmesi.
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri