18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi durumunda ise 25 yaşını doldurmamış veevli olmayanlar, ana veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devamedecektir.
Yani 2008 öncesinde bu kapsamda olmayan kız çocuklar, okumuyorlarsa erkek çocuklar gibi 18 yaşından sonra gelir testi için başvurmak zorunda. Üniversite öğrencisi ise 25 yaşına kadar ailesinin sigortasından yararlanabilecek. Bu yaştan sonra yararlanamayacak.
Üniversitede öğrenim görenler; 25 yaşını tamamladığı tarihe kadar anne ve ya babasından sağlık hizmeti alabilmekte. Eğer anne veya babanın sigortası aktifse sistem öğrencilik bilgisini de otomatik çekmekte ve öğrenci anne ve ya babası üzerinden öğrenim süresi boyunca sigortadan yararlanabilmekte.
Ebeveynlerden yalnız birisinin sigortalı olması halinde çocuklar sigortalı olan ebeveyn üzerinden herhangi bir işleme gerek kalmadan otomatik olarak sağlık hizmetlerinden faydalandırılır. Ancak ebeveynlerin ikisinin de genel sağlık sigortalısı olması halinde çocuklar baba üzerinden faydalandırılır.
Memur çocukları 25 yaşını dolduruncaya kadar gelir testi yaptırmadan, öğrenimleri olmasa bile, ebeveynleri üzerinden, sağlık yardımı alabilmektedirler.
İlgili 16 soru bulundu
1/10/2008 öncesi bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlıkyardımlarından faydalanan kız çocukları ise 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren desağlık yardımlarından, daha önce olduğu gibi sigortalı veya evli olmadığı süreceyaş şartı aranmaksızın faydalandırılacaktır.
Genel olarak yaşı 0-70 arasında olan kişiler, tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanabilirler. Bazı sigorta şirketleri üst limiti 55 olarak belirlerken bazı sigorta şirketlerinde bu sınır, 55-80 yaş arasında değişmektedir. 80 yaş için sigorta yapan ise yalnızca bir sigorta şirketi vardır.
Eğer anne veya babanın sigortası aktifse sistem, öğrencilik bilgisini otomatik işliyor ve öğrenci anne ya da babası üzerinden öğrenim süresi boyunca sigortadan yararlanabiliyor. İşlem otomatik gerçekleşmezse Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurarak aktifleştirilmeli.
GSS'ye sahip olmak için kayıt tarihinden (ilk üniversitesi kaydından) sonra 3 ay içinde yabancı kimlik numaralarını aldıktan sonra e-devlet üzerinden müracaat etmeniz gerekmektedir. 2023 yılı için yıllık GSS primi yaklaşık 4800 TL'dir.
Telefon ile Sigorta Sorgulama
Bunun için 170'i arayıp çağrı merkezi çalışanının sizden istediği bilgileri doğru bir şekilde vermeniz yeterli olacaktır. Daha sonra ise hizmet dökümünüzde yer alan detaylar ile ilgili dilediğiniz sorulara cevap alabilirsiniz.
Yeni mezun gençlerimiz için genel sağlık sigortasından (GSS) yararlanma açısından 10 Şubat 2016'da yapılan değişiklikle 2 yıl boyunca prim muafiyeti getirildi. Dolayısıyla, mezunlar iş bulana kadar sağlık sigortasından yararlanabilecek.
Öğrenciler SGK Kapsamında mıdır? Tüm öğrenciler, 24 yaşını bitirene kadar anne veya babasının SGK'sından yararlanabilir. Yeni uygulamada bu kişilerin, bağlı oldukları eğitim kurumunun öğrenci işlerinden alacakları basit bir yazı ile öğrenci olduklarını SGK'ya bildirmeleri yeterli olacaktır.
İki yıl dolduktan sonra genel sağlık sigortasına (GSS) tabi oluyorlar. Buna göre, bu yaz liseden veya üniversiteden mezun olan gençler, herhangi bir işe giremezlerse iki yıl boyunca GSS primi ödemeden sağlık hizmeti alabilecekler.
GSS'ye sahip olmak için kayıt tarihinden (ilk üniversitesi kaydından) sonra 3 ay içinde yabancı kimlik numaralarını aldıktan sonra Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya ikamet edilen ilçenin Sosyal Güvenlik Merkezi'ne (SGM) müracaat etmeniz gerekmektedir. 2023 yılı için yıllık GSS primi yaklaşık 4800 TL'dir.
Çocuklar ebeveynlerinin sigortasından faydalandıkları için sigortanın resmî başlangıç yaşı 18 olarak kabul edilir. 18 yaşını dolduran her T.C. vatandaşı, genel sağlık sigortasından doğan aylık sigorta primini ödeyerek sisteme dâhil olur.
* 18 yaş üstünde olan gençlerden anne veya babası genel sağlık sigortalısı olanlar lise öğrenimi için 20 yaş, üniversite öğrenimi için 25 yaşına kadar genel sağlık sigortasından faydalanmaya devam ederler.
CEVAP 22- 18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi durumunda ise 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayanlar, ana veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devam edecektir.
Bazı genel sağlık sigortalıları ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için gerekli olan sağlık yardımı talep ve taahhüt formu ile müracaat işlemlerinin e- Devlet Kapısı üzerinden yapılması sağlanmıştır.
İşte, 6663 sayılı Kanun'la yapılan düzenleme ile 10.02.2016 tarihinden itibaren yapılan düzenleme ile öğrencilerimiz mezun olduktan sonra 2 yıl boyunca, sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek ve genel sağlık sigortası borcu tahakkuk etmeyecektir.
GSS prim ödeme zorunluluğundan muaf tutulan kişiler arasında; tutuklular, er ve erbaşlar, Anayasa Mahkemesi üyeleri, sigorta şirketi üyeleri, kendi hesabına çalışan ve sigorta kapsamında çalışan fertler öncelikli olarak sıralanabilir.
Eğer sigortanız yoksa, Genel Sağlık Sigortası (GSS) başvurusu yaparak sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Özel ve kamuya ait tüm hastanelerin acil birimleri, acil başvurularını ayrım yapmaksızın kabul ederler.
İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 aylık süre boyunca sağlık işlemlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder. 10 günlük süre boyunca sigortalılık statüsü kayıtlarda devam ederken, 3 ay süre ile devlet ve özel hastane hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.
18 yaşını dolduran her vatandaş, GSS'den doğacak sigorta primini ödeyip sisteme dâhil olmakla yükümlüdür. Dolayısıyla 18 yaşını doldurmasına rağmen okumayan ve çalışmayan kişiler, kendi imkânları ile bu primleri ödemek durumundadırlar.
Üniversiteden mezun olan bir genç, 24 yaşındaysa iki yıl değil bir yıl prim ödemeden sağlık hizmeti alabilir, yaş 25'i geçti mi primini kendi ödemek durumunda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri