Enjeksiyon pompası , yakıt deposundaki yakıtı emerek enjektorlere yüksek basınçta pompalayan bir pompadır. Depodan 2 adet yakıt borusu çıkar. Yanma odasına giremeyen yakıt tekrar depoya döner. Direkt püskürtme ve çok noktadan püskürtmeli enjektörler vardır..
Yakıt pompası gerekli yakıtı ve basıncı motora iletmezse motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı, çalıştırmada, hatalı ateşlemede, rölantide, hatalı ateşlemede ve durmada zorluklara neden olur.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Elektrikli bir yakıt pompası yakıtı enjektörlere belirli bir basınçta sağlar. Enjektörler yakıtı emme manifolduna (manifold enjeksiyonu) veya doğrudan yanma odasına ( doğrudan benzin enjeksiyonu) püskürtür. Manifold enjeksiyonu ile elektrikli yakıt pompası yakıtı depodan enjektörlere iletir.
İlgili 34 soru bulundu
Mazot pompası arızalanırsa gerekli miktardaki yakıtı ve basıncı motora iletmeyeceği için motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı aracın zor çalışmasına, hatalı ateşleme yapmasına, tekleme ve stop etme gibi problemlere yol açacaktır.
Aracın bakımını aksatmak ya da aldığınız yakıtın kalitesi, yakıt pompasında arıza oluşumuna neden olabilir. Özellikle bozuk, tortulanmış ya da kil gibi oluşumlara ev sahipliği yapan yakıtlar, mazot pompasında ciddi düzeyde arızaların oluşmasının en temel nedenidir.
Enjeksiyonun Açılamaması veya Kapatılamaması: Enjeksiyon açılamazsa benzin verme işlemi gerçekleşmez. Enjektörün kapanamaması ise, benzin sızıntısına neden olabilir.
Enjeksiyon bozulursa aracın performansı önemli ölçüde düşer. Araç normalden daha fazla yakıt tüketmesine rağmen istenilen hızlanma performansını gösteremez. Enjeksiyonu bozuk bir araba rölantide dengesizlik gösterir, ilk marşta geç çalışır ve motor soğudukça stop eder.
Enjeksiyon pompası , yakıt deposundaki yakıtı emerek enjektorlere yüksek basınçta pompalayan bir pompadır. Depodan 2 adet yakıt borusu çıkar. Yanma odasına giremeyen yakıt tekrar depoya döner. Direkt püskürtme ve çok noktadan püskürtmeli enjektörler vardır..
Evet, enjektör arızaları zamanla motora zarar verebilir. Enjektörler, motorun yakıtını sağladığı için arızalı bir enjektör, motorun doğru miktarda yakıt alamamasına veya yanlış zamanda yakıt almasına neden olabilir. Bu, motorun performansını etkileyebilir ve zamanla daha ciddi sorunlara neden olabilir.
Dizel yakıt pompalarının tamiratı, benzinli pompaların aksine çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Dizel yakıt pompaları mekanik parçalardır. Mazot pompaları, dizel yakıt sistemlerinin en önemli ve hassas parçalarıdır. Dikkat edilmediği ve gereken özen gösterilmediği takdirde çok çabuk bozulabilirler.
En yaygın nedenlerden biri, yakıt sistemindeki birikintilerin neden olduğu tıkanmalardır. İkinci en yaygın neden, hatalı bir yakıt basınç regülatörüdür. Enjektör arızasının diğer nedenleri arasında arızalı bir yakıt pompası, kırık bir enjektör ve kırık bir yakıt rayı bulunur.
Elektrikli yakıt pompası, gücünü aküden alan elektrik motoru vasıtasıyla aktif hale gelir. Genelde otomobillerin arka koltuk kısmında bulunur. Aracın kontağı açıldığında hızlı bir şekilde çalışarak yakıtı motora iletir.
Bakım süreci, pompanın kapatılması ve güvenli bir şekilde erişilebilir hale getirilmesiyle başlar. Pompa parçaları dikkatlice sökülür ve bir temizleme çözeltisi ile yıkanır. Bu, pompa içinde biriken kir, tortu veya yakıt kalıntılarını temizlemeye yardımcı olur.
Yakıt Sistemi Arızaları
Dizel araçlarda mazot pompası ve enjektörler vardır. Kötü yakıt bu parçaların bozulmasına neden olur. Bu parçalarda oluşan arızalar, yakıtın yanma stabilitesini düşürecektir. Araçta performans kaybı olacağı gibi kara duman da atacaktır.
Enjektör, tamiri mümkün olan parçalardan biridir. Bu parça üzerinde bir sorun ortaya çıktığında illa ki yeni bir enjektör almaya gerek yoktur. Bozuk olan enjektörü tamir etmek ya da tamir görmüş bir enjektör ile değişim yapmak, daha makul ve ekonomik bir sonuç ortaya koyacaktır.
Enjektör arızası tespiti oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Hem dizel hem de benzinli araçlarda kullanılan enjektörler arızalandığında aracınızın tüm sistemi yavaşlar ve bir süre sonra aracınız çalışamaz duruma gelir.
Kötü ve zayıf emisyon, artan yakıt tüketimi, kaba ve yüksek sesle çalışan bir motor, egzoz borusundan gelen duman ve düşük motor performansı enjeksiyon arızalarının yaygın belirtileri arasında yer alıyor.
Enjektörde herhangi bir arıza durumu meydana geldiğinde araç göstergesindeki lamba yanar.
Bozulan bir enjektörün tamiri genellikle kısa sürer. Ustanız enjektörleri söker ve enjektör servisine gönderir. Enjektör servisinde ki cihazlar yardımıyla enjektörler kontrol edilir ve tamir işlemi için ön hazırlık yapılır. Enjektörlerin tamamen yenilenmesi ortalama olarak 4-5 saat sürmektedir.
Benzin Pompası Arızasının Detaylı Tespiti
- Test edilen LPG'li bir araç, OBD cihazına bağlanarak arıza yeri tam olarak tespit edilebilir. - Benzin pompasının tüm parçaları teker teker kontrol edilerek detaylı incelenebilir. - Yakıt pompasının rölesi söküldükten sonra röle hafifçe sallanarak test edilebilir.
Devirdaim pompası bozulursa, motorun hararet yapmasına ve silindir kapak contasının yanıp pistonun da erimesine neden olarak büyük zarar görür. Isı dengesini kuramayan devirdaim, motordaki suyun sürekli ısınmasına ve radyatördeki suyun da soğumasına neden olur.
Benzin Filtresinin Tıkandığı Nasıl Anlaşılır? Vitesi boşa aldığınızda sürekli olarak araç stop eder. Araç çalıştırırken motor zorlanır. Motor yağ filtresi değişimi gibi benzin filtresi değişimi için de Otopratik mağazalarına uğrayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri