NLP'ye göre, konuşurken sağ üst bölgeye bakan bir insan yalan söylüyor; konuşurken sol üst köşeye bakanlar ise doğruyu.
Yalan söylendiğinde ya da doğruyu söyleme engellendiğinde beyinde prefrontal kortekse(göz çukurunun üstünde) giden kanı harekete geçiren aktiviteler görülüyor. Yalan söylemek yürütücü işlevin bir tepkisidir çünkü doğru cevabı saklamayı onun yerine başka bir tepki vermeyi gerektirir.
Mitomani hastalarıyla yalan konusunda konuşulurken destekleyici olunması faydalıdır. Kendilerine başkalarını etkilemelerine gerek olmadığı hatırlatılabilir. Yargılamadan veya utandırmadan, kişilere bu durumla alakalı profesyonel tıbbi yardım alınması teşvik edilebilir.
Bir insanın yalan söylediğini anlamanın en kolay yolu gözlerinin içerisine bakmaktadır. Çünkü gözler kalbin aynasıdır ve aslında içimizden geçirdiklerimizi yansıtır. Örneğin yalan söyleyen insanlar gözlerini karşısındakinden kaçırırlar. Hatta bir insan, yalan söylüyorsa, gözünü spesifik olarak sağ tarafa kaçırır.
İlgili 39 soru bulundu
Yalan sırasında; ellerini silkelediği, gözlerini sık sık karşıdakinden kaçırdığı ve bu tip hareketlerde bir artış gözlendiği bilinmektedir. İnsanın merkezini kullanma biçimini ve temel beden duruş özelliğini tanımanın sağladığı en önemli yarar, yalnızca çevredeki kişileri doğru değerlendirmek değildir.
Bu hastalığa sahip olan bireyler mitoman veya patolojik yalancı olarak tanımlanmaktadır. Bazı kişiler karşısındaki kişinin duygularını incitmemek ve onu üzmemek için beyaz yalanlar söyleyebilir. Mitoman kişiler bu durumun aksine herhangi bir neden olmadan yalan söyleyebilir.
Mitoman kişi sürekli hayali senaryolar, hayali olaylar ve kişiler uydurur ve söylediği bu yalanlara kendisi de inanır. Bu tip insanlar tüm hayatlarını bir yalanın üzerine kurmuştur. Mitomani hastaları hasta olduklarının farkında değildir. Bu nedenle kendiliklerinden doktora gitmezler.
Aynı zamanda patolojik yalancılık veya psödoloji fantastika yani düşlemsel yalan olarak da bilinen mitomani, kompulsif dürtüler sonucunda veya alışkanlıktan dolayı sürekli, kronik bir şekilde yalan söyleme davranışına verilen isimdir.
Herkes yalan söyleyebilir. Fakat altında yatan nedenler değişebilir.Yalan söylemenin sebepleri iyi hissetmek, eleştiriden kaçmak, gerçek söylendiğinde yaşanacak cezadan çekinmek, başkaları tarafından onaylanma ihtiyacı , gerçekten zarar göreceğini düşünmek ya da çıkar sağlamak olabilir.
Yalan söyleyen kişiler bazen daha yüksek veya daha alçak bir sesle konuşabilirler. Ayrıca ses titremesi veya boğaz tembelliği gösterebilirler. Hızlı Konuşma veya Duraksamalar: Bazı kişiler yalan söylediklerinde hızlı bir şekilde konuşabilirler. Diğerleri ise düşünme veya hikaye uydurma sırasında duraklayabilirler.
Çocuklar hangi yaşta olursa olsun, yaşına uygun bir dille doğruyu söylemek gerekir. Aşırı tepki göstermemek gerekir. Yumuşak ve hoşgörülü olmalı ve cezadan kaçınmalıdır. Aşırı tepki göstermek, çocuğun sizin öfkenizden korunmak için, yalan söylemeye devam etmesine yol açar.
Richard Wiseman,Caroline Watt, Leanne ten Brinken ,Stephen Porter,Sara-Louise Couper ve Calum Rankin'in 2012 yılında yayınlamış olduğu üç farklı deneyden elde edilen araştırma sonuçları, yalan söyleyen ve dürüst olan insanların göz hareketleri arasında herhangi bir fark bulunmadığını ortaya koyuyor.
Karşınızdaki dudaklarını ısırıyor, yalıyor ya da büzüyorsa yalan söylüyor olabilir. Yalan söyleyenlerin göz teması kurmadığı söylenir. Ancak yalancılar, sizi manipüle etmek için uzun süre gözünü kırpmadan göz teması kurabilir.
Ancak kişinin samimi olmadığı bir görüşme sırasında bu jestin sayısında çok büyük ölçüde artış görülmektedir. Elin yüze gitmesi sırasında yapılan hareketler çeneyi tutmak, dudaklara bastırmak, ağzı örtmek, burna değmek, yanağı ovuşturmak, gözün altını kaşımak, kulak memesini çekmek ve saçla oynamaktır.
Psikoz nedir, psikoz beyninizin bilgiyi işleme şeklini etkileyen bir durumdur. Psikoz gerçeklikle bağlantınızı kaybetmenize neden olur. Psikoz sebebiyle gerçek olmayan şeyleri görebilir, duyabilir veya inanabilirsiniz. Psikoz bir hastalık değil, semptomdur.
Özellikle narsistik kişilik bozukluğu, borderline kişilik bozukluğu veya antisosyal kişilik bozukluğu gibi kişilik bozukluklarına sahip olan kişilerde mitomani riski artabilir. Dikkat Çekme İhtiyacı Olanlar: Mitomanlar, dikkat çekme ihtiyacı hisseden kişiler arasında daha sık görülür.
Mitomani rahatsızlığını gidermek amacıyla yapılan terapilerde kişinin kötülük yapma amacıyla değil psikolojik bir dürtü sebebiyle yalan söylediği üzerine çalışılır. Tedavi için çoğunlukla terapi yeterli olur ancak terapi uzun bir süreçtir ve aile desteği gerektirir.
TCK'da bu suçun temel hali bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile yaptırıma bağlanmıştır. Suçun cezayı artıran nitelikli hallerinde ise hapis cezası artmaktadır. Sonuç olarak yalan ifade vermenin cezası somut olaya göre değerlendirilecek ve en nihayetinde hakimin takdirine bağlı olacaktır.
Yalan söylemek, bilişsel olarak yok edici olabilir; yalan söylemek, insanların cezalandırılma riskini arttırabilir, kendilerini değerli kişiler olarak görememeleri insanların öz saygılarını tehdit edebilir ve toplumdaki güveni sarsabilir.
Yalan Söyleme Hastalığı ve Psikoterapi Süreci
Mitomaninin psikoterapi sürecinde mitomanik kişi terapist eşliğinde kendisini yalan söyleme davranışına iten geçmişini, inançlarını ve duygularını ele alır. Kişinin terapi süreci gerektiğinde bir psikiyatri hekiminin düzenleyeceği ilaç tedavisi ile desteklenmektedir3.
Peygamber şu üç maksat dışında yalan söylemenin helâl kabul edilmediğini bildirmiştir: Aralarında geçimsizlik bulunan karı kocayı barıştırmak, savaş sırasında düşmanı şaşırtmak, insanlar arasındaki husumeti önlemek (Müsned, VI, 459, 461; Müslim, “Birr”, 101; Tirmizî, “Birr”, 26).
Yalan başka insanların haklarına zarar vermesi sebebiyle aynı zamanda kul hakkı ihlalidir. İslâm alimlerinden Mâverdî de yol açtığı kötü sonuçlar yüzünden yalanı bütün kötülüklerin toplamı, bütün çirkinliklerin temeli, düşmanlığa kadar varan bir dizi kötülüğün başı olarak görür.
Yalan söylemek haramdır, ama savaşta düşmana karşı helâl, hatta yerine göre farz olur. Müminleri zarardan kurtarmak için, dini korumak, İslamiyet'in bir emrini yerine getirmek için olursa sevabdır. Fitneye sebep olan doğru ise günahtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri