Kırmızı:Yakın Kızılötesi (NIR) bant olarak “yalancı renklendirme” (false color) olarak adlandırılan şekilde gösterilmiştir. Bu nedenle yüksek klorofile sahip bitkiler kızılötesi (NIR) dalga boylarında yüksek yansıma (reflektans) değerlerine sahip olduklarından, görüntü üzerinde parlak kırmızı renkte görünürler.
Renkli Görüntü:
Renkli görüntüler, R(Kırmızı), G(Yeşil), B (Mavi) kodlanmış aynı cisme ait üç adet gri düzeyli görüntünün üst üste ekranda gösterilmesi ile oluşur. Renkli görüntüyü oluşturan bu üç renk bant olarak isimlendirilir. Şekil. Renkli görüntünün bilgisayar ekranındaki oluşumu.
Kızılötesi görüntüler, bulutlar veya dünya yüzeyi tarafından yayılan kızılötesi radyasyonu gösterir. Bunlar aslında sıcaklık ölçümleridir. Bir kızılötesi görüntüde daha sıcak nesneler soğuk olanlara göre daha koyu gözükür. Bulutsuz alanların genellikle koyu gözüktüğü gibi, çok alçak bulutlar ve sis de koyu gözükebilir.
Uydu görüntüleri, yeryüzünden belirli uzaklıklara, atmosfere veya uzaya, üzerinde ölçüm aletleri monte edilmiş, hareket eden platformlar yerleştirilerek yeryüzünde bulunan doğal ve yapay objelerle fiziksel temasta bulunmadan yapılan ölçümlerle elde edilen sayısal görüntülerdir.
Optik uydular son yıllarda taşkın tespit etmede yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Artan uydu sayısı meydana gelen taşkının gözlenme ihtimalini artırmıştır. Burada önemli olan taşkının büyüklüğü, uydunun konumsal çözünürlüğü ve uydunun taşkın esnasında taşkın bölgesinden geçip geçmemesidir.
İlgili 16 soru bulundu
RASAT Araştırma Uydusu, Türkiye'nin ve TÜBİTAK UZAY'ın BiLSAT uydusundan sonra sahip olduğu ikinci uzaktan algılama uydusudur. Yüksek çözünürlüklü optik görüntüleme sistemine ve Türk mühendislerce tasarlanıp geliştirilen yeni modüllere sahip olan RASAT, Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusudur.
Sentinel-1 uyduları, gece ve gündüz tüm hava koşullarında veri toplama sağlayan bir C-bandı sentetik aralıklı radar cihazı taşır. Bu cihaz, 5 m'ye kadar uzaysal çözünürlüğe ve 400 km'ye kadar bir alana sahiptir. Uydular, Güneş ile eş zamanlı, kutuplara yakın (98.18°) bir yörüngede dönerler.
Uydu görüntüleriyle yerin altını görmek ve bilgi edinmek mümkün mü? Optik Sensörler ile yer yüzeyinin altından bilgi edinmek mümkün değildir. Ancak aktif algılayıcıların (SAR, Radar, vb.) uygun koşullarda yer yüzeyi altından bilgi edinmesi bir dereceye kadar mümkün olabilir.
Google Earth görüntülerinin ortalama güncelleme aralığı 1-3 yıl arasında değişiyor. Devamlı güncellenen modern şehirler ve ilgi alanları ise havadan fotoğrafların kullanılmasıyla, detaylı ve hatta 3D modellere kavuşuyor.
Google Earth'ün uydu, hava aracı, 3D ve Street View görüntülerinden oluşan zengin bir görüntü koleksiyonu vardır. Görüntüler zaman içinde sağlayıcılardan ve platformlardan toplanır. Görüntüler gerçek zamanlı olmadığından canlı değişiklikleri görmezsiniz.
Kızılötesi (kızılaltı, kızılötesi ışın, infrared veya IR), elektromanyetik spektrumun görünür ışık ve mikrodalga bölgeleri arasında yer alan 700 nm ile 1 mm dalgaboyu arasında bulunan bölgedeki enerjik ışınıma verilen isimdir. Bu nedenle insan gözüyle görünmez.
Güneş ışığı ya da Güneş ışını, Güneş'ten gelen toplam elektromanyetik ışınımdır. Kızılötesi, görünür ışık ve morötesi biçiminde bulunur. Güneş ışığı Dünya'ya gelirken atmosferde süzülmektedir.
Bu konudaki akla yatan ilk teori Türkiye'nin Google, Yandex ya da Apple gibi harita hizmeti sunan firmaları tam olarak detayları sunan yakınlaştırma değerlerinin üzerine çıkmaması için uyarması.
Sayısal görüntünün her bir pikselinin sahip olduğu parlaklık değeri gri seviyeler olarak adlandırılır. Her bir pikseldeki parlaklık değerinin kodlandığı bit sayısına göre gri seviye aralığı belirlenir. Gri seviye sınırlarında iki renk vardır, siyah ve beyaz.
Görüntü işleme, ölçülmüş veya kaydedilmiş olan elektronik (dijital) görüntü verilerini, elektronik ortamda (bilgisayar ve yazılımlar yardımı ile) amaca uygun şekilde değiştirmeye yönelik olarak yapılan bilgisayar çalışmasıdır.
1940'larda renkli televizyon çalışmaları hız kazandı. 1950'lerde ABD'de ilk renkli televizyon satışa çıktı ve renkli televizyon ABD'de 1960'larda geniş kitlelerce kullanılmaya başlandı.
Resmi olarak Google Earth Türkiye'de yasaklı olmamasına karşın Android Google Play Mağazası'ndan indirilemiyor. Ancak Google Earth APK dosyasını indirerek mobil cihazınızda kullanabilirsiniz.
Millî Savunma Bakanlığı'na bağlı Harita Genel Müdürlüğü (HGM) tarafından hayata geçirilen Atlas isimli harita uygulamasında, deprem bölgesindeki şehirlerin uydu görüntüleri güncellendi. Yeni görüntülerde yıkımın boyutu net bir şekilde belli oluyor.
Uydudan define aramak mümkün değildir. Uydu görüntüsü ile yer altı görüntülemesi yapılamadığı için toprak altında kalan define görülemez.
Yer Altı Radar Dedektörleri (GPR), Yer altı radar dedektörleri (GPR), elektromanyetik dalgalar kullanarak yer altındaki yapıları ve nesneleri tespit eder. Bu teknoloji, inşaat, madencilik ve arkeoloji alanlarında kullanılır. GPR dedektörleri, arazi koşullarına bağlı olarak 1 ila 30 metre derinlikte tespit yapabilir.
Öncelikle şunu belirtmek isteriz uydudan yeraltı görüntüleme sistemi olarak herhangi bir cihaz yoktur. Böyle bir sistem ile bakılması mümkün değildir. Uydudan define yeri bulmak için genellikle arama yapılması istenen alanın Google Earth programı sayesinde cografi olarak keşifleri veya alan noktalamaları yapılabilir.
Amacı global, devamlı, otonom, yüksek çözünürlüklü ve geniş kapsamlı Dünya inceleme kapasitesi yaratmaktır. Zamanlı ve kolayca ulaşılabilir bilgi ile çevre, küresel ısınma, iklim değişikliği, buzul bilimi, deniz biyolojisi, sivil güvenlik vb. sektörlere yardım sağlar.
Starlink Amerikan uydu şirketi SpaceX tarafından uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu takımyıldızıdır.Takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan oluşacak.
Anti-uydu silah sistemleri: "Katil uydular" olarak da bilinen bu uyduların amaçları düşman uydularını yok etmektir. Düşman uyduları vurmak için kinetik mermiler ya da enerji veya partikül silah sistemleri kullanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri