Eğer Türk kahvesi yaparken kahve-su oranı doğru ayarlanmazsa kahve köpüksüz olabilir. Klasik 90 ml fincanlar için 1 tatlı kaşığı ya da 2 çay kaşığı kahve konulmalıdır. Bu miktardan az kahve koymak, piştiğinde kahvenin köpüksüz olmasına neden olur.
Suyun soğuk olması, kahvenin köpürtülmesi için püf noktalardan biridir. Cezvenizi ocağa almadan önce kahve, şeker ve suyunuzu yaklaşık 35 saniye kadar karıştırırsanız daha yumuşak ve lezzetli bir kıvam elde edersiniz.
Kaç fincan yapılacaksa o kadar su koyuyoruz, ardından şekeri ekliyoruz. En son olarak da kahveyi koyuyoruz, kahvenin köpüklü olmasını istiyorsanız kahveyi bol koymalısınız. Malzemeleri koyduktan sonra kahveyi orta ateşte pişiriyoruz, ama kahveyi kesinlikle karıştırmamalısınız. Ne başta ne pişirirken.
Bu durum da daha fazla köpük oluşumuna neden olacaktır. Kahve köpüğü, kahvenin kimyasal yapısını oluşturan asit, şeker, protein, kafein, dağılmış gazın su ile tepkimeye girmesiyle yağ damlacıklarının emilsiyonu anlamına gelmektedir.
Öncelikle kahveyi, şekeri ve suyu makinenin içerisine alarak iyice karıştırın ve şekerin erimesini sağlayın. Homojen bir kıvam aldığında, makinenin tuşuna basabilirsiniz. Bu esnadan sonra kahveyi gerekmediği sürece karıştırmayın. Kenarlardan köpükler çıktığında ilk aşamadaki kahvenin yarısını fincana dökün.
İlgili 28 soru bulundu
Cezvenin içerisine her fincan kahve için bir fincan su koyun ve her fincan kahve için 1 çay kaşığı kahve ve 1 çay kaşığı şeker koyun. İyice karıştırın, cezveyi kısık ateşe yerleştirin. Yerleştirdikten sonra asla karıştırmayın ve yavaşça kaynama derecesine getirin. Yeniden kaynatın ve kalanı fincanlara dağıtın.
Derince bir kabın içine kahveyi, şekeri ve suyu koyup çırpalım, rengi değişip kadifemsi bir köpük olana kadar çırpmaya devam edelim. Bardağımızı ağız kısmında iki parmak boşluk kalacak şekilde buz ve süt ile dolduralım.
Türk kahvesin taze olup olmadığını anlamanın bir yolu da bir tutam kahveyi elinize alıp kahve zerreciklerinin birbirine yapışıp yapışmadığını kontrol etmek. Eğer birbirine yapışmıyor ve dağılıyorsa o kahve taze demektir, aksi takdirde ise elinizde tuttuğunuz kahvenin bayatlamış olduğunu anlayabilirsiniz.
Bol köpüklü Türk kahvesi yapmak için ilk başta cezveye fincan başına 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi konulur. Ardından kaç fincan kahve yapılacaksa o kadar su eklenmelidir. Her fincan için 1 fincan su konulur. Bol köpüklü Türk kahvesi için soğuk su kullanmak daha etkili olacaktır.
Kahveden önce içilen birkaç yudum su ağzın içini temizliyor, diğer tatlardan arınmasını sağlıyor ve böylelikle kahvenin tadı daha saf bir şekilde alınabiliyor. Kahvenin üzerine su içmek ise acı kahvenin tadını hafifletmek ve ağzı telvelerden arındırmak için, tahmin edebileceğiniz üzere.
Türk kahvesi, geleneksel pişirme yöntemine göre soğuk su ile pişirilir. Bunun temel nedeni, kahvenin su ile daha uzun süre temas etmesini sağlamak ve köpük miktarını artırmaktır. Soğuk su ile yapılan kahve, sıcak su ile yapılan kahveden daha çok köpürür.
Sade kahveye hiç şeker atılmazken; az şekerli kahveye yarım, orta şekerli kahveye 1, şekerli kahveye ise 2 küp şeker atılır. 4. Hepsini ayarlayıp cezveye koyduktan sonra ateşe vermeden önce bütün malzemeler iyice karıştırılır.
Kahvenin asidik özelliği, karbonat sayesinde gerçekten etkisiz hale gelebiliyor. Çünkü karbonat, bazik özellikler gösterdiğinden bir alkali sayılıyor. Bu da karbonatın asiditeyi azaltmak, dengelemek için kullanılabileceği anlamına geliyor.
Kahve çok ağır ateşte pişmelidir, közde veya mangalda pişen kahvenin çok lezzetli olmasının sebeplerinden biride ağır ateşte pişmesidir. Kahveyi iyice karıştırıp ocağa aldıktan sonra kabarana kadar fazla karıştırmamak gerekir, köpüğü sönebilir.
Mangalda veya közde pişen kahvenin çok daha güzel olmasının sebebi ağır ağır ve kısık ateşte pişmesidir. Bunun için evde kahve yaparken de kısık ateşte ve yavaş pişirin. Kahve tamamen kabarana kadar cezveyi ocakta tutmayın. Kahve kabarmaya başlayınca köpüğün bir kısmını alıp fincanlara eşit oranda dağıtın.
Közde pişen kahve, ağır ağır ısı aldığı için daha çok köpük çıkarma eğilimine sahiptir. Fakat her kahvede olduğu gibi, kaynamaya başlarsa, bu köpüğü kaybeder. Bu nedenle pişerken köpüğünün bir kaşıkla alınması ve kaynamaya başlamadan ateşten alınması çok önemlidir. İyi bir kahve, her zaman iyi malzemelerden yapılır.
Gelin adayı eğer damadı hiç beğenmediyse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp anasını babasını toplayarak bu işten vazgeçermiş. Tuzlu Türk kahvesi servis etmenin işte böyle subliminal bir özelliği de varmış.
Birçok besinin yanı sıra kahvenin içerisinde de oksalat bulunur. Kahvenin yanında ikram edilen su kahveyle içildiğinde oksalatın atılmasında yardımcı olur. Bu sebepten kahvenin topraklarımıza geldiği ilk günden bu yana kahvenin yanında su ikram edilir.
Türk Kahvesi Neden Su ile İkram Edilir? Kahve yanında su ikramının temeli Osmanlı İmparatorluğu zamanına dayanıyor. bir bardak su ikram edermiş; böylece bir anlamda deney süreci başlarmış. sohbete geldiği anlaşılırmış.
Dünyanın en pahalı ve aynı zamanda en az üretilen kahvesi unvanına sahip Luwak kahvesi, Misk kedisinin dışkısından üretilmektedir. Kökleri Endonezya' ya dayanan bu üretim süreci, Misk kedilerinin kahve çekirdeklerini yutması ile başlıyor.
En iyi su filtre kahve tavsiyelerine gelecek olursak; Tchibo, Oze, Mehmet Efendi, Davidoff, LavAzza, Blendblack, Julius Meinl ve Starbucks, Jacobs yoğun aromaya sahip, yumuşak içimli, French Press'e uygun, hoş kokulu, lezzetli, kaliteli, taze filtre kahve markaları olarak öne çıkıyor.
Türkiye'nin en lezzetli ve en kaliteli Harput Dibek kahvesi yumuşak bir içime sahiptir. Kahvenin içeriğinde bulunması zor ve dünyada çok pahalı olan kakule tohumu bulunmaktadır. Bu sebeplerden en iyi Türk kahvesi markaları arasında yer alıyor.
Bir French Press'iniz varsa evde süt köpürtmenin en basit yoluna sahipsiniz demektir. Biraz kol kasına ihtiyacınız olsa da French Press'e 1/3 oranında süt koyduktan sonra pistonu hızlıca yukarı aşağı hareket ettirirseniz sütün köpürdüğünü göreceksiniz.
Merhabalar en sevdiğimizle içilen bi kahve öncelikle ben bağdat kahvesini kullanıyorum ,cezvemize iki fincan soğuk su koyalım, üzerine iki kaşık Türk kahvesini ekleyip karıştırıp ,çok kısık ateşte pişirelim, kabaran köpüğü ile fincanlarımızı dolduralım, herkese afiyet olsun.
Türk kahvesinin ayrıcalığını belirleyen noktaları özetlersek diyebiliriz ki; Türk kahvesinin (dozunda içildiği takdirde) sağlığı tehdit edecek zararlı yanı yoktur. Teskin edici ve dinlendirici özelliği vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri