Yalancı gut eklemlerde hızlı gelişen şişme ve ağrıyla karakterize bir eklem romatizmasıdır. Guta çok benzediği için yalancı gut olarak adlandırılmaktadır. Yalancı gut atakları günler hatta haftalar sürebilir.
Bu hastalar için en iyi yöntem, doktorun eklem sıvısını boşaltması ve o eklem içine kortikosteroid enjekte etmesidir. Gelecekteki atakları engellemek için düşük dozda kolşisin (genellikle gut için kullanılır) kullanılabilir. Hidroksiklorakin veya düşük doz metotreksatın faydalı olabileceği düşünülüyor.
Yapılacak olan kan testi ile ürik asit seviyesi tespit edilmektedir. Ürik asidin olması gereken en yüksek seviyesi 7 mg/dl'dir. Bunun üstünde olan değerlerde gut hastalığından şüphelenilebilir. Röntgen ve ultrason ile şişliklerinin görülmesinin ardından ise kesin tanı için şiş eklemlerden sıvı almak gerekmektedir.
Böbreklerde ürik asit birikimi nedeniyle oluşan bir gut hastalığı ise idrarda kan, taş gibi belirtilere ek olarak karın ve bel ağrıları yaşanabilir. Ağrılar kronik bir hale gelir ve eklemlerde biriken ürik asit, eklemlerin sürekli şişmesine yol açarak deformasyonlara neden olabilir.
Kronik gut: Hastalık tüm semptomlara ve verdiği rahatsızlığa rağmen tedavi edilmediği takdirde kronik bir hal alır. Gut hastalığının kronikleşmesi eklemlerde kalıcı ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığı oluşmasına neden olur. Bu evre romatoid artrit denilen iltihaplı eklem romatizması ile karışabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Aniden ortaya çıkan ve ataklar halinde seyreden gut hastalığı, sıklıkla ayak başparmağındaki eklemde meydana gelen ağrı, şişlik, kızarıklık ve ısı artışıyla belirti veriyor. Gut hastalığı ile kandaki ürik asit düzeyi arasında kuvvetli bir ilişki bulunuyor.
Normalde ürik asit kanda çözülür ve böbreklerden idrarla atılır. Fakat bazı durumlarda ya vücut fazla miktarda ürik asit üretir ya da böbreklerden ürik asit atılımı azalır.
Ürik asit genetik nedenler, bazı hastalıklar, bazı ilaçlar ve aşırı proteinli beslenmeden ötürü yükselir. Öte yandan alkol, travma, ameliyat, açlık ve stres, ürik asit artışına yol açan diğer nedenlerdir.
Hekimlerin sıklıkla karşılaştığı sorulardan biri de ürik asit nasıl düşer şeklindedir. Ürik asiti dengelemenin en kolay yolu, bol su tüketmektir. Düşük pürin oranına sahip besinler, lifli gıdalar, düşük yağ oranına sahip süt ve yoğurt tüketmek, ürik asit seviyesinin düşmesine yardımcıdır.
Ürik asit, vücutta doğal olarak oluşan ve hücrelerin metabolizması sırasında ortaya çıkan bir atık maddedir. Genellikle böbrekler aracılığıyla vücuttan atılır.
Gut, genellikle ayak başparmağının eklemini etkiler, ancak bu durum herhangi bir eklemde de oluşabilir. Yaygın olarak etkilenen diğer eklemler ayak bilekleri, dizler, dirsekler, el bilekleri ve parmakları içerir. Ağrının başlamasından sonra 4 ila 12 saat içinde şiddeti artabilir.
Gut hastalığı şüphesinde, kemoterapi ve radyoterapi alan hastaların takibinde ve böbrek taşı oluşumlarıyla böbrek yetmezliği riski olan hastalarda ürik asit testiyle kanda biriken ürik asit seviyesi laboratuvar ortamında ölçülür.
Hazırlanışı: Gut hastalığına limon iyi gelir mi diye merak ediyorsanız içinde limon da olan bu kürü deneyebilirsiniz. Gut hastalığından kurtulmanın yollarından biri de ürik asitleri temizleyen kür uygulamaktır.
Atak birkaç günle bir kaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Bazen o eklemde daha azalmakla birkaç hafta daha rahatsızlık kalabilir. Gut, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Etkin bir tedavi ve diyetle gut ataklarının önüne geçmek mümkündür.
Kanda birikmiş unsurları temizlerken, şeker, yağ ve ürik asit fazlalığının da vücuttan atılmasını sağlayan termal sular pek çok hastalıkta olduğu gibi gut hastalığında da en önemli katkıyı sağlayan tedavi yöntemlerindendir.
Allopurinol: En sık kullanılan ürik asit düşürücü ilaçtır. Vücudunuz tarafından üretilen ürik asit miktarını düşürür ve genelde günde bir defa kullanılır. Doktorunuz kanda ürik asit düzeyini ölçtükten sonra genelde bu ilacı düşük dozda başlar ve ihtiyaca göre gerek olursa doz artışı sonraki takiplerde belirlenir.
Maden suyunun; hem idrar miktarını, hem de idrarla ürik asit atılımını artırdığından, idrar yollarında oluşan taş oluşumunun önlenmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir.
-İyi bir C vitamini kaynağı olması bağışıklığı güçlendirmenin yanı sıra romatizma, artrit, gut, hiperkolesterolemi, aterosklerozis ve yüksek ürik asit seviyesi üzerinde olumlu etkiler sağlamaktadır.
Maydanoz suyu veya çayının düzenli olarak tüketilmesinin, artrit semptomlarına bağlı olan ürik asit giderim sürecini hızlandırdığına inanılmaktadır. Maydanozdaki bir flavon olan Apigenin, kanserin ilerlemesini önler ve tümör büyümesini durdurur.
Gut Hastalığı Kimlerde Görülür? Bu hastalık kadınlara nazaran erkeklerde daha sık görülür. Genellikle 40 ila 65 yaş arasında ortaya çıkan gut hastalığı kadınlarda menopoz dönemi tamamlandıktan sonra görülmeye başlanır. 40 yaş altında gut hastalığı görülmesi, sadece dünyada birkaç vaka ile sınırlıdır.
Gut ataklarında antienflamatuvar yani iltihap giderici özellikli ağrı kesici ilaçlar ve kolşisin kullanılmaktadır. Bu ilaçlara yanıt vermeyen ya da aynı anda birçok ekleminde belirgin ağrı, şişlik olan hastalarda kısa süreli kortizon tedavisi uygulanabilir.
Yalancı gut eklemlerde kalsiyum pirofosfat dihidrat (KPP) kristalleri birikmesine ve bağışıklık sisteminin buna karşı bir iltihap oluşturması neticesinde ortaya çıkmaktadır.
Karbonatlı yiyecekler, et türevleri ve tam yağlı yiyecekler de gut hastalığı için kesinlikle önerilmeyen yiyecekler arasındadır. Gut hastaları tam yağlı yoğurt, süt ve karbonatlı yiyecekleri yememelidir.
Ürik asidi az derecede yükseltenler: Az yağlı süt ve türevleri, peynir, yumurta, ekmek, tahıllar, sebze ve meyveler.
Süt ve süt ürünlerinde yarım yağlı ürünler tercih edilir. Tatlılarda sütlü tatlıları verilebilir. Yumurta sadece haşlanmış ya da yağsız yenmeli, yağda kızartılmış yumurtadan uzak durulmalıdır. Yağlı et suları gut hastalığında beslenme programında yer almaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri