Genellikle yalnız kalma korkusuna sahip olan kişiler terapist yardımı almaktadır. Bazı durumlarda ise sakinleştirici ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlar kişinin kendi korkularını yenmeye yönelik çabalarıdır. Yalnız kalma korkusunun üstesinden gelebilmek için kişinin kendini güvende hissetmesi son derece önemlidir.
Otofobi (Yalnız Kalma Korkusu) Tedavisi
Tedavisi genellikle bilişsel davranışçı terapi yöntemleriyle yapılır. Ayrıca kişinin duruma göre maruz bırakma terapisi, psikoterapi ve duyarsızlaştırma terapisi gibi farklı terapi yöntemleri uygulanabilir.
Genel anlamda monofobi belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Monofobi rahatsızlığı bulunan bir insan gece uyurken dahi yalnız başına ve sessiz şekilde oturmaktan kaygı duyar. Bu tip insanlar, yanlarında birisi yokken bilgisayar ya da televizyondan ses çıkaracak içerikler açmak isterler.
Çok kaygısı olan insanlar bu fobiye karşı daha hassaslardır. Bu fobi sıklıkla genç yaşta ortaya çıkmasına rağmen, daha sonradan da gelişebilir. Bireylerde bazen bu korku, sevilen birinin ölümüyle veya önemli bir ilişkinin bitmesi ile oluşur. Monofobi, belirli bir kişi olmadan olma korkusu olarak da tanımlanabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Ablütofobi: Genellikle küçük yaştaki çocuklarda görülen yıkanma korkusudur.
Nozofobi herhangi bir hastalığa yakalanma korkusudur. Bu korkunun nedensiz, yersiz ve aşırı olması nozofobi belirtilerindendir.
Dini uğraşlar, meditasyon, evcil hayvan beslemek, hobilerle uğraşmak yalnızlık hissinin azalmasına yardımcı olur. Yalnızlık hissettiğiniz dönemler pozitif bir duygu içine girmeye ve olumlu hava yaratmaya çalışın, yeni bir şeyler denemek için uygun bir zaman olduğunu düşünün. Yalnızlığınızın içinde yuvarlanıp durmayın.
Duygusal yalnızlık, fiziksel olarak yalnız olmamaya rağmen, içtenlik ve samimiyetin eksikliğinden dolayı kişinin yalnız hissetmesidir. Duygusal yalnızlık genellikle bir gruba değil, arkadaşa veya partnere yöneliktir. Duygusal yalnızlık, terk edilmişlik ve kaygı duygularını beraberinde getirir.
Sosyal fobi, diğer insanlarla etkileşimi içeren toplumsal durumlarda ortaya çıkan kaygı bozukluğudur. Rahatsızlık diğer insanlar tarafından olumsuz değerlendirilme ve küçük düşme korkusundan kaynaklanır. Sosyal anksiyete bozukluğu olarak da adlandırılan bozukluk, toplumda yaygın olarak görülen bir sorundur.
Deniz korkusu olarak bilinen talassofobinin altında yatan en temel nedenlerden biri su ile ilgili yaşanılan kötü deneyim ve travmalardır.
Bunun nedeni, beynimizdeki nöronlar arasında veya nöronlarla başka tür hücreler arasında iletişim sağlan “Nörotransmitter” adlı kimyasallar. Bu kimyasallardan biri de dopamin.
Yapılan çalışmalarda yalnızlığın; düşük benlik saygısı, kaygı, depresyon, içedönüklük, sosyal fobi, çekingen kişilik, şizoid kişilik, madde kullanım bozuklukları, kendini suçlama ve değersizlik duyguları gibi kavramlarla ilişkili olduğu ifade edilmektedir.
Kısaca, günümüzde yalnızlık hissi bir nebze depresyon belirtilerinden olabilir. O da , eğer bünyeniz sosyal aktivitelere uyum sağlayabilecek düzeydeyse birkaç gün, onu tetikleyen ciddi psikolojik sorunlarınız var ise 2 yıla kadar sürebilir.
-Geçici Yalnızlık; belirli ve anlık yalnızlık duygusunu içerir. -Durumsal veya Geçiş Yalnızlığı; sosyal ilişkilerinden doyum sağlayan bir bireyin herhangi bir olumsuz durum yaşadığında ilişkilerinden doyum almamaya başlamasıdır.
kimsenin olmamasıdır. Hele kalabalıklar içinde kendini yalnız hissedenler. Ruhunu tatmin edecek bir başka ruh bulamayanlar.
Panik Atak: Ani ve yoğun korku, beraberinde panik atakları meydana getirebilir. Bu esnada göğsünüzde ağrı hissedebilir, vücudunuzda ter boşalması yaşayabilir, kalp atışlarınızda hızlanma gözlemleyebilirsiniz. Bazen süreç boğulduğunuzu ya da kalp krizi geçirdiğinizi düşünmenize sebep olacak kadar ağır seyredebilir.
Son dönemlerde fiziki olarak herhangi bir rahatsızlığı bulunmadığı halde yaşadığı bazı belirtileri kendince yorumlayarak ciddi bir hastalığı olduğunu düşünen ve yoğun bir kaygı problemi yaşayan kişilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu durum hipokondriyazis ya da hastalık kaygısı bozukluğu olarak adlandırılıyor.
Amaksofobi kişinin araç kullanmasını engelleyen, hayat kalitesini düşüren, korku ve panik atak semptomları gösterebilen bir kaygı ve korku türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri