XML, (Extensible Markup Language) insanlar ve bilgi işlem sistemleri tarafından kolay okunabilen doküman oluşturmayı sağlayan bir sistemdir. İnternet üzerinden sistemler ve platformlar arasındaki veri alışverişinin belli bir standartta olmasını sağlar.
Kesmiş olduğunuz faturayı Faturaport Mobil uygulamadan veya Faturaport Web Portal'dan indirmek için ilgili faturanın üzerine tıkladığınızda açılan pencerede "XML İndir" bağlantısını kullanarak çok kolay bir şekilde faturaların XML halini indirebilirsiniz.
http://www.efatura.gov.tr/anasayfa.htmladresinden E-Fatura Görüntüleme programı indirilir. Bilgisayara inen “EFaturaGoruntuleyici.jnlp” dosyasına tıklanarak E-Fatura görüntüleme programı açılır. “Aç” düğmesine tıklanarak bilgisayarda bulunan e-fatura XML'i açılır. (dosya uzantısı “.zip” değil, “.xml” olmalıdır.)
e-Fatura XML nedir? XML'in Türkçe açılımı, "Genişletilebilir İşaretleme Dili" olarak geçmektedir. XML e-fatura, kesilen e-faturaların GİB sisteminde ne durumda olduğunu sorgulamamıza yardımcı olur; faturanın sistemden geçip geçmediğini öğrenmemize yarar.
Sistemde kayıtlı olan e-faturaları (mühürlenecek, zarflanacak) XML yada ZIP Olarak Kayıt etmek için; 1- İlgili faturayı çift tıklayarak açınız. 2- Açılan e-Fatura ekranında "Yerel Kaydet" butonu yanında bulunan "ok" simgesine tıklayınız. Açılan seçeneklerden size uygun olanı seçiniz.
İlgili 32 soru bulundu
e-Arşiv Kılavuzunda "6.e-Arşiv Fatura Standardı" bölümünde "e-Arşiv kapsamında elektronik olarak gönderilecek fatura işlenebilir veri olarak XML veri taşımalıdır" ve "Fatura formatı olarak UBL-TR fatura formatı kullanılıyorsa, ek XML veri taşınmasına gerek yoktur." ifadeleri bulunuyor.
XML dosyaları, metin dosyalarını okuyabilen herhangi bir uygulama ile açılabilir. Oxygen XML Editor, XML Notepad, Adobe FrameMaker, MadCap Flare, Quark Author, Liquid XML Studio gibi XML düzenleme programları, XML dosyalarını düzenlemeyi kolaylaştırır.
1.KRS üzerinden e-Arşiv Faturanın indirilmesi
KRS üst menü Fatura Modülü > Faturaları Listele veya KRS ana ekran üzerinde bulunan Faturalar butonu yardımı Fatura Listemize ulaşırız. Listemiz üzerinden xml formatını indireceğimiz e-Arşiv Fatura veya faturaları seçerek İndir butonuna basarak XML'yi seçeriz.
Diğer formlar/E fatura alanından mail denilir, oluşan zip dosyası içinde xml formatı gönderilebilmektedir.
XML (Extensible Markup Language ya da Türkçesiyle Genişletilebilir İşaretleme Dili), hem insanlar hem bilgi işlem sistemleri tarafından kolayca okunabilecek dokümanlar oluşturmaya yarayan bir işaretleme dilidir.
XML, (Extensible Markup Language) insanlar ve bilgi işlem sistemleri tarafından kolay okunabilen doküman oluşturmayı sağlayan bir sistemdir. İnternet üzerinden sistemler ve platformlar arasındaki veri alışverişinin belli bir standartta olmasını sağlar.
1- E-Fatura kök dizini içersinde bulunan GİB Gönderilen Faturalar açılır. 2- Açılan Listeleme ekranı üzerinde sağ tarafta bulunan "Disket" butonu ile faturalar kaydedilebilir. GİB Gönderilen Faturalar listeleme ekranı üzerinden birden fazla faturanın PDF formatında bilgisayarınıza kaydedilmesi sağlanır.
XML ile ürün yüklemek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz. XML linkini açın ve bu linki (mouse'un sağ tuşu ile) masaüstüne kaydedin. Yeni bir Excel dosyası açın ve kaydetmiş olduğunuz dosyayı Excel'in içine bırakın. (XML'i Excel'e sürükleyip atabilirsiniz.)
e-Fatura Görüntüleyici programını http://www.efatura.gov.tr/anasayfa.html adresinden indirebilirsiniz. Programın kullanılabilmesi için bilgisayarınızda Java 1.8 101 ve üzeri sürümü olması gerekir.
e-Fatura başvuru sorgulama işlemi, "ebelge.gib.gov.tr" adresi üzerinden gerçekleştirilebilir. Bu web sitesine vergi kimlik numaranız veya TC kimlik numaranız (TCKN) ile giriş yaparak e-fatura sorgulama yapabilirsiniz.
XML dosyasını tarayıcıya ekleyin (“Dosya ekle” tuşunu kullanın, dosyayı sürükleyip bırakın, yada dosyayı Google Drive yada Dropbox'tan yükleyin), internet sitesinin dosyaları çevirmesine izin verin ve sonrasında sunulan bağlantıdan PDF'i indirin yada Google Drive yada Dropbox hesaplarına yükleyin.
Öncelikle XML entegrasyonu servisi veya e-ticaret paketlerinin içinde XML hizmeti veren bir firma ile anlaşmanız gerekmektedir. Daha sonra XML entegrasyonu, tedarikçinizin sağladığı XML dosyasını temin etmelisiniz. Temin ettiğiniz XML dosyasını mağazanıza içeri aktararak yapabilirsiniz.
Mükellefler, e-Arşiv Uygulaması kapsamında elektronik belge biçiminde oluşturdukları faturayı bu Tebliğin 7.1 ve 7.2 bölümünde belirtilen istisna haricinde alıcısına kâğıt ortamında teslim ederler. e-Arşiv Uygulaması kapsamında düzenlenen faturanın kâğıt ortamında teslim edilmesi esastır.
Öncelikle E-Arşiv uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin E-Fatura uygulamasına kayıtlı olması gerekir. E-Fatura sistemine dahil olmak şartıyla, isteyen her işletme E-Arşiv uygulamasına geçebilir. E-Fatura kesmek için hem alıcının hem de göndericinin E-Fatura kullanıcısı olması gerekir.
Düzenlediğiniz e-arşiv faturanın takibini yaparak elektronik ortama aktarılan belgenizi görüntülemek istediğinizde bunu e-Arşiv Fatura Görüntüleme Programı sayesinde gerçekleştirebilirsiniz.
XML öncelikle verilerin depolanması ve taşınması için kullanılır. Geliştiriciler XML'i web siteleri oluşturmak için de kullanır, ancak HTML'den farklı olarak bu dil verileri ziyaretçilerinize göstermez. Sorunsuz çalışan web uygulamaları oluşturmak için genellikle Java ve SQL gibi diğer dillerle birlikte kullanılır.
Genişletilebilir İşaretleme Dili (XML), verileri paylaşılabilir bir şekilde tanımlamanıza ve saklamanıza olanak tanır. XML, web siteleri, veri tabanları ve üçüncü taraf uygulamaları gibi bilgisayar sistemleri arasında bilgi alışverişini destekler.
XML Görüntüleyici. Bu yazılımı kullanarak XML dosyalarınızı anında ücretsiz olarak açın ve düzenleyin. XML dosyalarınızı açıp düzenleyebilir ve bu değişiklikleri doğrudan masaüstünüze kaydedebilirsiniz. Ayrıca, düzenlenen XML dosyasını Google Drive'ınıza kaydetmenize de izin veriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri