Balık tüketiminden önce ya da hemen sonra süt tüketimi tavsiye edilmez. Aksi durumda kişide mide bulantısı ya da ishal gibi sorunlar ortaya çıkar. Tabi balık yedikten sonra süt içildiğinde kesinlikle bu sorunlar ortaya çıkacak demek değildir. Balıktan sonra süt tüketmek herhangi bir zehirlenmeye neden olmaz.
Ancak, herhangi bir alerji veya rahatsızlığınız yoksa evet, balık yedikten 1 veya 2 saat sonra süt içebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken, balığın taze olması gerektiğidir.
Birçok restoranda balıkla birlikte süt ve süt ürünleri (özellikle de yoğurt) aynı menü ürünü içinde, bir arada sunulmaktadır. Balık halihazırda bozuk olmadığı sürece, halihazırda küflenmemiş bir yoğurtla sorunsuz bir şekilde tüketilebilir.
Balık yedikten sonra kimi zaman süt ürünlerini tüketme konusunda endişelerimiz olsa da bilmemiz gereken nokta şudur ki; bayat balığın histamin yoğunluğu fazladır ve bunun hemen ardından da süt ürünlerini kullanırsak zehirlenme gözlenebilir çünkü süt ürünleri de bu histamin yoğunluğuna sahiptir.
Eğer balık ve yoğurdu birlikte tüketmek istemiyor ve her ihtimale karşı önlem almak istiyorsanız, balık yedikten en az 8 saat sonra süt ürünleri tüketmeye başlayabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Kendinizi tanıyorsanız ve balıktan sonra sütün midenizi bozduğunuzu düşünüyorsanız balık tüketiminden sonra belli bir süre bekleyebilirsiniz. Bu süre takribi 4-5 saat olabilir. Bu süreden sonra süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi midenizi bozmayacaktır.
Balık zehirlenmesi genel olarak balık tükettikten sonra 2-3 saat içinde kendini belli eder. Daha sonra bu zehirlenme 3 güne kadar sürebilir. Destek alınmadığı takdirde semptomları 2 haftaya kadar kendisini belli eder. Tedavi edilen kişi aynı günde normal yaşamına devam eder.
Balık süt zehirlenmesi yemekten sonra da gözlemlenebildiği gibi birkaç saat sonrasında da kişiyi rahatsız edebilir. Eğer bayat balıktan dolayı zehirlenme yaşanıyorsa, 2 saat sonrasında belirtiler kendini gösterebilir.
Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Bayat balık suda havada kalır. Taze balığın ağız kısmı genelde kapalıdır. Bayat balığın ağız bölümü açılmaya başlar. Taze balıkta, doku kılçıklarından daha zor ayrılır.
Kan şekeri düşer ve uyku haline gireriz. Tam da bu sebepten dolayı balığın üzerine tatlı yeme ihtiyacı hissederiz. Balığın bayat olma ihtimaline karşı sütlü tatlılar tercih edilmez. Şerbetli tatlılar ise şeker oranı çok fazla olduğundan dolayı mideye rahatsızlık verme ihtimali çok yüksek olduğu için tercih edilmez.
Balık tüketiminin ardından mide ve sindirim sistemlerimizde tahribatlar meydana gelir. Sindirim sistemimiz ve midemiz alt üst olur. Bu sebepten ötürü mide bulantısı, şişkinlik ve halsizlik meydan gelerek kan şekerimiz düşer. Kan şekerimizi yükseltmek içinde hemen ardından helva yeriz.
Bazı bitkilerin özleri ve çayları bebek için ya da sizin için olumsuz etkilere neden olabilir. Et, balık, yumurta gibi proteince zengin besinleri tercih edin. Özellikle beyaz et tüketimi, anne sütünün artması için oldukça etkili bir seçenek sunar.
Balık tüketiminden önce ya da hemen sonra süt tüketimi önerilmez. Tüketildiğinde kişide mide bulantısı ya da ishal gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu sorunlar, herkeste ortaya çıkacak demek değil ancak dikkat etmekte fayda bulunuyor. Balık yedikten 4-5 saat sonra süt içilmesinde bir sakınca kalmaz.
Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Yapılan araştırmalara göre balık ile süt tüketimi arasında olumsuz sayılabilecek nedenler bulunmamaktadır. Günlük olarak satılan veya taze tutulmuş balıkların, süt ürünleri eşliğinde yenilebileceğine vurgu yapılmıştır.
Birkaç gün devam eden hafif karın ağrısı, ishal, kusma ve bazen ateş gibi baş edilmesi çok kolay belirtilerle hafif olarak devam edip çoğu zaman da kendiliğinden geçer.
Balık yedikten sonra süt ve süt ürünü içeren tatlıların yenmemesi tavsiyeler arasındadır. Lakin yine taze ve bayat balığın farkına dikkat çekiyor uzmanlar.
Besin zehirlenmesi genellikle şüpheli gıda alımı takiben 1-24 saat içinde başlar ve 2-3 günde düzelir.
Yemekten zehirlenme durumlarında en yaygın görülen belirtiler arasında kusma, ishal ve bulantı vardır. Zehirlenmenin sebebine bağlı olarak ateş, üşüme, kas ağrısı ve halsizlik oluşabilir.
Dr. Mecdi Ergüney, "Bu tür bir vaka ile karşılaşmamak için, çiğ balık yememek gerekiyor. Az pişmiş balık bile zararlı olabiliyor. O nedenle balık tüketmeden önce çok iyi bir şekilde pişmiş olmasına dikkat edilmeli.
Gıda zehirlenmesi tanısı bireyin beslenme geçmişine bakılarak konulur. Doktor, bireye kadar süredir hasta olduğu, gözlemlediği belirtiler ve yediği yiyecekler hakkında çeşitli sorular sorar. Ardından dehidrasyon belirtileri varsa bunları saptamak üzere fiziksel bir muayene gerçekleştirir.
Gıda zehirlenmesi genellikle 1-3 gün sürer ancak bakterinin türüne, enfeksiyonun şiddetine ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak bir haftaya kadar devam edebilir.
Dolayısı ile balıktan sonra en az sekiz saat kadar beklemek gerekir. Dondurma için durum değişkenlik göstermektedir. Yani dondurmanın içeriğine göre farklılık oluşmaktadır. Şeker ve meyve suyundan hazırlanan dondurma balıktan sonra yenilebilir.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin. Tercih edeceğiniz taze limon sıkılmış maden suyu sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra sağladığı antioksidan ve minerallerle daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri