Tek başına namaz kılarken öğle ve ikindi namazları ile gündüz kılınan sünnet namazlarda gizli okumak yani kendisi işitebilecek derecede diliyle telaffuz etmek, namazın vaciplerindendir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/81).
📌 Tek başına namaz kılan kimse kıraati sesli yapabilir.
Gündüz kılınan nafile namazlarda da gizli okumak aynı şekilde vaciptir. Cemaatle kılınan sabah, cuma, bayram, teravih ve vitir namazlarının bütün rekâtlarında, akşam ve yatsı namazlarının ilk iki rekâtında kıraatı cehrî yapmak, yani sesli okumak vaciptir.
Sessiz kıraatinin derecesi de mûtemed görüşe göre dilini hareket ettirmesidir. Şafiilere göre, sesli kıraatin en az sınırı, kişinin yanındakinin bir tek kişi de olsa sesini duymasıdır. Bu, erkek ve kadına göre değişmez. Yalnız kadın, yabancı birinin yakınında olması hâlinde sesli kıraatte bulunamaz.
Kişinin kendi duyabileceği bir sesle, fısıldar gibi, harfleri yerlerinden çıkartarak ve eğer yanında başkaları varsa onları namazda rahatsız etmeyecek bir şekilde okuması gerekir. Kıraatte dilin oynaması şarttır. Öğle ve ikindi namazları tek başına da kılınsa, cemaatle de kılınsa kıraatin gizli yapılması vaciptir.
İlgili 36 soru bulundu
Namazda okunması farz olan kıraati, dudakları kıpırdatmadan, sadece zihinden geçirmekle namaz sahih olur mu? Konuşma yetisine sahip kişinin namazda Fâtiha ve diğer sûreleri, dili ve dudağı kıpırdatmaksızın ve ses çıkartmaksızın zihinden geçirmesi okuma (kıraat) sayılmaz.
İmam Şâfii'ye göre ise, hatâ ederek veya unutarak konuşmak namazı bozmaz. Namazda kendisi işitecek kadar gülmek namazı bozar. Ancak tebessüm namazı bozmaz.
Değerli kardeşimiz, Namazda sessiz okunması gereken yerde sesli okumak namazı bozmaz; ancak sehiv secdesi gerekir. Yalnız başına namaz kılan kimse sabah, akşam ve yatsı namazlarını dilerse aşikare bir okuyuşla ve dilerse gizli bir okuyuşla kılar. Geceleyin kılacağı nafile namazlarda da hüküm böyledir.
Allah Resûlü, meleklerin namaz kılanların lehinde şahitlik yapacaklarını ifade ediyor.
Namaz kılmasını hiç bilmeyen, hiç namaz kılmamış, hiç dua ve sure bilmeyen birisi isterse elbette namaz kılabilir. Dinimiz böyle insanları da kucaklamaya hazırdır. Ahiret ve ebedi hayat söz konusu olunca, kaybedilecek tek fert yoktur. Namaz kılmaya bilgisizlik engel değildir.
Klasik kaynaklarımıza göre Mekke devrinde gündüz namazları “müşriklerin korkusundan” sessiz kılınıyordu. Gece namazları ise bu korkudan biraz uzak olduğu için sesli kılınıyordu. Konuyu şöyle değerlendirmek de mümkündür: Namaz kılmak, imandan sonra gelen en büyük bir kulluk vazifesidir.
Kur'an ve sünnete göre öğlen ve ikindi namazları sessiz; sabah, akşam ve yatsı namazları ise sesli okunmalarına dair deliller nelerdir?
Evet, ayet ve dua bilmeseniz de namaz kılmanız gerekir.
Tek başına namaz kılarken öğle ve ikindi namazları ile gündüz kılınan sünnet namazlarda gizli okumak yani kendisi işitebilecek derecede diliyle telaffuz etmek, namazın vaciplerindendir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/81).
Bunun üzerine Duha namazı sessiz okunur çünkü gündüz namazlarındandır. Fakat akşam namazı sünneti, vitrin üçüncü rekatı, gece namazı ve sabah namazı sünneti isteğe bağlı sesli veya sessiz kılınabilir. Bununla birlikte sesli kılmak daha faziletlidir.
Mesbûk, imamla birlikte kılamadığı rek'atları kılarken, tek başına namaz kılan kimse gibidir.
ona göre kaynak ne falan demeyin , eğer ki bir Alimin sohpetinde bulunmuş ve ondan birşey öğrenmiş iseniz biliyorsunuz ki ona kaynağını sormazsınız bu adapsızlıktır . . . Şimdi sabah namazına kaldıran meleğin adı KEYTEREZEC ' tir.
Karanlıkta namaz kılmanın dini açıdan hiçbir sakıncası bulunmamaktadır. Sadece can güvenliği olmayabileceği ve sağlık tehdidi oluşturabilecek durumlara düşülebileceği endişesi bulunmaktadır. Karanlıkta namaz kılmanın günah olmadığı fakat kasıtlı olarak gözü kapatmanın doğru olmadığı bildirilmektedir.
Cinler Cemaat Olurlar. Bu Kişinin Evini Gökteki Melekler.
Namazda tekbir ve tesbihleri sesli okumak, namazı bozmaz.
Yalnız başına namaz kılan kimse, sabah, akşam ve yatsı namazlarını dilerse aşikare bir okuyuşla ve dilerse gizli bir okuyuşla kılar. Geceleyin kılacağı nafile namazlarda da hüküm böyledir. Sesli yapılacak kısımlar Fatiha ile zammı sure ve intikal tekbirleridir.
Vakti henüz girmeden kılınan bir namaz geçerli değildir, vakti içinde yeniden kılınmalıdır. Ancak vakit girdiği halde, henüz ezan okunmadan kılınan namazlar geçerlidir. Bu nedenle eğer vakti girmeden namaz kılınmışsa, yeniden kılınması gerekir.
Selâm vermese veya kendi isteği ile namaza aykırı bir davranışta bulunmasa bile bu kişinin namazı geçerli olmakla beraber vacip terk edilmiş olur.
Soru: Namazda gözleri kapatmanın bir sakıncası var mı? el Cevab: Mekruhtur. Kâbe'de beytullaha bakılması da caizdir.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Getirilen istiğfarla namazdaki eksiklikler için Allah'tan bağışlanma dilenmiş olur. Bu itibarla, kılınan namazın akabinde imam ve cemaatin münferiden “estağfirullah” demesi sünnete uygun bir davranıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri