04 Şubat 2021 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 6 İlçe, 14 belediye, bu belediyelerde 51 mahalle ve ayrıca 43 köy vardır.
Nüfus. 06 Şubat 2024 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 6 ilçe, 14 belediye, bu belediyelerde 51 mahalle ve ayrıca 43 köy vardır.
Çınarcık
Yalova'nın en turistik ve en çok ziyaret edilen ilçesi olan Çınarcık, yerli ve yabancı turistlerin sıcak yaz aylarında Marmara Denizi'nin tadını çıkarmak için mutlaka uğradığı yerler arasında.
Atatürk'ün, "Kurtuluşa öncü" ve "Benim Kentim" olarak bahsettiği Yalova, adeta yazlık başkent haline gelmiş ve yine Atatürk'ün isteği üzerine 1930 yılında İstanbul'un ilçeleri arasına katılmış, 1995 yılında ise İstanbul ili'nden ayrılarak il yapılmıştır.
İlçeler; Yalova Merkez, Altınova, Armutlu, Çınarcık, Çiftlikköy ve Termal'dir. Yalova'nın 6 ilçe belediyesi ile birlikte toplam 15 belediyesi bulunmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Yalova'ya özgü yemekler arasında yumurta dolması, Yalova sütlüsü, Yalova köftesi, böğür, tavuklu mantı, milföylü Yalova kebabı, yaprak pidesi, Termal çorbası, Termal tatlısı, Termal sarma, ıspanaklı Yalova böreği, ekşili köfteli bamya yemeği, kaçamak, cennet küngü gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Önceleri Bursa'ya bağlı Gemlik İlçesi'nin bir bucağı durumunda olan Armutlu, Yalova'nın İl olması ile İlçe olmuştur.
Yalova, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi'nin güneydoğu kesiminde yer almaktadır. İlin kuzeyinde ve batısında Marmara Denizi, doğusunda Kocaeli, güneyinde Bursa (Orhangazi-Gemlik) ve Gemlik körfezi yer almaktadır.
Atatürk ise ilk kez 9 Ağustos 1934 tarihinde Armutlu Kaplıcaları'na gitmek maksadıyla Armutlu'ya gelmiştir. Armutlu, 6 Haziran 1995 tarihinde 550 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile İlçe statüsü kazanarak, Yalova ili'ne bağlanmıştır.
En meşhur Yalova yemekleri arasında ıspanaklı Yalova böreği, Termal çorbası, Termal tatlısı, milföylü Yalova kebabı, kaçamak, cennet künkü, Yalova köftesi, böğür, yumurta dolması, yaprak pidesi ve tavuklu mantı yer almaktadır.
Yalova, eşsiz güzellikleri ile sakinlerine huzur veren bir şehirdir. Yalova gibi yeşil ve mavinin hakim olduğu, sıcak, güvenli, huzurlu, hayatı kolaylaştıran ve güzel bir şehirde yaşamak isteyenler için şehrin çeşitli bölgelerindeki evler makul fiyatlara sahiptir.
Ülkedeki en fazla nüfusu barındıran il İstanbul, en az nüfusu barındıran il Bayburt'tur. Ayrıca en büyük yüzölçümüne sahip il Konya, en küçük yüzölçümüne sahip il Yalova'dır.
İstanbul 39 ilçesi ile Türkiye'nin en fazla ilçeye sahip ilidir. 31 ilçe ile Konya en çok ilçeye sahip 2. ildir. İzmir 30 ilçe ile 3. sıradadır.
Yalova; 6 Haziran 1995 tarihinde Bursa ili Gemlik ilçesine bağlı Armutlu beldesi ile Kocaeli ili Karamürsel ilçesine bağlı Altınova, Subaşı ve Kaytazdere beldelerini sınırları içine alınarak il olmuştur.
Yalova nüfusunun az olmasının birçok sebebi vardır. Bu sebepler arasında coğrafi konumu, küçüklüğü ve ekonomik yapısı sebep gösterilebilir. Yalova İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlerin arasında yer almaktadır. Bu durum Yalova'nın göç almasını zorlaştırmaktadır.
Pekçok ana tanıklık etmiş Yalova ilinin insanları Yalova'yı terk edip başka şehirlerde yaşamak istemezler fakat Yalova'da Yalovalılar kadar kalabalık bir nüfus vardır ki onlar; Erzurumlulardır. Erzurum ile Yalova Türkiye'nin iki ayrı uç noktasıdır.
Yalova - Bursa arası yaklaşık olarak 58 km'dir. Kamil Koç ile Yalova - Bursa seyahatiniz tahmini olarak en az 35 dakika saat sürer.
Yalova, Türkiye'nin kuzey kısmında yer alır. Ayrıca Marmara'nın da güneyinde yer alan şehirlerimizdendir. Yalova şehrimizin kuzey ve batı bölümlerinde ise Marmara denizi yer alırken, hemen Doğu bölümünde ise Kocaeli bulunur. Yalova'nın güneyinde Bursa ve Gemlik körfezi bulunur.
Bitki örtüsü
İlin bitki örtüsünü makiler ve ormanlar oluşturmaktadır. Yalova'nın güneyindeki dik yamaçlar tümüyle gür bir orman örtüsüyle kaplıdır. Geniş yapraklı ağaçların hakim olduğu bu kısımda, iğne yapraklı ağaçlar oldukça azdır. Bu ormanlar il yüzölçümünün % 55'ini kaplamaktadır.
Kimi dönemlerde de karasal iklim özelliklerini yansıtmaktadır, ilde yazlar kurak ve sıcak, kışlar ılık ve bol yağışlıdır. 30 yıllık rasat bilgilerine göre, Yalova'da yıllık ortalama sıcaklık değeri 14,6 °C'dir.
Sağlık meyvesi olarak da adlandırılan "Aronya" meyve kalitesi ve içerdiği antioksidan özellikleri bakımından farklı bir özellik kazanması bakımından yoğun olarak üretildiği Yalova ile özdeşleşerek "Yalova Aronyası" adı ile Türk Patent ve Marka Kurumu'nca coğrafi işaretle tescillendi.
Yalova deyince akla ilk kaplıcaları gelir. Bu, boşuna değildir. Yalova'daki kaplıcaların suları o kadar şifalıdır ki, burada kısa süre içinde baştan aşağı yenilenmek mümkün. Şehir merkezine yalnızca 12 km mesafede bulunan kaplıcalara, baştan sona kadar size eşlik edecek olan çınar ağaçlarının gölgesinde gideceksiniz.
Şehrin en sevilen lezzetlerinden biri olan milföylü Yalova kebabı, yöre halkı tarafından evlerde de sık sık hazırlanan yemeklerden biridir. Kebap ve et yemekleri hazırlayan restoranlarda bulabileceğiniz milföylü Yalova kebabı genellikle akşam yemeklerinde tercih ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri