Yalova, yüzölçümü itibarıyla Türkiye'nin en küçük ilidir ve 105 km ile denize en uzun kıyısı olan turistik illerinden de birisidir.
Yalova gezinizde mutlaka gezip görmeniz gereken başlıca yerler; Erikli Yaylası, Sudüşen Şelalesi, Yürüyen Köşk, Atatürk Köşkü, Armutlu Kaplıcaları, Karaca Arboretumu, Termal Kaplıcaları, Deprem Anıtı, Yalova Açık Hava Müzesi, Tigem Atatürk ve Çocuk Müzesi, Dipsiz Göl, Delmece Yaylası, Kara Kilise, Kent Ormanı ve Karlık ...
Yalova hem yaz hem de kış aylarında aktivitelerle dolu bir şehirdir. Yazın denizin ve doğanın tadını çıkaran Yalova sakinleri, kışın da termal ve doğal kaynak suları ile zaman geçirmektedir. Yaz aylarında deniz ve eğlence merkezlerinin bulunduğu Çınarcık'a şehir merkezinden sürekli ulaşım bulunmaktadır.
Çınarcık
Yalova'nın en turistik ve en çok ziyaret edilen ilçesi olan Çınarcık, yerli ve yabancı turistlerin sıcak yaz aylarında Marmara Denizi'nin tadını çıkarmak için mutlaka uğradığı yerler arasında.
İlgili 45 soru bulundu
Atatürk'ün, "Kurtuluşa öncü" ve "Benim Kentim" olarak bahsettiği Yalova, adeta yazlık başkent haline gelmiş ve yine Atatürk'ün isteği üzerine 1930 yılında İstanbul'un ilçeleri arasına katılmış, 1995 yılında ise İstanbul ili'nden ayrılarak il yapılmıştır.
Yalova'ya özgü yemekler arasında yumurta dolması, Yalova sütlüsü, Yalova köftesi, böğür, tavuklu mantı, milföylü Yalova kebabı, yaprak pidesi, Termal çorbası, Termal tatlısı, Termal sarma, ıspanaklı Yalova böreği, ekşili köfteli bamya yemeği, kaçamak, cennet küngü gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Yalova küçük bir yer olduğu için bir imkana ulaşmak daha kısa sürüyor. Bir yerden başka bir yere gitmek çok kolay. Tam bir öğrenci şehri. Kocaeli İstanbul ve Bursa gibi büyükşehirlerin arasında olan Yalova o şehirlere gitmemize de çok kolaylık sağlıyor.
TÜİK'in açıkladığı verilere göre Türkiye'nin en pahalı şehirleri sıralamasında Yalova, 8. sırada yer aldı. Artan konut ve kira fiyatları, Yalova'nın pahalılık oranını yükseltti.
En meşhur Yalova yemekleri arasında ıspanaklı Yalova böreği, Termal çorbası, Termal tatlısı, milföylü Yalova kebabı, kaçamak, cennet künkü, Yalova köftesi, böğür, yumurta dolması, yaprak pidesi ve tavuklu mantı yer almaktadır.
Yalova, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi'nin güneydoğu kesiminde yer almaktadır. İlin kuzeyinde ve batısında Marmara Denizi, doğusunda Kocaeli, güneyinde Bursa (Orhangazi-Gemlik) ve Gemlik körfezi yer almaktadır.
Yalova, Marmara Denizi'ne kıyısı olan turistik bir şehirdir. Sahil kesimi girintili çıkıntılı olmadığından dolayı doğal bir plaj görevini üstlenmektedir. Plajlar, daha çok Çınarcık ve Armutlu ilçelerinde toplanmıştır. Yaz mevsiminde deniz suyu çoğunlukla 19-22 derece arasında değişmektedir.
Kuzeyinde ve batısında Marmara Denizi, doğusunda Kocaeli, güneyinde Bursa ile Gemlik Körfezi yer almaktadır. İlin denizden yüksekliği 2 metre, ve yüzölçümü 847 km2'dir. Yalova ilinin kıyıları girintili ve çıkıntılı bir özellik göstermez. Sahil şeridi dar olmakla birlikte, doğal plaj özellikleri göstermektedir.
Yalova Adının Kaynağı:
tarihçileri ise bu yöre için Yalakova adını kullanmışlardır. Bölgeye Yalakabad da denmiştir.
Kimi dönemlerde de karasal iklim özelliklerini yansıtmaktadır, ilde yazlar kurak ve sıcak, kışlar ılık ve bol yağışlıdır. 30 yıllık rasat bilgilerine göre, Yalova'da yıllık ortalama sıcaklık değeri 14,6 °C'dir.
Marmara Bölgesi'nin en güzel illerinden biri olan Yalova, hem doğal güzellikleri hem tarihi güzellikleri hem de plaj ve koyları ile ön plana çıkmaktadır. Marmara Denizi'ne kıyısı olan Yalova, en güzel plajları bünyesinde bulundurması ile her yıl hem yerli hem de yabancı çok sayıda turist ağırlamaktadır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava kalitesi ölçüm raporunu yayınladı. Bu rapora göre Yalova Türkiye genelinde havası en temiz birkaç il arasında yer aldı.
Yalova ilinin nüfusu 276.050'dir. Bu nüfusun %89,9'u şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüzölçümü 799 km2'dir.
Yalova, yüzölçümü itibarıyla Türkiye'nin en küçük ilidir ve 105 km ile denize en uzun kıyısı olan turistik illerinden de birisidir.
Tarihi ve turistik dokusu ile Bursa, Kocaeli ve İstanbul gibi metropollere yakınlığı ile, zengin kültür ve sosyal yaşamı ile Yalova'da Üniversite okumak bir ayrıcalıktır.
Yalova University | Erasmus Office. Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği ile lisans, yüksek lisans ya da doktora öğreniminizin bir ya da iki dönemini anlaşmalı olduğumuz bir üniversitede sürdürebilirsiniz.... Erasmus+ Staj Hareketliliği ile Stajınızı Yurt Dışındaki Bir İşletmede Yapabilirsiniz.
Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 22.05.2008 tarih ve 5765 sayılı Üniversitemizin kuruluş kanunuyla birlikte kurulmuştur. 2010-2011 Eğitim ve Öğretim Yılında 77 öğrencisiyle eğitim faaliyetine başlamıştır.
Yalova deyince akla ilk kaplıcaları gelir. Bu, boşuna değildir. Yalova'daki kaplıcaların suları o kadar şifalıdır ki, burada kısa süre içinde baştan aşağı yenilenmek mümkün. Şehir merkezine yalnızca 12 km mesafede bulunan kaplıcalara, baştan sona kadar size eşlik edecek olan çınar ağaçlarının gölgesinde gideceksiniz.
Sağlık meyvesi olarak da adlandırılan "Aronya" meyve kalitesi ve içerdiği antioksidan özellikleri bakımından farklı bir özellik kazanması bakımından yoğun olarak üretildiği Yalova ile özdeşleşerek "Yalova Aronyası" adı ile Türk Patent ve Marka Kurumu'nca coğrafi işaretle tescillendi.
04 Şubat 2021 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 6 İlçe, 14 belediye, bu belediyelerde 51 mahalle ve ayrıca 43 köy vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri