Loncalar halinde teşkilâtlanan esnafın belirli sayıda olması gerektiğinden sayısı yetersiz kalanlar benzeri bir iş yapanların yamağı sayılır, bunlara “yamak esnaf” denirdi. Sayıları yetersiz yularcı, kamçıcı ve palancılar saraçlar loncasının, terlikçiler ve eskiciler kavaf loncasının yamağı sayılmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu, hudut kalelerindeki garnizonlara yeniçeri kuvvetleri atama pratiğine sahipti. Yeniçerilerle ilişkisi olan yerel ustalara, yeniçerilere yardım ettikleri için yamak denilmiştir.
Lonca, aynı bölgede yaşayan esnaf ve zanaatkârların örgütlenerek kurduğu meslek organizasyonuna verilen isimdir. Loncalar bir meslek örgütlenmesi olarak özellikle Orta Çağ'da üretim ve iş gücünün düzenlenmesinde önemli görevler üstlenmiştir.
- Lonca Ustası: Loncayı temsil eden lonca ustası aynı zamanda loncanın başkanıdır.
Lonca teşkilatında çok sayıda görevlinin ismi geçmektedir. Şeyh, kethüda, nakib, çavuş, duacı, yiğitbaşı, ehl-i hibre, ihtiyar heyeti bunlardandır. Bu görevlilerin de zamana ve mekâna göre farklı konumlar aldıkları gözlenmiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Lonca Teşkilatının; üye sayısını-üretilen malların kalitesini ve fiyatını belirlemek, esnaflar arasında haksız rekabete engel olmak, esnaf ve devlet ilişkilrini düzenlemek, kendilerine bağlı üyelerine kredi sağlamak gibi görevleri vardı.
Lonca teşkilatı birçok alt grubun birleşmesiyle oluşturulmuştur. Bu gruplara örnek olarak; ayakkabıcılık, matbaacılık, tabiplik, mimarlık, tüccarlık, bakırcılık, fırıncılık, demircilik, hamallık, berberlik ve daha yüzlerce meslek kolu söylenebilir.
Balıkesir de devecilik mesleği açısından zengin olması bir çok iş kolunun bulunması itibariyle şehrin bir bölgesi yaptıkları iş nedeniyle "Deve Loncası" adını almıştır. Ancak zamanla söyleyiş kolaylığı nedeniyle, "Deve Yoncası" olarak değişime uğramıştır.
Lonca, Anadolu Selçukluları döneminde 13. ve 14. yüzyıllar arasında Ahi Evran, Ahilik adı altında bir kurumun temellerini atmıştır. Lonca Teşkilatı olarak da bilinen bu teşkilat, Ahilik'i Osmanlı Devleti'nde devamlı bir yapılaşma olarak görülür.
Her esnafın ve özellikle berber esnafının son zamanlara kadar birer duacıları da olduğunu görüyoruz. Esnafın önemli meselelerinde tam yetkili merci olarak kabul edilen bir diğer âmirleri de kethüdalardır. Kelime anlamı itibariyle güvenilir memur ve ev sahibi demek olan bu kelime, Türkçe'mize kâhya olarak geçmiştir.
Anadolu'da, Osmanlı'da esnafın ilk teşkilatlanma düzeni “Ahilik” düzenidir. Loncalar ve Gedikler Ahiliğin uzantısıdır. Ahilik ilkelerinin değiştirilmesi, sulandırılmasıyla ortaya çıkan esnaf teşkilatlarıdır.
Esnaf şeyhi, aynı zamanda loncanın da şeyhiydi. Sonra yiğitbaşı ve esnaf kâhyaları gelirdi. Yiğitbaşı, ustalar arasındaki disiplin ve organizasyondan sorumluydu. Loncalar, özellikle gediklerin haksızlık olmadan dağıtımına büyük bir özen gösterirdi.
Osmanlı Devleti'nde kadı, kaza adı verilen yerleşim yerlerinde, belirli bir süreliğine mülki idare amiri, yerel yönetici ve emniyet müdürlüğü görevlerini yerine getirmek için merkezi yönetim tarafından atanan, şer'i ve idari yargıdan tek başına sorumlu olan bir kamu görevlisidir.
Yamak kelimesi TDK'da, bir işte yardımcı görevi yapan erkek anlamında kullanılan bir kelimedir.
Devlet, Osmanlı Türkçesinde "imparatorluk", günümüz Türkçesinde "yüce devlet" anlamına gelen Devlet-i Aliyye (Osmanlıca: دولت عليه) ve devleti yöneten hanedanı belirtmek için "Osmanlı Hanedanı" anlamına gelen Hanedan-ı Âl-i Osman isimlerini kullandı.
İmparatorluk sınırları içinde çok değişik dil gruplarına ait topluluklar bulunmaktaydı. Balkan Yarımadası'nda çoğunlukla Slav dilleri, Yunanca ve Arnavutça konuşulmakta, Türkçe ile Rumence azınlıklar tarafından konuşulmaktaydı. Anadolu'da ortak dil Türkçe idi ancak Rumca, Ermenice, Lazca ve Kürtçe de konuşulmaktaydı.
Ahi Birlikleri ve Lonca Teşkilatı arasındaki farkı şu şekilde belirtmek gerekir; Ahilik sadece Müslüman kişilerin oluşturmuş olduğu bir yapıyı barındırır iken; Loncalar, Müslüman ve Gayr-i Müslimlerin de aynı birlik çatısı altında toplanmasını sağlamıştır.
Osmanlı klasik döneminin temel niteliklerinden olan çift-hâne sistemi, bir ailenin geçimini sağlayacak büyüklükte toprağı işletmesine dayanmaktaydı. Rakabesi (çıplak mülkiyeti) devlete ait olan bu toprağa, “çift” adı veriliyor ve aile elindeki bu toprağı zorunlu haller dışında sürekli işlemekle yükümlü tutuluyordu.
Bir iş kolunda usta, kalfa ve çırakları iş koluna alarak yetişmelerinden, verdikleri hizmetin kalitesinden sorumlu olan teşkilatlardır. Osmanlı Devleti zamanında esnaf ve zanaatkarların birlikte görüşmeler yaptıkları bir teşkilatlanmadır. Aynı zamanda yardımlaşma ve dayanışma amacı da taşımaktadır.
Ustalık belgesi almaya icazet denirdi. İcazet alanlara iş yeri açma izni verilirdi.
İş ve Özel Yaşamda Kişisel Gelişim Eğitim Serisi
İstanbul Sağlık ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu LONCA Sürekli Eğitim Merkezi olarak, İstanbul Tarihi Yarımada'da bulunan yerleşkemizde hayat boyu öğrenme anlayışıyla bireylerin kendilerini iş ve özel yaşamlarında geliştirmelerine yönelik eğitimler veriyoruz.
Kadı, tarihte İslam ülkelerinde insanlar arasında meydana gelen hukuki anlaşmazlıkları sonuçlandırmak, hukuka aykırı davranışların cezasını hükme bağlamak, verdikleri hüküm ve cezaları infaz etmek üzere devletin yetkili kurumları tarafından görevlendirilmiş kimsedir.
Böylece 700 yıl kabul görmüş ve bir gelenek haline gelmiş Anadolu halkının kültürel, ahlaki, ekonomik ve sosyal yaşantısında belirleyici bir rol üstlenmiş olan Ahilik sistemi tarihe karışmıştır (Mahiroğulları, 2008; Demirel, 1998; Gündüz vd., 2012).
GİRİŞ İslam hukukunda gedik, bir tasarruf hakkını, sınırlı ayni bir hakkı ifade eder. Osmanlı uygulamasında ise gedik on sekizinci yüzyıldan itibaren esnaf kesiminde “inhisar usulü”nün kabulüyle İslam hukukundaki tasarruf hakkı anlamının dışına çıkarak esnaflara verilen imtiyaz veya ayrıcalık için kullanılmıştır.
Bu gelişmeleri akılda tutarak, II. Murad'ın, Mehmet Şemseddin Fenari'yi (1350- 1431) ilk Şeyhülislam olarak atamasına yol açan sebepleri şöyle sıralayabiliriz: Birincisi, yüksek bir İslam devleti yaratmada dine başvurmak bir zorunluluktu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri