– Ön bahçe: Bina ön cephe hattıyla parselin ön cephesi arasında kalan bölümde çekme mesafesi en az 5 metredir. – Yan bahçe: Yan bahçenin komşu parsele çekme mesafesi en az 3 metre olmalıdır. 4 kattan fazla her bir kat için yarım metre çekme mesafesi eklenmektedir.
d) Yan ve arka bahçe mesafelerinin hesabında dikkate alınacak kat adedi o cephede kısmen veya tamamen tabii veya tesviye edilmiş zeminin altında kalan katlar hariç diğer katların toplam yüksekliğinin üçe bölünmesi ile bulunur. 2.50 metreyi aşan artık değerler 1 kat adedine tekabül eder.
Yan Bahçe Mesafesi Nedir? Yan bahçe, parselin komşu parsellere kadar uzanan ön ve arka bahçeleri dışında kalan bahçeleridir. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğine göre, uygulama imar planında, aksine bir hüküm bulunmadığı durumlarda bahçe mesafeleri; yan bahçe mesafesi en az 3.00 metredir.
Ön bahçe ve yol kenarına rastlayan bahçe mesafeleri en az (5.00) m. dir. Yan bahçe mesafesi en az 3.00 m.dir. Arka bahçe mesafesi 28 inci maddedeki istisnalar hariç en az (3.00) m.dir.
Çekme mesafeleri; Parselde yapılmak istenilen yapının yol cephelerine yaklaşma sınırıdır. Uygulamada genellikle yapı yaklaşma sınırları; Arka ve yan bahçeye 3 metre, ön bahçeye yola cephelerde ise 5 metredir.
İlgili 44 soru bulundu
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne göre; – Ön bahçe: Bina ön cephe hattıyla parselin ön cephesi arasında kalan bölümde çekme mesafesi en az 5 metredir. – Yan bahçe: Yan bahçenin komşu parsele çekme mesafesi en az 3 metre olmalıdır. 4 kattan fazla her bir kat için yarım metre çekme mesafesi eklenmektedir.
Yoldan çekme mesafesi (Ön bahçe): Yüksekliği 60.5 metreye kadar olan yapılarda 5 metre, daha yüksek yapılarda 15 metre. Yan bahçe çekme mesafesi: Doğal zeminin üzerinde kalan bodrum katları ile birlikte 4 kat ve daha az katlı binaların yan bahçe çekme mesafesi 3 metre.
Bina derinliği 7 metreden az olan parsellerde arka bahçe çekme mesafesi 2 metreye kadar düşebilir. 40 metreden fazla bina derinliği olan yapılarda arka bahçe mesafesinde H/2 koşulu aranır. Yan bahçe çekme mesafesinde olduğu gibi 4 kattan sonra her kat için arka bahçeye 0,5 metre mesafe eklemek gerekir.
Bağ, bahçe gibi alanlar tarla olarak nitelendirilmektedir. Tarlaların özelliği ise imarı olmayan topraklardır. İmarının olmaması demek konut yapılamayan araziler odluğunu göstermektedir. Özel imar şartları yerine getirilmesi halinde ufak yapılara izin verilmektedir.
Planda veya planda olmaması halinde bu Yönetmelik ile belirlenmiş olan, yapının yola ve komşu parsellere en fazla yaklaşabileceği mesafe.
Özellikle bitişik nizam tarzındaki imar adalarında arka çekme mesafesinin en az 3 metre çekilmesi ibaresi açıkça verilmiştir. Bundan baz alınarak bitişik nizam imar adalarında arka çekme mesafesi en az 3 metre ile birlikte yan bahçe gibi 4 kattan sonra kat başına 0.5 metre artırmak suretiyle çekilmesi gerekmektedir.
Yönetmeliğe göre bağlantılı olduğu bağımsız bölümün veya bulunduğu katın brüt alanının %10'unu aşmayan zemin terasları, taban alanına dahil edilmez. Dolayısıyla bunlar emsal hesabına da dahil edilmez.
ayrık nizam 2 kat ne demek: Bu ifade söz konusu parselin, ayrık nizamda ve 2 kat yapılaşma koşullarına sahip olduğunu gösterir. ayrık nizam 3 kat ne demek: Bu ifade söz konusu parselin, ayrık nizamda ve 3 kat yapılaşma koşullarına sahip olduğunu gösterir.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğine göre "Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında yapılacak ifraz işlemlerinde parsel genişlikleri (15.00) metreden, parsel derinlikleri de (20.00) metreden az olamaz." hükmü var.
Kaks (kat alanı kat sayısı), bir arsanın üzerine yapılacak toplam inşaat alanı demektir. Örneğin: 1.000 m2 bir arsanın imar durum belgesinde kaks:1.25 gösteriliyorsa hesaplaması şöyle: 1000 m2 x 1.25 = 1250 m2.
Sürücüler, önlerinde giden araçları, kendi araçlarının km. cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metre mesafesinden takip etmek zorundadırlar. Örneğin, 90 km./s hızla giden bir aracın öndeki aracı takip mesafesi 45m. dir.
Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Bağ evi yapmak için gerekli şartları sıralayacak olursak;
İmar durumu olumlu olmalıdır. -Belediyeler tarafından verilen imar durumu ve imar izin maliyeti, Tarla alanının %5'i kadar, maksimum 250 metrekare olmalıdır. Yolun ve parselin sınırlarına 5 metreden fazla yaklaşmamalıdır.
Tarla, imarı olmayan toprak parçasıdır. Bağ, bahçe ve zeytinliklerde tarla niteliğindedir. Bağ, bahçe, zeytinlik gibi imarı olmayan toprak parçalarına yani tarlalara ancak belli şartların yerine getirilmesi halinde özel amaçlı küçük yapılar inşa edilebilir.
30/60 imar nedir? 30/60 imarlı ne demek? Bu ifadede üstteki oran TAKS'ı, alttaki oran ise KASK (emsali) verir. 30/60 imarlıda TAKS oranı, 0,30; KAKS (emsal) ise 0,60'tır. Parselin 500 m2 olduğunu varsayarsak bu parsele yapılacak yapının oturum alanı, (500 x 0,30) = 150 m2'dir.
Tüm katlar alanı toplamının, net parsel alanına bölünmesi ile elde edilir. Örneğin 1.200 m2 emsal inşaat alanınız varsa 1.000 m2 net parselde KAKS değeriniz, 1200/1000=1,20 olarak bulunur.
Bitişik Nizam Nedir? İmar yönetmeliğinde bir ya da birden fazla komşu parseldeki binalara yapışık olan yapılar için bitişik nizam terimi kullanılır. Bitişik nizam, nüfusun yoğun olduğu ve ticaretin yoğunlaşması istenen bölgelerde görülür.
(3) Zemin katta kendi parsel hududu dışına taşmayan, hangi katta yapılırsa yapılsın 0.20 metreyi geçmeyen, kullanım alanına dâhil edilmeyen motif çıkmalar yapılabilir.
İmarda kat sayısı 2 olarak belirtilmişse eğer, bu 500 m²'lik alanda 2 katlı bir bina yapılabileceğini gösterir. Yani 2 katın toplamı 500 m² olmalıdır. Bu her katın 250 m² olabileceğini gösterir. Örneklediğimiz imarda kat adeti belirtilmişti ancak bu her zaman geçerli bir durum değildir.
Bir yapının diğerlerinden bağımsız olması, hiçbir komşusunun bulunmaması durumuna ayrık nizam denir. İmar durum belgesinde A olarak gösterilir ve içeriği Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamınca belirtilmiştir. Yönetmelikteki tanımı, “hiçbir yapı ile ilişiği bulunmayan bağımsız binalar” olarak geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri