Sirkeyi suyla seyrelterek bir sprey şişesine dökün. Lekeye sirke-sulu karışımı püskürtün ve birkaç dakika bekletin.Daha sonra temiz bir bez veya süngerle ovuşturarak lekeyi çıkarın. Temizleme işleminden sonra lekenin olduğu bölgeyi temiz suyla durulayın. Ardından bir temiz bez veya havluyla yüzeyi kurulayın.
Limon ve tuz ikilisine koşun!
Limonun üzerine bolca tuz dökün ve limonla yanık izini ovun. Tezgahlarınızı ilk günkü haline döndürmek işte bu kadar basit.
Mermer yanıklarından TuffSkin mermer koruma çözümü ile kurtulabilirsiniz. Mermerin üzerine kaplanan polyester kaplama sayesinde yüzeyler lekelerden ve yanıklardan yıllarca korunabilir. 200 dereceye kadar sıcağa dayanıklı bu kaplama ile bu sorunun üstesinden kolayca gelebilirsiniz.
Mermerde sarı lekelerin oluşmasını önlemek için düzenli olarak temizleyin. Temizlikte asit içeren malzemeleri kullanmayın. Karbonat veya oksijenli su mermerdeki sarı lekelere müdahale etmek için uygun ve etkilidir. Temizlik işleminden sonra mermer yüzeyi mutlaka kurulayın.
Bir kabın içerisinde beyaz sirke ve suyu karıştırın. Temiz bir bezi sirkeli suya batırıp kıyafetteki yanık izini silin. Daha sonra kıyafetinizi makinede veya elde yıkayın. Makinede yıkayarak hem yanık lekesinden, hem de sirke kokusundan daha çabuk kurtulabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Sirke ve Su:
Sirkeyi suyla seyrelterek bir sprey şişesine dökün. Lekeye sirke-sulu karışımı püskürtün ve birkaç dakika bekletin.Daha sonra temiz bir bez veya süngerle ovuşturarak lekeyi çıkarın.
Kimyasal peeling, zımparalama ya da tıraşlama olarak bilinen teknikler yaralı dokunun soyulmasını ve vücut tarafından yeniden yapılmasını sağlayarak yara ve yanık izlerinin ortadan kalkmasını sağlar. Daha hafifi yara ve yanık izlerinde ise lazer ile cilt yenileme uygulamaları yapılabilir.
Hidrojen peroksit (oksijenli su), sert yüzeylerdeki sararmalara karşı etkili çözüm sunar. Bu yöntemden yararlanabilmek için mermerin üstüne oksijenli su dökebilir ya da fısfıs sprey şişeden yardım alabilirsiniz.
Granit mutfak tezgahı temizliği için bulaşık parlatıcısını deneyebilirsiniz. Yapmanız gerekenler ise oldukça basit: Bulaşık parlatıcısını temiz bir bulaşık süngerine dökün ve bu sünger ile tezgahı silin. Saniyeler içinde tezgahın temizlendiğini, kalmış lekelerin silindiğini fark edeceksiniz!
İnatçı lekeleri gidermek için bir çay tabağına kabartma tozu koyunuz ve su ile bu karışımı lapa haline getiriniz. Ardından karşımı lekeli yüzeye sürünüz ve streç ile kaplayarak 24 saat bekleyiniz. Sürenin sonunda mermer zemini su ile durulayınız ve kurumaya bırakınız.
Yanık izi çok kötü değilse deterjanı lekenin üzerine sürün ve silin. Bazı durumlarda, bu şekilde lekeyi tamamen çıkarabilirsiniz. İnatçı ütü yanığı lekelerini çıkarmak için ise, lekeyi bol miktarda Persil deterjana tamamen batırmanız gerekecektir.
Ilık su ile nemlendirdiğiniz bir bez ile önce mutfak tezgahını temizleyin. Daha sonra su içerisine bir miktar karbonat atarak karıştırın ve tezgah üzerine dökün. Yumuşak ovalama tekniği ile birkaç dakika tezgahın her tarafını sildikten sonra karbonatın etkisini göstermesi için yaklaşık on dakika kadar bekleyin.
Tuzun üzerine limon ve az miktarda sirke atınız. Sonrasında yumuşak bir bez ile ovalama yapınız. Ardından pamuklu bir bez ile silme işlemi yapınız. Ardından mermeri kurulayınız.
Yağ çözücü spreyi mermerde yağ lekesi üzerine bir miktar uyguladıktan sonra sıcak su dökerek bir fırça veya bulaşık teli ile hafifçe ovalama gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede yağ lekeleri eğer çok eski ve derine işlemiş lekeler değilse, sökülerek temizlenebilir.
Kolonyayı yanık izinin üzerinde dökün ve yakın. 3-5 saniye oluşan küçük bir alevden sonra lekeler kaybolacaktır. Kolonyayı fazla dökerek küçük bir göl oluşturmayın yalnızca yanık bölgeye dökün ve bir bez yardımıyla iyice yaymasını sağlayın. Yanıklar büyükse eğer kolonyayı fazla dökmeyin bu tehlikeli olabilir.
1 çay bardağı beyaz veya normal sirke (mümkünse evde hazırlanan) içine bir kaç damla limon suyu damlatılarak, mikrofiber bez ile yüzeye hafif baskı kuvvetiyle uygulanır. Lekenin çıkarılması ardından her ihtimale karşı hızlıca yüzeyin durulaması yapılır.
Kâsede lekenin üzerini kaplayacak kadar karbonat ve oksijenli suyu birleştirip, lekenin üzerine sürün. Karışımın bulunduğu mermer parçasını naylon ile örtün ve yarım saat kadar bekletin. Yarım saat sonra temiz bez yardımı ile karışımı mermerden temizlediğiniz de, o eski lekeden eser kalmadığını göreceksiniz.
Kimi zaman kireç çözücü kimi zaman leke giderici özelliklere sahip olan çamaşır suyu, mermer zeminler üzerinde kullanılmaması gereken bir malzemedir.
Isınan limon suyunun içine karbonatı ilave edip karıştırın ve bu karışımı hiç bekletmeden lavabonun giderlerine, her delikten mutlaka geçecek şekilde dökün. Bu şekilde 10 dakika bekleyin. Son olarak kaynatıp 1-2 dakika beklettiğiniz suyu giderlerden dökerek boruların temizlenmesini sağlayın.
Sıcak su ve karbonat karıştırılarak doğrudan lekelerin üzerine uygulanması lekelerin kısa sürede temizlenmesinde etkili olduğu görülür. Beyazlatıcı bir etkiye sahip olan karbonat, çok fazla kullanıma bağlı olarak sararan lavaboların temizlenmesinde etkili olduğu bilinmektedir.
Ciltte meydana gelen yanıklardan sonra oluşan yanık izleri için antibiyotik merhemler, yanık kremi, ağrı kesici, aloe vera jeli, masaj ve basınç terapisi, lazer terapisi ve çok şiddetli durumlarda ameliyat yöntemi tercih edilir.
Yaranın boyutuna ve derinliğine bağlı olarak değişmekle birlikte, yanık izlerinde tam iyileşme ortalama 6 ayda tamamlanır. Bu süre sonunda geriye açık beyaz veya pembe renkte yanık izi kalabilir, yine yanığın seviyesine bağlı olarak deride girintili çıkıntılı bir görünüm ortaya çıkabilir.
2. Derece Yanık Tedavisi. İlk müdahale yine 10 dakika süre ile soğuk su uygulaması olmalıdır. 1. derece yanıklarda oluğu gibi 2. derece yanıkların tedavisi de evde yapılabilir, ancak yanık bölgenin çapı 6-7 cm/den fazlaysa mutlaka doktora gidilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri