Güneş yanığı sonrası aloe vera jeli, yulaf ezmesi, yoğurt ve zeytinyağı gibi doğal ürünleri kullanarak hem temizliğini sağlayabilir, hem de aşırı kuruyan ve hassaslaşan cildin yumuşamasına ve kendi kendini iyileştirmesine yardımcı olabilirsiniz.
Yanık yerin üzerine buz, krem veya jel uygulanmaması gerektiğini vurgulayan Şahin, "Yoğurt, diş macunu gibi ürünler kesinlikle yanık üzerine sürülmemelidir. Bu tip uygulamalar yanıktaki hasarı ve enfeksiyon riskini artırır. Ayrıca su dolu kabarcıklar enfeksiyon riskini artıracağı için patlatılmamalıdır.
Halk arasında, güneş yanığı sebebiyle oluşan yanma ve ağrı hissinin giderilmesi için yoğurt veya diş macunu sürmek halen devam eden yanlış uygulamalardır. Cildin hava almasının bu gibi ürünlerle engellenmesi, cildi daha fazla tahriş eder.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
Yoğurt: Yanık bölgeye yoğurt sürerek yanığın acısını hafifletebilir ve bölgenin beyazlamasına yardımcı olabilirsiniz. Patates: Patatesi ezerek yanık bölgeye uygulayabilir ve daha beyaz bir cilde sahip olabilirsiniz. Aloe Vera: Aloe vera özü suyu hafif güneş yanığı oluşmuş bölgede rahatlama sağlayarak cildi nemlendirir.
İlgili 28 soru bulundu
Yanığa maruz kalmış hastalarda iyileşme sürecini hızlandırmak ve ağrıyı hafifletmek için yanık bölgesinin soğuk suyla yıkanması, nemlendirici krem veya losyonlar iyileşme sürecine katkıda bulunması açısından kullanılabilir.
Yüz bölgesinde meydana gelen yanıklar için ilk olarak ilaç tedavisi yapılmalıdır. Çünkü bu bölgedeki İzlerin ve yanık etkisinin tamamen ortadan kaldırılması gerekir. İlaç tedavisi sayesinde önemli oranda yanık lekesi yüz bölgesinden arındırılır. Geriye kalan izler için kimyasal peeling ya da lazer yöntemi kullanılır.
Genel olarak güneş yanığı; 5 ile 15 gün arasında azalarak geçer. Bazı vaziyetlerde daha uzun süreli olabilmektedir. Uygulanacak olan doğal tedavi alternatifleriyle beraber güneş yanığı, bu sürelerden daha az sürede geçer.
1. Derece Yanık Tedavisi. Bu tip yanıklarda yanan bölgeye buzlu olmayan soğuk su ile yıkanarak müdahale edilir. Yanan bölgenin 10 dakika kadar musluk suyunun altında tutulması yeterlidir.
Güneş yanığı belirtileri güneş ışığına maruz kalınmasından birkaç saat sonra görünmeyebilir. Tipik olarak güneşe maruz kaldıktan 24 ila 36 saat sonra yanıklar en kötü haldedir, 3 ila 5 gün içinde ise tamamen geçer.
Yanıklara yoğurt veya diş macunu sürmeyin
Halk arasında yaygın olarak bilinenin aksine, yanık bölgeye yoğurt veya diş macunu sürmek enfeksiyon riskini arttırıyor. Yanık bölgeye öncelikle soğuk kompres uygulanması tavsiye ediliyor.
Birinci derece yanıklarda kızarıklık olan bölgenin kapatılmasına gerek olmadığını söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Akut durumda ıslak pansuman ile yanma hissi giderildikten sonra nemlendirici kremler sürülmesi ve yanık bölgenin açık bırakılması yeterli olur.
Çizik ya da yanıkların giderilmesinde de etkin bir şekilde vazelin kullanılır.
Yanık Kokulu Yoğurt - Denizli
Denizli yöresinde has kese yoğurt türüdür. Dibi yanık yoğurt da denir. Daha çok koyun sütünden yapılır. Normal yoğurttan farkı; süt kaynatılırken dibine tutturuluyor ve bu şekilde yanık kokusunu alan süt toprak kaplarda mayalandırılıyor.
Bepanthol krem, cildinizin hassaslaştığı dönemlerde, cildin ihtiyaç duyduğu nemi kazanması için yardımcı olacaktır. Leke, kızarıklık ve yanıklar için önerilen bir diğer krem ise Advantan kremdir. Mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekir. İçeriğindeki kortizon sayesinde yanıklara çok iyi gelir.
Zeytinyağı yanığa iyi gelir mi? Bazı ürünler, yanığa iyi gelmek yerine durumu daha da kötü hale getirebilir. Yağlar da bu ürünlerden... Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı ve lavanta yağı gibi ürünler ısının tutulmasına neden olabilir. Bu nedenle yanık oluşan bölgeye uygulanmamasında fayda var.
Yüzeyel 2. Derece yanıkta iz kalmaz ancak derin 2. derece yanık iz bırakarak iyileşir. Yanık bölgesindeki su dolu kabarcıklar korunmaya çalışılmalıdır.
Güneş yanıkları olan deri için en ideal olan soğuk su ile düzenli soğutulmasıdır. Güneş yanıklarına iyi gelen bitki özleri arasında papatya ve aloe vera içeren ürünler bulunmaktadır. Bu ürünler iltihap giderici özelliklere sahiptirler. Bu nedenle yanıklar içinde hızlı bir iyileşme dönemi sağlamaktadır.
Yanığa Ne Sürülür? Birinci derece yanığa aloe vera içerikli kremler veya antibiyotikli yanık merhemleri iyi gelebilir. İkinci derece yanıklarda özel yanık yara örtüleri ile pansuman yapılması gerekebilir. Diğer yanıklar için müdahale direkt hastanede yapılmalıdır.
Yanmış cildi, soğuk suya daldırın veya bölgeye soğuk kompres yapın. Buz kullanmaktan kaçının, çünkü buz koyulması daha büyük hasara yol açabilir. 2. Yanık bölgesi çok çabuk şişebileceği için aksesuarları hızla çıkartmak önemlidir, ancak bu işlemin nazikçe yapılması gerektiğini unutmayın.
Kişi, yanık etkenlerinden hemen uzaklaştırılmalıdır. Yanmış cildi, soğuk suya tutun veya bölgeye soğuk kompres yapın. Yanığın derinliğini artırmamak ve ağrının dindirilmesi için çeşme suyuna batırılmış (ıslatılmış) bezler tatbik edilmelidir. Buz kullanmaktan kaçının, çünkü buz koyulması daha büyük hasara yol açabilir.
Yoğurt: Güneş yanığına karşı en çok kullanılan uygulamadır ve gerçekten işe yarar. Yoğurt cildi yatıştırır, soğutarak rahatlama sağlar. En iyi etki için yağsız yoğurt kullanın ve yoğurdu sürmeden önce dolapta bir süre soğutun. Cilde sürüp 3-4 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayabilirsiniz.
Yaranın boyutuna ve derinliğine bağlı olarak değişmekle birlikte, yanık izlerinde tam iyileşme ortalama 6 ayda tamamlanır. Bu süre sonunda geriye açık beyaz veya pembe renkte yanık izi kalabilir, yine yanığın seviyesine bağlı olarak deride girintili çıkıntılı bir görünüm ortaya çıkabilir.
Eğer birinci ve ikinci derece hafif yanıklar sonucu iz kalmışsa burada kremler ile izlerin geçmesi sağlanabilir. Yanık izi tedavisinde bölge koruma altına alınır. Steril bezle çevrelenir. Cildin iyileşmesine destek olacak kompresyon giysileri tercih edilir.
Yanığın kısa sürede geçmesi için derin izler olmaması gerekir. Aksi halde kırmızı yanığın geçmesi hayli zaman alacaktır. Kırmızı yanık izinin dereceleri ve geçme süreleri; derecede oluşan kırmızı yanık: Bu yanığın geçme süresi ortalama olarak 1-2 haftadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri