Öğrencinin bu programa devam ederken herhangi bir dersten kalması durumunda program iptal edilmektedir. Bu yüzden öğrencinin tüm derslerinde geçme notunu tutturması, başarılı olması gerekmektedir.
Anadalınızdan mezun olduktan sonra YANDAL programınızın bağlı olduğu fakülte yönetim kurulu kararıyla öğrenim süreniz en fazla iki (2) yarıyıl daha uzatılabilir.
Kayıtlı olunan lisans programına “anadal”, başvurusu kabul edilen lisans programına ise “yan dal” denir. Aynı anda birden fazla yan dal programına kayıt yapılamaz. Yandal programına devam edilebilmesi için anadal not ortalamasının en az 2,40 olması gerekir.
Yandal programına başvuran öğrencilerin not ortalaması kaç olmalıdır? Yandal programına başvuran öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar Anadal lisans programında genel akademik not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,50 olması gerekir.
(6) Yandal programına kayıtlı öğrenci, bir dönemde anadal programında aldığı 30 AKTS kredilik derslere ilave olarak en fazla 15 AKTS veya 3 ders alabilir. (7) Yandal programının uygulanması, müfredat değişiklikleri ve intibak konularında anadal programlarında kullanılan esaslar geçerlidir.
İlgili 37 soru bulundu
Yan Dal Programının Avantajları
Bu programın en büyük avantajı, öğrencilere farklı bir alanda bilgi sahibi olma imkânı sağlamasıdır. Bu sayede öğrenciler, farklı bir alanda uzmanlaşarak iş hayatında daha çok tercih edilebilir hâle gelirler.
Yan dal, öğrenim gördüğü lisans programında üstün başarı gösteren öğrencilerin esas programlarına yakın içerikteki ikinci bir programın sınırlı sayıdaki derslerini alarak sertifika almaya hak kazanmalarını sağlayan uygulamadır.
Yandal kapsamında sınırlı sayıda ders alındığı için yandal bitiren öğrenciler bu bölümden mezun olmuş sayılmazlar. Ancak kendilerine verilen sertifika ile ilgili dersleri başarı ile bitirdiklerini resmiyete dökerler. Mezuniyet ana bölüme yönelik sağlanmakta, yandal olarak ise öğrencilere sertifika verilmektedir.
Çift Anadal Programında ikinci bir diploma alabiliyorken, Yandal Programında böyle bir olanak maalesef yok. Sadece, seçtiğin bölümün derslerini alabiliyorsun.
Hayır, istediğiniz her bölümde ÇAP yapamazsınız. ÇAP yapmak istediğiniz bölüm ile kendi bölümünüzün %50'si ortak dersler içermelidir. Örn; Mühendislik okuyan bir öğrenci Psikoloji'de ÇAP yapamaz. Ancak Mühendislik okuyan bir öğrenci, farklı bir mühendislik dalında veya sayısal bir alanda ÇAP yapabilir.
Öğrencinin başvuru sırasında anadal programındaki genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 65 olması gerekir. Yandal programına devam edebilmesi için öğrencinin anadal programındaki not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması şarttır. Bu şartı sağlayamayan öğrencinin yandal programından kaydı silinir.
Aynı anda birden fazla ikinci anadal diploma programına kayıt yapılamaz. Ancak, aynı anda ikinci anadal diploma programı ile yandal programına kayıt yapılabilir.
-Bir öğrenci, Anadal Programındaki öğrenimi boyunca en çok bir Yandal Programına kayıt yaptırabilir. -Yandal programına devam edebilmesi için öğrencinin anadal programındaki GANO ortalamasının en az 4 üzerinden 2,29 olması şarttır. Bu şartı kaybeden öğrencinin yandal programından kaydı silinir.
belirlenir. Çift Anadal Programından kayıt silinmesi hangi durumda oluşur? Çift anadal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.
Madde1 - (1) Yandal programının amacı, anadal lisans programlarının başarıyla yürüten öğrencilerin, ilgi duydukları başka bir dalda bilgilenmelerini ve sertifika almalarını sağlamaktır.
Öğrenci, yandal programına, anadal lisans programının en erken üçüncü, en geç altıncı yarıyılında başvuru yapabilir.
Yani çift anadal ve yandal alınan ders miktarı açısından farklı; çift anadal yapan öğrenciler aynı anda iki bölüm okuyor ve iki bölümün tüm derslerini alıyor. Fakat, yandal yapan öğrenciler yandal yaptıkları bölümün programındaki sadece belirli derslerini alıyorlar. Bir diğer fark ise diploma ve sertifika.
Yandal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin bu programdan kaydı silinir.
Görüldüğü üzere yandal sertifikası özel sektörde görev alacaklar bakımından CV'lerinde yer alacak artı bir nitelik olabilecekken; memuriyete atanma, ilave derece veya kademe alma ya da unvan değişikliği yönüyle bir kazanım sağlamamaktadır.
Başka bölümden alınan yandal belgesi sana o sektörle alakalı bilgin olduğunu eğitim aldığını gösterir, uzmanlık düzeyinde bir yararı olur, yandal yaptığın sektörde çalışma olasılığını artırır, cv ni geniş gösterir, imza yetkisi veya ünvanını kullanamazsın.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tarafından belirlenen programlarda öğrenciler, üniversitelerinden talepte bulunarak 'not ortalaması' kısıtlaması olmadan çift ana dal ve yan dal eğitimi alabilecek.
Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS), Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde, üniversitelerin tıp fakültelerinde ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) daha ileri seviyede Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi görmek isteyen adaylar için yılda 1 nadiren 2 kere ÖSYM tarafından yapılan sınavdır.
2023 Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2023-YDUS 1. Dönem) 4 Haziran 2023 tarihinde uygulanacaktır. Sınava başvurular 18-25 Nisan 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
YDUS ne zaman yapılacak? YDUS tek oturum halinde Ankara'da 19.12.2021 tarihinde yapılacaktır. Sınav saat 10.15'de başlayacak ve 100 dakika sürecektir. YDUS soru içeriği nasıl olacak?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri