Sıcak su, buhar veya çay nedeniyle oluşan ufak yanıklar için patates suyu uygulaması yapılabilir. Bunun için yanık oluşan bölgede patates suyunu veya rendesini 15 dakika sürüp bekletilebilir. Ayrıca aloe vera da cildi yatıştırıp iyileşmesine yardımcı olabileceği için tercih edilebilir.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
Birinci derece yanığa aloe vera içerikli kremler veya antibiyotikli yanık merhemleri iyi gelebilir. İkinci derece yanıklarda özel yanık yara örtüleri ile pansuman yapılması gerekebilir. Diğer yanıklar için müdahale direkt hastanede yapılmalıdır.
Bepanthol krem, cildinizin hassaslaştığı dönemlerde, cildin ihtiyaç duyduğu nemi kazanması için yardımcı olacaktır. Leke, kızarıklık ve yanıklar için önerilen bir diğer krem ise Advantan kremdir. Mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekir. İçeriğindeki kortizon sayesinde yanıklara çok iyi gelir.
Antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri bulunan bal yaraları dezenfekte ederek yanıkların iyileşmesine yardımcı oluyor. Yanıkların yara izi bırakmasına engel de oluyor ayrıca. Yapmanız gereken balı bir gazlı bez üzerine yaymak ve yanığın üzerine sarmak. Bu sargıyı günde 3-4 kez değiştirebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Hindistan cevizi yağı, E vitamini, laurik asit ve kaprilik asit içerdiği için yanık bölgeyi hızlı bir şekilde tedavi eder. Birinci derece yanıklarda soğuk su ve çay karışımı kullanılabilir. Siyah çay poşetini birkaç dakika soğuk suda bekletin. Sonrasında yanık bölgede çok bastırmadan uygulayabilirsiniz.
Çizik ya da yanıkların giderilmesinde de etkin bir şekilde vazelin kullanılır.
SİLVERDİN PLUS; yara ve yanıklarda ortaya çıkan iltihaplanmaların (enfeksiyonların) önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır. alerjiniz var ise, Gebeliğinizin son döneminde iseniz, Prematüre (erken doğum) veya iki aylıktan küçük bebeklerde.
- Yanığın derecesi fark etmeksizin, iyileşme sağlandıktan sonra yanan bölgeye nemlendirici sürülmesi gerekir.
Bepanjel® Yara İyileştirici Jel kesikler, sıyrıklar, çizikler, yanıklar ve güneş yanıklarında; serinletici etkisiyle ağrıyı hızlıca yatıştırır, koruyucu bir bariyer oluşturarak enfeksiyonların önlemesine yardımcı olur, iyileşmeyi hızlandırır ve.
2. Soğuk su: Ufak bir yanık söz konusuysa, o bölgeye 20 dakika boyunca soğuk su uygulanabilir. Ardından yanan kısım sabun ve su ile temizlenebilir. 3. Aloe vera: Aloe vera bitkisinin içindeki jel, yanan yere doğrudan uygulanabilir.
– Önce yanmayı durdurun. – Yanan bölge çevresindeki kıyafetleri ya da takıları, eğer deriye yapışmadıysa, çıkarın. – Yarayı 10-15 dakika temiz suyla yıkayın. – Ne soğuk su ne de buz kullanın.
Deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem oluşur. Yaklaşık olarak 48 saatte iyileşir.
Kaynar su yanıklarında ilk yapılması gereken yanık bölgesinin hızlı bir şekilde soğutulmasıdır. Bunun için de 10-15 dakika kadar soğuk su altında tutulmalıdır. Böylece ağrıda hafifleme ve oluşmuş yanık hasarının ilerlemesine engel olunmaya çalışılır. Daha sonra yanık bölgesi temiz bir bez ile kurulanır.
- Yanık bölgesi soğuk suda bekletilmelidir. Ardından kuruması için sabredilmelidir. - Steril olan bir pomat yardımı ile beraber yanık yerine antibiyotik krem sürülebilir. - Yanık bölgesi bandaj yardımı ile örtülebilir.
- Bebeklerin ve küçük çocukların pişiklerinde - 1. ve 2. derece yanıklarda / güneş yanıklarında - Çizik ve kesik gibi yüzeysel deri lezyonlarında - Emziren annelerde meme başı çatlaklarının bakımı ve korunmasında - Kurumuş, çatlamış, yarılmış derinin bakımı ve korunmasında [yaşlı kimselerin derisi dahil ] kullanılır.
Enfeksiyona neden olabileceğinden yanığa merhem, diş macunu, tereyağı gibi şeyler sürmeyin. Antibiyotikli krem uygulamayın. Günde 2-3 kez vazelin uygulayın.
Bunun dışında prensip olarak tüm yanık yaraları kapalı olarak tedavi edilmelidir.
Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir. Yoksa doku harabiyeti yapabilir. Pansuman yapılırken yara merkezden dışa doğru silinmeli ve karıştırılmamalıdır.
FİTO, epitelin yenilenmesini gerektiren deri dokusu rahatsızlıklarının topikal tedavisinde kullanılır. Cilt dokusunun yenilenmesi işleminin değişik nedenlere bağlı olarak yavaşladığı ya da değiştiği olgularda (yaşlılık, çeşitli kozmetiklerin oluşturduğu lezyonlar, karın çatlakları ve meme başı çatlakları) endikedir.
Steril eldiven ve/veya steril spatülle uygulanması önerilir. Gerekli olduğunda hasta hareketi nedeniyle kremin uzaklaştırıldığı bölgelere tekrar uygulama yapılmalıdır. Yanıklarda SİLVERDİN PLUS günde en az bir kez uygulanmalıdır. Eksüda volümünün fazla olduğu durumlarda daha sık uygulanabilir.
SİLVADİAZİN, etkin maddesi gümüş sülfadiazin olan kremdir. SİLVADİAZİN beyaz, karakteristik kokulu, parlak, yağımsı, homojen ve yumuşak kıvamlı kremdir. Gümüş sülfadiazin, yara veya yanıklı bölgelerinde iltihaplanmalara (enfeksiyonlara) yol açan bakterileri öldürerek etki gösterir.
Yanan bölgeye 10-15 dakika boyunca soğuk su akıtın. Eğer bunu yapmanız mümkün değilse soğuk, temiz ve ıslak bir bezi bölgeye yerleştirin. Ardından bölgeyi temiz ve kuru bir bez yardımıyla kurulayın.
Petrol bazlı vazelin gibi kayganlaştırıcıları asla ve asla kullanmayın. Bunlar hem enfeksiyona olan eğilimi arttırırlar hem de içerdikleri maddeler prezervatiflerin dayanıklılığını azaltırlar. Öte yandan vajinada irritasyona neden olabilirler.
Yanık İzine İyi Gelen Yağlar
Yanığın meydana geldiği bölgede hindistan cevizi yağı ile birlikte düzenli olarak yapılan masaj izin azalmasında etkili olacaktır. Yanık izine iyi gelen yağlardan biri de lavanta yağıdır. Kantaron yağı da yanık izi tedavisinde iyileştirici bir özelliğe sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri