Milyonlarca vatandaşın vergi ve prim borçlarına ödeme kolaylığı getiren yapılandırma kanunu kapsamında, GSS prim borçları da yapılandırılacak. Primlerini ödeme gücü olmayanlar, borçlarının tamamıyla silinmesi için gelir testine girebilecek. Gelir testi, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılacak.
GSS prim borcunu ödeme gücü bulunanların borçlarının 31 Ağustos'a kadar ödenmesi gerekiyor. Gelir testi, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılacak. Testte hane içinde kişi başına gelirin 3 bin 336 liranın altında çıkması halinde prim borçları silinecek.
Vergi affına göre 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan borçlara yapılandırma geldi. Gelir testi yaptırdıktan sonra hane içinde kişi başına düşen gelirin 3 bin 366 liranın altında olması durumunda ise Genel Sağlık Sigortası prim borcunun tamamı silinecek. Bu tutardan yüksek durumlarda ise yapılandırma hakkı tanınacak.
Kanun teklifinde yer alan bilgiye göre 2 bin liranın altındaki vergi ve cezaların tamamı silinecek. Bu tutarın üstündeki borçlar için ise yapılandırma gelecek. Vergi affı yapılandırması başvuruları 31 Nisan 2023 tarihine kadar ilgili kamu kurumuna yapılacak.
SGK tarafından yapılan duyuruda, “Son ödeme tarihi 31 Temmuz 2023 olan yapılandırma, cari dönem prim borçları ve diğer her türlü borçların son ödeme süresi 3 Ağustos 2023 saat 23.59'a kadar uzatılmıştır” ifadelerine yer verildi.
İlgili 42 soru bulundu
Vergi borcu yapılandırılması için başvuru süresi bir ay uzatılarak 30 Haziran 2023 olmuştu. Bu tarih tatile denk geldiği için, son başvuru süresi 3 Temmuz 2023 olarak açıklandı.
2023 BORÇ YAPILANDIRMA NE ZAMAN BİTİYOR? Borç yapılandırma başvuru tarihi daha önce 30 Mayıs olarak belirlenmişti. Ancak 2023 vergi affında son başvuru tarihi uzatılarak 30 Haziran'a ertelendi.
GSS Prim Borcu Affı İçin Nereye Başvurmalıyım? GSS prim borcu affı başvurusu için gelir testi yapılması gereklidir. Af ve yapılandırma kapsamından yararlanmak isteyen vatandaşlarımız, ikamet ettikleri il veya ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına (SYDV) müracaat ederek gelir testine girebilirler.
Borçların peşin ödemede prim aslının ve tamamının ödenmesi halinde kalan Yİ-ÜFE tutarının %90'nı silinecek. Peşin ödeme yapmak istemeyenler için ise 12,18,24,36 ve 48 eşit taksitle ödeme imkanı sağlanacak. Vergi affı borç yapılandırması 2023 yılından sonra olan borçları kapsamıyor.
Geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı brüt asgari ücretin %3'ü tutarındadır. Bu kapsamdaki genel sağlık sigortalılarının 2023 yılı temmuz ayı ve sonrası için ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı aylık 402,44 TL'dir.
SGK tarafından zorunlu veya isteğe bağlı sigortalılığı bulunmayan dönemde kişilerin hanesine otomatikman yazılan genel sağlık sigortası borçlarından, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar gelir testi yaptırarak kurtulmak mümkün. Geliri yüksek olanlar ise 31 Ağustos'a kadar borçlarını ödeyerek tüm faizlerden kurtulabilir.
SGK yasalarına göre, part-time işe sözleşmesi veya çağrı üzerine çalışanlar vb. 30 günden eksik olan günlerin sağlık primlerini kendi ceplerinden ödemek zorundadır.
Vergi affı torba yasası sigorta prim borçları, genel sağlık sigortası prim borcu, SGK destek prim borçları, işsizlik prim borçlarını kapsıyor.
GELİR TESTİ YAPTIRANLAR GSS BORCU ÖDEMEYECEK
Gelir testi, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılacak. Testte hane içinde kişi başına gelirin 3 bin 336 liranın altında çıkması halinde prim borçları silinecek.
Vergi affı ödeme ve son başvuru tarihi, başvuruda bulunacak olan vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. 2023 vergi borcu yapılandırma düzenlemesi yürürlüğe girdi. Vergi affı düzenlemesi 31 Aralık 2022 tarihi öncesindeki borçlar için geçerli olacak.
Genel sağlık sigortası iptali nereden yapılır? Genel sağlık sigortasını iptal ettirmek isteyen kişinin, iptal işlemi için Sosyal Sigortalar Kurumuna gitmesi gerekir. Öncesinde geçmiş döneme ait bir borcun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Borç sorgulama işlemi e-Devlet sistemi üzerinden yapılabilir.
2 BİN LİRA ALTI BORÇLAR SİLİNECEK
Daha önce 2 bin lirayı aşmayan icralık borçları tasfiye edecek ve takiplerini sonlandıracak bir düzenleme yapılmıştı. Şimdi de aynı uygulama, vergi dairelerine vergi, ceza ve faiz gibi bütün başlıklarda 2 bin lirayı aşmayan borcu olan yurttaşlar için hayata geçirilecek.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
VERGİ BORÇLARI SİLİNECEK Mİ, KİMLERİ KAPSIYOR? Tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçları da yine yapılandırma kapsamına alınıyor.
Gelir testi, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılacak. Testte hane içinde kişi başına gelirin 3 bin 336 liranın altında çıkması halinde prim borçları silinecek. Bu borçlardan doğan gecikme cezası ve zammı da alınmayacak. Ödeme gücü bulunanların prim borçlarını 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödemesi gerekiyor.
ALO 170 hattını aradığınızda yanınızda kimliğinizin bulunması işlem hızlılığı açısından önem taşır. ALO 170 hattını aramanız halinde, adınıza bir başvuru oluşturulmakta ve başvuru takip numarası verilmektedir. 3 iş günü sonra tekrar arayarak başvurunuzla ilgili bilgi alabilirsiniz.
Bilindiği üzere, 12.03.2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, 7440 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılan borçların peşin ve ilk taksitinin ödeme süresi 26.05.2023 tarihli ve 32202 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 7300 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31.07.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR? Tüm vergi, prim, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, destekleme primi borçları da yapılandırma kapsamında yer alıyor.
Yapılandırılan Borç Tekrar Yapılandırılır mı? Borcunu ödemediği için yapılandırma işlemi sonlanan bir kişinin tekrar yapılandırmaya başvurabilmesi için devlet tarafından yeni bir kanun çıkartılması gerekmektedir. Aksi takdirde yapılandırma işleminden yeniden yararlanma hakları yoktur.
Borç affı ve borç yapılandırması kapsamında herhangi bir şekilde devlete borcu olan, icra takibinde olan vatandaşların 31 Aralık 2023 tarihine kadar olan borçlarının yeni açıklanacak paket içerisinde yapılandırılması bekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri