Yanlışlıkla bir hesaba gönderilen para iade edilmezse durum taraflar arasında anlaşmazlığa veya hukuki sorunlara yol açabilir. Gönderen veya alıcı, parayı iade etmek veya geri istemek için adımlar atabilir. Hukuki düzenlemelere göre, yanlışlıkla gönderilen paraların iade edilmesi gerekir.
Yanlışlıkla yapılan havale işlemlerinin iptali maalesef ki olmamaktadır. Havale işlemi aynı bankalar arası gerçekleştiğinden gönderilen para karşı tarafın banka hesabına anında geçmektedir.
Havale işleminizi iptal etmek istiyorsanız, zaman oldukça kritiktir. İptal işlemi için en güvenilir yol, işlemi gerçekleştirdiğiniz şubeye doğrudan gitmek veya müşteri hizmetleriyle iletişime geçmektir. İnternet bankacılığı aracılığıyla yapılan bir havaleyi iptal etmek genellikle daha kolaydır.
EFT (Elektronik Fon Transferi) işlemleri genellikle bir kere başlatıldıktan sonra iptal edilemez. EFT işlemi, gönderen bankadan alıcı bankaya elektronik olarak para transferi yapılmasını ifade eder.
FAST ile gönderilen para geri çekilebilir mi? Hesabınızın bulunduğu banka ile iletişime geçerek gerçekleştirdiğiniz FAST işlemini geri çekilmesini talep edebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Yanlışlıkla yapılan bir EFT ya da havale işlemi sonucunda paranın farklı bir hesaba gönderildiğinin fark edilmesi durumunda, hızlı harekete geçilmesi gerekir. İlk olarak, işlem gerçekleştirilen bankaya durum bildirilmelidir. Ardından, yanlış hesabın sahibiyle iletişime geçilerek iş birliği yapılmalıdır.
IBAN ile birlikte Alıcı Adı soyadı/Unvanı bilgisi doğru ve tam olarak yazılmalıdır. Aksi halde işlem karşı banka tarafından reddedilmektedir.
Hukukçular, hesaba gelen yanlışlıkla gelen parayı harcamanın suç olduğunu belirtiyorlar. “Banka hesabına yanlışlıkla yatan parayı harcamak, sebepsiz zenginleşmeye girer.” diyen hukukçular buna gerekçe olarak da Türk Borçlar Kanunu 72-2 maddesini gerekçe gösteriyorlar.
Böyle bir durumda yanlış gönderdiğiniz paranın iadesi genelde 1 iş günü içerisinde hesabınıza yansımaktadır. Fakat bankalardaki yoğunluklar nedeniyle bu süre bazen 1 haftaya kadar uzayabilmektedir.
Söz konusu işlem, ileri tarihli EFT işlemi olarak geçmektedir. Böyle bir durum yaşadığınız takdirde bankanızı arayarak yaptığınız işlemin iptalini talep edebilirsiniz. Banka görevlisinin yönlendirmelerinin ardından EFT ile gönderdiğiniz tutar hesabınıza iade edilir.
Benzer şekilde EFT işlemleri de alıcı kişinin ya da kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası yazılarak, ya da alıcının adı soyadı ve IBAN numarası belirtilerek yapılabiliyor. Ayrıca Kolay Adres (KOLAS) ile de IBAN veya hesap bilgilerine ihtiyaç duymadan, cep telefonu numarası, e-posta adresi, T.C.
EFT işlemlerinde bir süre taahhüdü yoktur ancak genel olarak mesai saatleri içinde yapılan EFT işlemleri, beş-on dakika içinde hesaba geçer.
EFT, havale, Western Union ve birçok işlemin gerçekleşme süresi ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz. EFT, havale ve virman işlemleri azami 1 gün içinde, (Hafta içi 16:00 sonrası, hafta sonu veya resmi tatil günlerinde verilen EFT talimatları ise işlemi izleyen ilk iş gününde gerçekleştirilecektir.)
Yatırılmış olunan paranın miktarı fazla ise çağrı merkezi aranarak, para aktarılan yanlış hesabın bloke edilmesi talep edilebilir. Bu süreç mümkün olduğunca hızlı bir şekilde uygulanmalıdır. Çünkü para iade edilirken karşı tarafın gönderilen tutar ile yapmış olduğu harcamaların iadesi gerçekleştirilememektedir.
Hatalı bir EFT işleminin iadesi, EFT'nin gerçekleştirildiği banka tarafından yapılabilmektedir. Ancak doğru hesap veya IBAN ve doğru alıcıya gönderimi yapılmış bir EFT'nin iadesi ancak kendisine EFT gönderilmiş kişi veya kurumun onayı ve izni ile yapılabilmektedir.
Havale sistemi ile gönderilen paralar direkt olarak sistemden düşer ve gönderilen hesaba geçer. Bu sebeple havale kullanılarak yapılan para transferi işlemlerinde geri alma, iptal etme gibi seçenekler söz konusu değildir. Havale işlemini iptal edebilmenin tek yolu, havalenin ileri tarihli olarak tanımlanmış olmasıdır.
"İyi niyetle veya bilerek banka hesaplarını başkalarına kullandıranlar, bir yandan vergi ziyaı cezalı vergi tarhiyatı, diğer yandan da hapis cezası ile karşı karşıya. Kişilerin bu durumdan haberlerinin olup olmaması da durumu değiştirmiyor. Kanunları bilmemek mazeret sayılmıyor, suçu ortadan kaldırmıyor."
2004/m. 361. ÖZET : İİK'nun 361. maddesi gereğince icra dairelerince borçludan fazla para tahsil olunarak alacaklıya verildiği yahut yanlışlıkla bir tarafa para tediye olunduğu hesap neticesinde anlaşılırsa verilen para ayrıca hükme hacet kalmaksızın o kimseden geri alınır.
Para isteği özelliğini kötüye kullanan kişiler olabilir. Tanımadığın kişilerden gelen para isteklerini 'Reddet' seçeneğine basarak 'Bu kişinin para isteğini engelle' belirtecini işaretleyerek engelleyebilirsin. Böylece bu kişiler bir daha sana para isteği gönderemez.
İsim Soyisim bilgileri haricinde hiçbir kişisel verin para gönderdiğin kişi tarafınca paylaşılmayacaktır.
Mesai saati sonrası ne kadar para transferi yapabilirim? FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) ile 50.000 TL'ye kadar para transferlerinizi mesai saati sınırlaması olmadan yapabilirsiniz.
*EFT işlemleri, iş günlerinde 08:30-17:15 saatleri arasında yapılmaktadır. **ATM aracılığıyla yapılacak EFT işlemleri, iş günlerinde 08:30-15:59 saatleri arasında yapılabilmektedir.
Banka transferinin banka hesabınızda tekrar görünmesi genellikle 0–3 iş günü alır. Para biriminiz ve ödeme yöntemizle ilgili daha özel zaman aralıkları bilgisi için ödeme yaptığınız para birimini bulun.
IBAN'a para gönderme adet limitin ayda 30'dur, Aynı ay içinde 30 farklı IBAN'a para gönderebilirsin, IBAN'a para gönderme tutar limiti günde 100.000 TL'dir.
Ayrıca hafta sonu ve resmi tatillerde para transfer işlemi yapılamaz. Hafta sonu ve tatil günlerinde yapılan EFT talimatları işlemi takip eden ilk iş gününe hesaba ulaşır. Merkez Bankası'nın Sürekli Transferi kısacası FAST işlemi ile belli bir limite kadar EFT yapılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri